Ένα πολύπτυχο έργο και μια αξιόλογη φυσιογνωμία

Ένα πολύπτυχο έργο και μια αξιόλογη φυσιογνωμία

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΤΟΥ ΦΩΤΗ Β. ΜΑΛΛΙΟΥ ΣΤΟ ΒΙΒΛΙΟ “ΓΕΦΥΡΑ ΣΤΟ ΧΡΟΝΟ” ΤΟΥ ΣΠΥΡΟΥ ΚΟΡΡΕ

Η παρουσίαση του συγγραφέα Σπύρου Κόρρε στο ευρύ Ελληνικό κοινό είναι μια πραγματική έκπληξη. Μια σεμνή ύπαρξη γίνεται σήμερα ένα σημαντικό γεγονός. Είναι ο πιο μακρόχρονος συγγραφέας εν ζωή, με ένα ρεκόρ που ξεπερνά πολύ τα σύνορα του χωριού και της περιοχής, σαν μια μοναδική εμπειρία. Εβδομήντα χρό­νια έμπνευσης και δημιουργίας! Το βάρος του χρόνου λύγισε το κορμί του, μα πα­ραμένει ζωηρός: 93χρονος ακόμα γράφει και ακολουθεί τις καινούργιες εκδόσεις, συζητά για το παρελθόν και την επικαιρότητα, περιμένει στο διαμέρισμά του στην Ηλιούπολη ευχές και φίλους.

Έγραψε πολύ μα δημοσίευσε λίγο, επειδή τέτοιες ήταν οι συγκυρίες και η επιλο­γή του. Με το δικό του τρόπο και οπτική γωνία, ο Σπύρος Κόρρες συμβάλλει και διακρίνεται μέσα από μια σειρά διανοούμενους της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας, για τη συνέπεια, το ύφος και το πολύπλευρο ταλέντο του. Η συλλογή αυτή μοιάζει με τον πλάτανο που ο μπάρμπα – Σπύρος τον έχει κάνει σύμβολο αντοχής και μαρτυρίας για το χωριό και για τους καιρούς.

Πηγαίος λυρικός και σατιρικός ποιητής, χρονογράφος, μεταφραστής, από μικρός, με τη δίψα για τη γνώση και για να γνωρίσει τον κόσμο, με σεβασμό για τις ανθρώ­πινες αξίες και τη λατρεία για τον Ελληνισμό, αυτή η συλλογή είναι μια κατάθεση ψυχής, σοφίας και αξιών.

Είναι μια πολύπλευρη φυσιογνωμία και προσωπικότητα που δεν έχει παράμετρο μόνο το λογοτεχνικό σκέλος. Πέρα από τις σεμνές καλλιτεχνικές αξίες, το έργο του ενσαρκώνει μια λαϊκή ηθική και εντολή, που είναι σεβαστή για όλους και όχι μόνο για τους παραδοσιακούς ανθρώπους.

Πολλά ποικίλα βιώματα, συναισθήματα και στοιχεία, προσωπικές και ιστορικές εμπειρίες, ένα χρονικό με αποχρώσεις ημερολογίου, πάθος, μέτρο και ρεαλισμό. Και μια έντιμη ζωή που του δίνει το δικαίωμα να γίνει κριτής για πράξεις και καθε­στώτα, να τοποθετηθεί περί καλού και κακού, να διδάξει ως πρώην δάσκαλος και νυν διδάσκαλος.

Αρκούν, ίσως, τα ποιήματα – ευχετήρια για να καταλάβουμε τα αισθήματα και το πιστεύω ενός ανθρώπου, που μπορούμε να τον χαρακτηρίσουμε καλό χριστιανό και ανθρωπιστή. Αρκούν τα τόσα ποιήματα για την αγάπη, μεταφρασμένα από με­ρικές ξένες γλώσσες, να καταλάβουμε γιατί χτύπησε και χτυπά η καρδιά του.

Ο μπάρμπα Σπύρος έζησε δεκαετίες μακριά από την γενέτειρά του και ολίγοι στο εκεί περιβάλλον γνώριζαν πως ο άξιος λογιστής και τεχνοκράτης είχε την ευαί­σθητη καρδιά του ποιητή, κρατούσε μέσα του τόση αγάπη, πόνο και καλοσύνη. Οι συγχωριανοί του πάντα εκτιμούσαν τη μόρφωση, την κουλτούρα και τον ευγενικό χαρακτήρα του.

Στην επαγγελματική του κατάρτιση, στη νοοτροπία και το στυλ του γενικά έ­χουν βάλει τη σφραγίδα της η λαογραφία κι ο σεμνός και θερμός λόγος των συγχω­ριανών του. Αν και έχει διαβάσει πολλά και γνωρίζει την τέχνη πολλών μεγάλων παγκοσμίων συγγραφέων, αυτός προτιμά την απλή και άμεση έκφραση και τα λό­για που βγαίνουν από την καρδιά του, όσο απλά και να φαίνονται, συγκινούν για πολύ καιρό.

Μάστορας του στίχου και δάσκαλος της γλώσσας, με διαφάνεια, λιτό και αυθόρ­μητο τρόπο, μας τονίζει τα απλά, γνωστά, καθημερινά βιώματα, μα και το μήνυμα των αιώνων, μας παραδίδει μια παρακαταθήκη και διαθήκη μαζί. Και η ακούραστη και αλάθευτη μνήμη του είναι επίσης μια πηγή γνώσης διαθέσιμη να μας προσφέρει ακόμα πολλά.

Ειλικρινής και με αίσθημα ευθύνης, η μαρτυρία του έχει την αξιοπιστία και την ακρίβεια ενός ντοκουμέντου.

Βαδίζουν μαζί η μακροζωία με την πνευματική δημιουργία. Και πλησίασε η ώρα για τον απολογισμό του έργου του, που μοιάζει με ανακεφαλαίωση της ζωής του.

Για όλα αυτά και έξω από την συγκεκριμένη συλλογή, έχω τη χαρά και την τιμή να ευχηθώ στον μπάρμπα – Σπύρο υγεία και ευτυχία!

Να τα εκατοστίσεις μπάρμπα – Σπύρο και να σε καμαρώνουμε όπως μέχρι σήμερα!

2007

Σχετικά άρθρα: