Αλβανία: «Στρατηγική επένδυση» αιολικό project ισχύος 234 MW

Αλβανία: «Στρατηγική επένδυση» αιολικό project ισχύος 234 MW

«Στρατηγική επένδυση» χαρακτηρίστηκε από το Υπουργείο Ενέργειας και την αρμόδια ρυθμιστική αρχή της Αλβανίας έργο που περιλαμβάνει δύο αιολικά πάρκα με συνολικό προϋπολογισμό 244 εκατομμύρια ευρώ. Οι δύο εταιρείες που έχουν αναλάβει το έργο είναι η Biopower Green Energy και η Marseglia Group, με την συνολική δυναμικότητα του έργου να φτάνει τα 234 MW.

Ειδικότερα, η αλβανική υπηρεσία αναπτυξιακών επενδύσεων αποφάσισε πέρυσι να χαρακτηρίσει δύο «δίδυμα» αιολικά πάρκα συνολικής ισχύος 234 MW ως στρατηγική επένδυση. Βάσει του εν λόγω καθεστώτος, οι εταιρείες ανάπτυξης του έργου αποκτούν πρόσβαση σε προγράμματα στήριξης και διοικητική βοήθεια, ιδιαίτερα σε ότι αφορά την απαλλοτρίωση της γης. Το έργο βρίσκεται βορειοδυτικά της χώρας, στην περιοχή Lezhe, κοντά στην Αδριατική Θάλασσα.

Σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα του Balkan Green Energy News, το έργο θα αποτελείται από 39 ανεμογεννήτριες.

Τέλος, να αναφέρουμε ότι η κυβέρνηση επεξεργάζεται και ένα σχέδιο υπεράκτιας αιολικής ενέργειας που ωστόσο δεν κατονομάζεται συγκεκριμένα. Για την ώρα προετοιμάζει έναν διαγωνισμό για αιολικά που προγραμματίζεται να γίνει του χρόνου και να θέσει στην αγορά συνολική ισχύ 100 MW, νούμερο που μπορεί να αυξηθεί στα 150 MW. Τα επιλέξιμα έργα θα είναι μεταξύ 10 και 75 MW.

energypress.gr

Γιώργος Μύτιλης