Αλβανία: Νέο νεκροταφείο για τους Έλληνες ήρωες του ’40

Αλβανία: Νέο νεκροταφείο για τους Έλληνες ήρωες του ’40

Εγκρίθηκε από την κυβέρνηση της Αλβανίας η σχετική απόφαση για απαλλοτρίωση εκτάσεων, προκειμένου να χτιστεί νεκροταφείο για τους Έλληνες που έχασαν την ζωή τους κατά τη διάρκεια του αλβανικού έπους. Η απόφαση αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο της συμφωνίας που επετεύχθη μεταξύ Ελλάδος και Αλβανίας πριν από δέκα χρόνια, για την αναζήτηση, εκταφή, ταυτοποίηση και ταφή Ελλήνων στρατιωτών που χάθηκαν την περίοδο 1940-41.

Από τις 22 Γενάρη 2018 που άρχισε η έμπρακτη εφαρμογή της διμερούς συμφωνίας του 2010 για τον εντοπισμό εκταφή, ταυτοποίηση και ενταφιασμό των Ελλήνων πεσόντων του έπους του ‘40, το σύνολο των οστών των Ελλήνων πεσόντων που αναπαύονται πλέον στο συγκεκριμένο στρατιωτικό νεκροταφείο έφτασε τους 975.

Άλλοι εκατό ενταφιάστηκαν στο ιστορικό – από τον πόλεμο του 40 – νεκροταφείο στο ελληνικό μειονοτικό χωριού Βουλιαράτες.

Τα οστά συλλέγονται από περιοχές δίπλα στα στενά της Κλεισούρας, Πρεμετής, όπου δόθηκαν οι φονικότερες μάχες και από ελληνικής πλευράς σκοτώθηκαν πάνω από 5 χιλιάδες μαχητές στο σύνολο των 8.500, στο αλβανικό μέτωπο.

Πηγή: orthodoxianewsagency.gr

Σχετικά άρθρα: