Αλβανία: Σε αναμονή της ετυμηγορίας για την καθαίρεση ή όχι του προέδρου Ιλίρ Μέτα

Αλβανία: Σε αναμονή της ετυμηγορίας για την καθαίρεση ή όχι του προέδρου Ιλίρ Μέτα

Για πρώτη φορά στην ιστορία της Αλβανίας, το Συνταγματικό Δικαστήριο θα αποφασίσει υπέρ ή κατά της καθαίρεσης του Ιλίρ Μέτα από τη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας της Αλβανίας.

«Η τελική απόφαση θα ανακοινωθεί εμπεριστατωμένα εντός 30 ημερών»,  δήλωσε ο ασκών καθήκοντα προέδρου του Συνταγματικού Δικαστηρίου, Vitore Tusha, μετά την παρουσίαση των απόψεων και των δύο πλευρών.

Σήμερα, η τρίτη ακρόαση ξεκίνησε στις 10:00 και πάλι ο Πρόεδρος Μέτα δεν ήταν παρών, αλλά εκπροσωπήθηκε από τον νομικό του σύμβουλο Μπλένταρ Ντερβισάι. 

Στο δικαστήριο ήταν η Κλοτίλντα Μπούσκα, πρόεδρος της κοινοβουλευτικής νομοθετικής επιτροπής και συντονιστής της κυβερνώσας σοσιαλιστικής κοινοβουλευτικής ομάδας, Ταουλάντ Μπάλα.

Μιλώντας σε εξώδικα μέσα ενημέρωσης, ο Ταουλάντ Μπάλα είπε ότι τώρα ο Πρόεδρος Ιλίρ Μέτα, τα πολιτικά κόμματα και οποιοσδήποτε άλλος πρέπει να περιμένουν σιωπηλά να αποφασίσει το Συνταγματικό Δικαστήριο.

Οι αποφάσεις για απόλυση ή μη λαμβάνονται μόνο από το Συνταγματικό Δικαστήριο. Έχουμε υποχρέωση τώρα να σεβαστούμε την ανεξαρτησία της απόφασης του Συνταγματικού Δικαστηρίου. Νομίζω ότι από τη στιγμή που τελειώνει η διαδικασία έχουμε υποχρέωση όλοι μας, και ο πρόεδρος, τα κόμματα και όλοι οι άλλοι, να τηρήσουμε τη θεσμική σιωπή, έως ότου το Συνταγματικό Δικαστήριο εντός 30 ημερών δεν αποφανθεί. Η διαδικασία ήταν ευπρόσδεκτη. «Δεν νομίζω ότι καμία από τις δηλώσεις μου ή άλλων μερών που εμπλέκονται στη διαδικασία δεν θα έκανε καλό στη διαδικασία», είπε ο Μπάλα.

Η απόφαση για την καθαίρεση από το προεδρικό αξίωμα του Μέτα ελήφθη από το κοινοβούλιο τον Ιούνιο του περασμένου έτους με την αιτιολογία σοβαρών παραβιάσεων των συνταγματικών εξουσιών, με τις οποίες δεν συμφώνησε ποτέ. 

Σε περίπτωση καθαίρεσης, ο Μέτα δεν θα μπορεί αυτόματα να ασκήσει καμία εξουσία και τον ρόλο του θα αναλάβει ο επικεφαλής του κοινοβουλίου της Αλβανίας.

Ο Ιλίρ Μέτα εξελέγη Πρόεδρος στις 28 Απριλίου 2017 με 87 ψήφους, με την υποστήριξη του Σοσιαλιστικού Κόμματος και του Σοσιαλιστικού Κινήματος για Ένταξη, με επικεφαλής τον ίδιο τον Μέτα. Η θητεία, η οποία διαρκεί πέντε χρόνια, λήγει στις 24 Ιουλίου φέτος.

Mediat shqiptare

echedoros-a.gr

Σχετικά άρθρα: