Τροπολογία της Υφυπουργού Εργασίας που πιέζει να εγκαταλείψουν και οι λίγοι εναπομείναντες Βορειοηπειρώτες τα πάτρια εδάφη

Τροπολογία της Υφυπουργού Εργασίας που πιέζει να εγκαταλείψουν και οι λίγοι εναπομείναντες Βορειοηπειρώτες τα πάτρια εδάφη

Αντώνης ΚΑΛΟΓΕΡΗΣ

Σε τροπολογία της Υφυπουργού Εργασίας διαπιστώνουμε ότι τα επιδόματα του ΟΠΕΚΑ θα έχουν άμεση σύνδεση με τη φοίτηση κατά το σχολικό έτος 2021- 22. Τι αλλάζει για το επίδομα παιδιού Α21, το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, πρώην ΚΕΑ.

Την εν λόγω τροπολογία, ορισμένοι ίσως να την θεωρούν σωστή, δίκαιη, όπως π.χ., οι πολλές οικογένειες τσιγγάνων και μεταναστών που, για να μπορούν να λάβουν τα επιδόματα, πρέπει πρώτα τα παιδιά τους να έχουν τελειώσει με επιτυχία το σχολικό έτος, διαφορετικά δεν θα τα δικαιούνται.

Μέχρι εδώ όλα καλά!!!

Για οικογένειες Βορειοηπειρωτών, με μόνιμη διαμονή στα πάτρια εδάφη, με μέλη τους που εργάζονται εποχιακά στην Ελλάδα και με παιδιά που φοιτούν στα Ελληνικά σχολεία του χώρου μας, όπως στη Φοινίκη, στη Χειμάρρα, στη Δρόπολη και Κορυτσά, από δω και πέρα, όπως δείχνουν τα πράγματα, δε θα μπορούν να επωφεληθούν κανένα επίδομα. Ακόμα και οικογένειες που ζούνε στην Ελλάδα, με παιδιά που διαμένουν με τους παππούδες στα χωριά μας, δεν θα επωφεληθούν τα επιδόματα.

Το κακό είναι ότι εκεί που τα τελευταία χρόνια έχουν μειωθεί σε απογοητευτικό επίπεδο οι μαθητές στα Ελληνικά σχολεία, μετά από αυτή την τροπολογία θα παραμείνουν ελάχιστα παιδιά στα χωριά μας!

Στο Ελληνικό Σχολείο, στους Αγίους Σαράντα, οι τάξεις έχουν κατά μέσο όρο 15 με 20 μαθητές, το σχολικό έτος 2020-2021 η πρώτη τάξη είχε μόνο 5 παιδιά, σε αυτό το επίπεδο θα είναι και το έτος 2021-2022. Σταδιακά, σε λίγα χρόνια, το σχολείο θα κλείσει.

Όλα τα παιδιά που ζούνε και σπουδάζουν στα Ελληνικά Σχολεία στην Βόρεια Ήπειρο, ενώ πρέπει να επιβραβεύονται, αδικούνται από το Ελληνικό Κράτος.

Οι Βορειοηπειρωτικοί φορείς, αυτή την κρίσιμη στιγμή, πρέπει να πάρουν θέση, να αναλάβουν ευθύνες. Να αντισταθούν, ώστε όλα τα παιδιά μας, που ζούνε στα χωριά μας και φοιτούν σε Ελληνικά Σχολεία, να δικαιούνται όλα τα επιδόματα.

Γιώργος Μύτιλης