«Αγαπάς τον τόπο σου; Φύτεψε μια ελιά!»

«Αγαπάς τον τόπο σου; Φύτεψε μια ελιά!»

«Ελιά, το ευλογημένο δέντρο, σύμβολο ειρήνης, σοφίας, γονιμότητας, ευημερίας, ευφορίας, νίκης… Αγαπάς τον τόπο σου, φύτεψε μια ελιά! Θες να μην τον χάσεις ποτέ;! Φρόντισε την ελιά!»

Το παραπάνω σκεπτικό του Αντώνη Καλογέρη, του Κωσταρίτη, στο προφίλ του στο facebook, που επεκτείνει κάθε χρόνο και περισσότερο τον ελαιώνα του στο χωριό, μου δίνει αφορμή, με χαρά να κάνω κι εγώ το σχόλιό μου:

Ελαιώνας Κώσταρι
Ελαιώνας στους πρόποδες του χωριού Κώσταρι.

«Η ελιά δεν είναι απλά δέντρο, όπως όλα τα άλλα. Έχει την ιδιαιτερότητά του. Κατά κάποιον τρόπο, αν σκάψεις πιο βαθιά, όταν φυτεύσεις ελιά, θα δεις ότι μεν είναι επένδυση – θα επωφεληθείς τον καρπό της – αλλά για την εποχή που ζούμε, είναι και σύνορο.

Στο Κώσταρι, την πρωτοβουλία του ενός ατόμου, που φύτεψε λίγες ελιές πριν από μερικά χρόνια και, αφού του άνοιξε η όρεξη, φύτεψε κι άλλες, έφτιαξε σιγά – σιγά τον ελαιώνα του, την αγκάλιασαν αρκετοί συγχωριανοί του.

Η είδηση: Μέχρι τώρα όλοι οι Κωσταρίτες έχουν φυτέψει πάνω από 20 χιλιάδες λιόδεντρα.  

Με το πράσινο αυτό, τον μεγάλο ελαιώνα πλέον, νομίζω ότι οι Κωσταρίτες βάζουν σύνορο. Δεν το έχει εύκολο, θέλω να πιστεύω, ο αλλοεθνής να το παραβιάσει».    

Σχετικά άρθρα: