Αλβανία: Πρώην υπουργός Περιβάλλοντος στο «σκαμνί» για κατάχρηση εξουσίας και διαφθορά

Αλβανία: Πρώην υπουργός Περιβάλλοντος στο «σκαμνί» για κατάχρηση εξουσίας και διαφθορά

Παναγιώτης Σαββίδης

Ο Λεφτέρ Κόκα, στέλεχος του κυβερνώντος Σοσιαλιστικού Κόμματος, κατηγορείται για δωροδοκία 3,7 εκατομμυρίων ευρώ –  Διετέλεσε υπουργός, βουλευτής και δήμαρχος Δυρραχίου

O πρώην υπουργός Περιβάλλοντος της Αλβανίας και βουλευτής του Σοσιαλιστικού Κόμματος Λεφτέρ Κόκα, συνελήφθη με την κατηγορία της κατάχρησης εξουσίας και της διαφθοράς, σύμφωνα με την αλβανική εισαγγελία.

Το Γραφείο της Ειδικής Εισαγγελίας για τη Διαφθορά και το Οργανωμένο Έγκλημα αναφέρει ότι ο πρώην υπουργός συνελήφθη μετά από μήνες έρευνας με την κατηγορία της κατάχρησης εξουσίας, διαφθοράς και ξεπλύματος μαύρου χρήματος. Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, ο Κόκα κατηγορείται για δωροδοκία 3,7 εκατομμυρίων ευρώ.

Ο Κόκα διετέλεσε υπουργός Περιβάλλοντος την περίοδο 2013 έως το 2017, στην κυβέρνηση του Έντι Ράμα, ενώ είχε εκλεγεί και δήμαρχος Δυρραχίου (2003-2007). Δημοσιεύματα αναφέρουν πως όλοι οι λογαριασμοί του έχουν μπλοκαριστεί και πως σε περίπτωση καταδίκης του, αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης έως και 12 χρόνια.

Η αλβανική αντιπολίτευση κατηγορεί την σοσιαλιστική κυβέρνηση του Ράμα για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και διαφθορά. Οι δικαστικές μεταρρυθμίσεις στην Αλβανία, που εγκρίθηκαν το 2016 με τη συμμετοχή των ΗΠΑ και της ΕΕ, δημιούργησαν νέους νομικούς θεσμούς που ασχολούνται με τη διαφθορά. Πολλοί δικαστές και εισαγγελείς έχουν απολυθεί με κατηγορίες για διαφθορά και κατάχρηση εξουσίας και απόκτηση περιουσίας με μαύρο χρήμα.

ProtoThema.gr

Σχετικά άρθρα: