Αλβανία: Νέα Αμνηστία σε όσους έκλεψαν όπλα από τις στρατιωτικές αποθήκες

Αλβανία: Νέα Αμνηστία σε όσους έκλεψαν όπλα από τις στρατιωτικές αποθήκες

Περίπου 325 χιλιάδες όπλα βρίσκονται ακόμη στα χέρια των Αλβανών πολιτών, από το πλιάτσικο που έγινε το 1997 στις στρατιωτικές αποθήκες της χώρας, αυτό αναφέρει σχετικό τοπικό δημοσίευμα.

Στη διάρκεια αυτών των 23 ετών έχουν γίνει άλλες τρεις δράσεις για αμνηστία σε πολίτες που έκλεψαν στρατιωτικά όπλα, προκειμένου να τα παραδώσουν στο αλβανικό κράτος. Τώρα είναι η τέταρτη, καθώς η κυβέρνηση και η Συνέλευση θα εγκρίνουν αμνηστία για άλλη μια φορά για την εθελοντική παράδοση των κλεμμένων όπλων και πυρομαχικών.

αλβα
Φωτογραφία από τις αναταραχές του ’97 στην Αλβανία

«Στην Αλβανία, θα δρομολογηθεί εθνική δράση για τον εντοπισμό και τη συλλογή όπλων, πυρομαχικών και εκρηκτικών υλών, που λεηλατήθηκαν από αποθήκες κατά τη διάρκεια των ταραχών το 1997, καταλήγοντας στα χέρια του άμαχου πληθυσμού, ιδίως εγκληματικών ομάδων και ατόμων με υψηλό κοινωνικό κίνδυνο.

 Η Κυβέρνηση και η Συνέλευση αναμένεται να υιοθετήσουν αμνηστία για παράνομη κατοχή όπλων, να ενθαρρύνουν τους Αλβανούς να παραδώσουν εθελοντικά όπλα και πυρομαχικά, χωρίς να τους επιβάλουν ποινική ευθύνη. 

Η αμνηστία μπορεί να διαρκέσει από 6 μήνες έως δύο χρόνια», όπως σημειώνει η αλβανική Σκιπτάρια.

Η πρόταση διατυπώθηκε σήμερα από τον βουλευτή του Σοσιαλιστικού Κόμματος, Τζεμάλ Κιεφάλια, στην Επιτροπή Εθνικής Ασφάλειας, κατά τη διάρκεια της συνάντησης όπου εξετάστηκε μια νομική πρωτοβουλία για ορισμένες αλλαγές του νόμου περί όπλων του 2014. «… ώστε να υποβληθεί μια προσθήκη ή τροποποίηση (του υπάρχοντος νόμου) για να ξεκινήσει μια άλλη αμνηστία για την εθελοντική παράδοση όπλων, σε συνεργασία με τις τοπικές αρχές», είπε ο Κιεφάλια. 

Η πρόταση χαιρετίστηκε από τον Αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών, Μπέσφορτ Λαμαλάρι, ο οποίος είπε ότι αυτές οι εκστρατείες είχαν επιτυχία στο παρελθόν.

Εάν εγκριθεί, αυτή θα είναι η τέταρτη αμνηστία για τη συλλογή όπλων στην Αλβανία. Η τελευταία αμνηστία είχε διάρκεια 4 μήνες το 2017, όπου συλλέχθηκαν 1604 πυροβόλα όπλα διαφόρων τύπων και χιλιάδες πυρομαχικά.

Σήμερα στα χέρια των Αλβανών υπάρχουν 325 χιλιάδες όπλα παράνομα.

 Το 1997, κλέφτηκαν 549.775 όπλα, 839.310.038 πυρομαχικά και 16.000.000 εκρηκτικά.

 Κατά την περίοδο Μαρτίου-Ιουνίου του ‘97, συλλέχθηκαν 222.918 όπλα, 118.134.222 πυρομαχικά και 1.539.828 εκρηκτικά.

Πηγή: echedoros-a.gr

Σχετικά άρθρα: