Ανενόχλητοι βολτάρουν οι λαθρομετανάστες στο ακριτικό Πωγώνι Ιωαννίνων

Ανενόχλητοι βολτάρουν οι λαθρομετανάστες στο ακριτικό Πωγώνι Ιωαννίνων
Άφαντα τα λεωφορεία του ΚΤΕΛ Ιωαννίνων για ενάμιση μήνα – Άμεση είναι η ανάγκη της επαναλειτουργίας του στρατιωτικού φυλακίου της Καστάνιανης

Σύροι, Αφγανοί, Παλαιστίνιοι, Πακιστανοί και άλλοι, χωρίς έγγραφα, περιφέρονται στα ακριτικά χωριά της Ηπείρου, αναζητώντας διέξοδο προς την Αλβανία .

Από τις αρχές Νοεμβρίου (!) δεν έχει εκτελεστεί κανένα δρομολόγιο του ΚΤΕΛ Ιωαννίνων προς τα χωριά του Πωγωνίου. Άνδρες του FRONTEX εγκατεστημένοι στην Αλβανία, αποτρέπουν την είσοδο παράτυπων μεταναστών στη χώρα!

Όπως είναι γνωστό, ο κορωνοϊός έχει φέρει εδώ και μερικούς μήνες τα πάνω κάτω, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στον υπόλοιπο πλανήτη, με ένα μικρό διάλλειμα, το περασμένο καλοκαίρι. Από τις 7 Νοεμβρίου 2020, στη χώρα μας έχει επιβληθεί δεύτερο λοκντάουν, το οποίο είναι άγνωστο πότε θα τελειώσει. Επιδεικνύοντας υπερβάλλοντα ζήλο μερικές φορές, οι αστυνομικές Αρχές, επιβάλλουν βαρύτατα πρόστιμα στους πολίτες, προφανώς εντελώς των ανωτέρων τους. Μόνο το περασμένο Σάββατο 19/12/2020, επιβλήθηκαν 1.686 πρόστιμα, συνολικού ύψους 544.100Ε!

Σε ένα κρεσέντο ιδιαίτερα σκληρών δηλώσεων, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, κύριος Χρυσοχοΐδης, έφτασε στο σημείο να δηλώσει ότι «θα σφραγιστούν ακόμα και σπίτια αν χρειαστεί», αναφερόμενος ειδικά στη Δυτική Αττική.

Ομολογούμε, ότι ήχησαν πολύ παράξενα στα αφτιά μας οι παραπάνω δηλώσεις, από έναν πολιτικό, ο οποίος κατά τις προηγούμενες θητείες του στο ίδιο Υπουργείο δεν μας είχε συνηθίσει σε κάτι ανάλογο…

Δυστυχώς, απ’ ό, τι φαίνεται, όλη η αυστηρότητα και τα σκληρά μέτρα, εξαντλούνται στους Έλληνες πολίτες, οι οποίοι έχουν πολύ περισσότερες υποχρεώσεις από δικαιώματα, ενώ και με την περίφημη «ατομική ευθύνη», κατηγορούνται για κυβερνητικά λάθη και παραλείψεις. Είναι η γνωστή ιστορία όλων των κυβερνήσεων των τελευταίων χρόνων, όπου ποτέ δεν φταίει κανένας πολιτικός, αλλά μονίμως κάποιοι άλλοι…

Λαθρομετανάστες στο Πωγώνι

Κι ενώ το λοκντάουν και οι αυστηροί περιορισμοί (π.χ. απαγόρευση νυχτερινής κυκλοφορίας, μετακίνησης σε άλλο νομό κλπ.) συνεχίζονται, κάποιοι κινούνται ανενόχλητοι στην ελληνική επικράτεια, διασχίζοντας ένα μεγάλο μέρος της, χωρίς μάλιστα να διαθέτουν τα απαραίτητα έγγραφα. Με μεγάλη έκπληξη, διαβάσαμε το παρακάτω άρθρο στο epiruspost.gr (14/12/2020). Σύροι συνελήφθησαν στην ακριτική Καστανή (ενν. Καστάνιανη)!

«Στο ακριτικό χωριό της Καστανής (πρόκειται για την Καστάνιανη Πωγωνίου στην οποία έχουμε αναφερθεί αρκετές φορές), εντοπίστηκαν από αστυνομικούς του Β’ Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Δελβινακίου, οκτώ αλλοδαποί. Πρόκειται για έξι Σύριους, έναν Αιγύπτιο και έναν Παλαιστίνιο, οι οποίοι αναζητούσαν τρόπο διαφυγής προς την Αλβανία. Από τον έλεγχο των αστυνομικών διαπιστώθηκε ότι και οι οκτώ στερούνταν των νομιμοποιητικών εγγράφων εισόδου και παραμονής στη χώρα και συνελήφθησαν».

Είναι γνωστή η ευαισθησία που έχουμε για την Ήπειρο και το ακριτικό Πωγώνι. Μετά την αρχική έκπληξη από την ανάγνωση της είδησης, επικοινωνήσαμε με γνωστούς μας στην ακριτική Καστάνιανη, οι οποίοι επιβεβαίωσαν το δημοσίευμα.

Μάλιστα, μας είπαν ότι δεν πρόκειται για μεμονωμένο περιστατικό, καθώς συχνά πυκνά και άλλοι αλλοδαποί (κυρίως Σύροι, Αφγανοί και Πακιστανοί), κινούνται στα χωριά της περιοχής, ακόμα και μέσα στη νύχτα, αναζητώντας διέξοδο προς την Αλβανία. Οι παραπάνω οχτώ που αναφέρονται στο ρεπορτάζ του epirusgate.gr, ήταν μάλλον άτυχοι, καθώς συνελήφθησαν.

Διαβάζοντας την παραπάνω είδηση, σε συνδυασμό με τις πληροφορίες που μας έδωσαν αξιόπιστα άτομα, που δεν θέλησαν να γραφτούν τα ονόματά τους, θα θέλαμε να θέσουμε μερικά, ρητορικά, ερωτήματα:
α) Οι παράτυποι μετανάστες ή λαθρομετανάστες, προφανώς μπήκαν στη χώρα μας είτε από τον Έβρο, είτε από τα νησιά του Αιγαίου. Αν μπήκαν από τον Έβρο, κάτι που θεωρούμε πιθανότερο, διέσχισαν ανενόχλητοι περίπου 650 χλμ. (!), αν σκεφτούμε ότι Αλεξανδρούπολη και Γιάννενα απέχουν 560 χλμ, ενώ η Καστάνιανη, δίπλα στα ελληνοαλβανικά σύνορα, απέχει από τα Γιάννενα 70 χλμ. Μάλλον η μετακίνησή τους θα έγινε από κάποιους λαθροδιακινητές. Δεν βρέθηκαν κάποιοι αστυνομικοί να τους σταματήσουν και να τους ελέγξουν στα 650 αυτά χιλιόμετρα; Προφανώς όχι.

Η έλλειψη νομιμοποιητικών εγγράφων, αποκλείει το ενδεχόμενο να έχουν φύγει από κάποια δομή φιλοξενίας. Αλήθεια, τι κωδικό έστειλαν στο 13033 για τις μετακινήσεις τους; Φυσικά δεν είχαν ελεγχθεί για κορωνοϊό. Ήρθαν σε επαφή με κάποιους άλλους, πριν από τους συνοριοφύλακες; Η περιοχή όπου συνελήφθησαν οι αλλοδαποί, βρίσκεται σε υψόμετρο 640 μέτρων. Οι θερμοκρασίες είναι πολύ χαμηλές και, ειδικά την προηγούμενη εβδομάδα, έβρεχε σχεδόν αδιάκοπα. Αν έμπαιναν σε κάποιο σπίτι με ηλικιωμένους, τι θα γινόταν; Ό,τι έγινε στα Κτίσματα πριν μερικά χρόνια, όπου Αλβανός σκότωσε ένα ζευγάρι ηλικιωμένων ή ό,τι έγινε στο Κεράσοβο, όπου αδίστακτοι κακοποιοί ξυλοκόπησαν άγρια έναν άτυχο γέροντα, που κατέληξε μετά από πολύμηνη νοσηλεία στα Γιάννενα; Μήπως τελικά η ΕΛΑΣ, εξαντλεί την αυστηρότητά της στους Έλληνες πολίτες και αφήνει να σουλατσάρουν ελεύθερα στη χώρα μας οι αλλοδαποί, νόμιμοι και παράνομοι; Είναι πάρα πολλά και τα σχετικά σχόλια των αναγνωστών του protothema.gr, είναι αδύνατο όλοι να γράφουν ανακρίβειες ή να είναι τρολ. Το συγκεκριμένο περιστατικό, το ανακαλύψαμε τυχαία. Και ρωτάμε: Έχουν συλληφθεί και άλλοι αλλοδαποί στα χωριά του Πωγωνίου, ενώ προσπαθούν να μπουν στην Αλβανία;

Η Ευρώπη πληρώνει τον Frontex για να προστατεύει την Αλβανία!

Εκτός όμως από την σύλληψη των οκτώ αλλοδαπών στην Καστάνιανη, μάθαμε και μεταφέρουμε κάτι άλλο, άκρως ενδιαφέρουν. Η Αλβανία, έχει ενισχυθεί με δυνάμεις του Frontex (το σωστό είναι «ο Frontex, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής», όχι η Frontex), οι οποίες αποτρέπουν την είσοδο παράνομων μεταναστών στη γειτονική χώρα! Δηλαδή, οι Ευρωπαίοι δίνουν χρήματα σε μία χώρα που δεν είναι μέλος της ΕΕ, για να την προστατεύσουν από λαθρομετανάστες. Ο Frontex, προστατεύει και άλλες χώρες που δεν ανήκουν στην Ε.Ε. ή μόνο την Ελλάδα; Μεγάλα κονδύλια για το προσφυγικό, λαμβάνει όπως είναι γνωστό και η Τουρκία, η οποία προωθεί με κάθε τρόπο μετανάστες από το έδαφος της προς την Ελλάδα!

Χρήματα των Ευρωπαίων φορολογουμένων δηλαδή, ανάμεσά τους και των Ελλήνων, πηγαίνουν στην Τουρκία και στην Αλβανία, σε βάρος της χώρας μας! Σκοπός τους είναι να παραμείνουν οι (λαθρο)μετανάστες στην Ελλάδα και να παίρνουν μερικές δεκάδες από αυτούς, όχι όλες οι χώρες βέβαια…

Όχι μόνο ευρωπαϊκή αλληλεγγύη δεν έχουμε εδώ, αλλά καθαρά εχθρικές ενέργειες από τους εταίρους μας στην Ε.Ε. εναντίον της Ελλάδας…
 Και κάποιοι στην κυβέρνηση θριαμβολογούν…

Περιμένοντας (για 1,5 μήνα), το λεωφορείο…

Η πανδημία του κορωνοϊού, είχε σαν αποτέλεσμα, πολλοί συνταξιούχοι να προτιμήσουν να παραμείνουν στα χωριά του Πωγωνίου, από το να επιστρέψουν στην Αθήνα ή όπου αλλού κατοικούν μόνιμα. Έτσι, αυτή την εποχή στην Καστάνιανη μένουν περίπου 60-70 άτομα, όταν τις προηγούμενες χρονιές δεν ξεπερνούσαν τα 30, σε ανάλογη χρονική περίοδο βέβαια. Ηλικιωμένοι οι περισσότεροι, έχουν ανάγκη να επισκέπτονται γιατρούς, να προμηθεύονται τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης, να εισπράττουν τις συντάξεις τους κλπ. Όλα αυτά μπορούν να γίνουν στην πρωτεύουσα του νομού Ιωαννίνων, τα Γιάννενα, που απέχουν 70 χλμ. από την Καστάνιανη.

Σε άρθρο μας στις 3 Οκτωβρίου 2019, είχαμε επισημάνει το συγκοινωνιακό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι των ακριτικών χωριών του Πωγωνίου, καθώς το ΚΤΕΛ του νομού, είχε περικόψει το ένα από τα δύο εβδομαδιαία δρομολόγια προς τα χωριά Κτίσματα-Χαραυγή-Καστάνιανη-Αγία Μαρίνα. Μετά το άρθρο αυτό, το προσωπικό ενδιαφέρον του Γιαννιώτη Προέδρου της Βουλής κύριου Τασούλα, την επίμονη προσπάθεια του βουλευτή της ΝΔ Γιώργου Αμυρά και την κινητοποίηση όλων των τοπικών φορέων, λίγες μέρες αργότερα, επανήλθε το δεύτερο δρομολόγιο, κάτι το οποίο τιμά το ΚΤΕΛ Ιωαννίνων και τον πρόεδρό του κύριο Γκίκα.

Δυστυχώς, λόγω κορωνοϊού, από τον περασμένο Μάρτιο τα δρομολόγια διακόπηκαν τελείως. Ξανάρχισαν τους καλοκαιρινούς μήνες, ένα τη βδομάδα αυτή τη φορά (πρωί και μεσημέρι Παρασκευής), αλλά από τις αρχές Νοεμβρίου 2020, με την επιβολή του δεύτερου λοκντάουν, τα δρομολόγια διακόπηκαν ξανά. Έτσι, για 45 περίπου ημέρες, οι κάτοικοι των ακριτικών χωριών του Πωγωνίου, έχουν μείνει χωρίς σύνδεση με τα Γιάννενα. Όσοι έχουν ιδιωτικό αυτοκίνητο και πηγαίνουν στην πρωτεύουσα της Ηπείρου, εξυπηρετούν και τους υπόλοιπους, καθώς το κόστος για μετάβαση προς και από τα Γιάννενα με ταξί (170€), είναι απαγορευτικό για ανθρώπους που ζουν με μια σύνταξη των 400€ – 500€ τον μήνα.

Αποτέλεσμα όλων αυτών, είναι οι ακρίτες του Πωγωνίου να βιώνουν πολύ δύσκολες καταστάσεις, τις οποίες περιγράφει γλαφυρά σε συνέντευξή του στο ITV, ο Καστανιανίτης Γιώργος Τσαβίδης. Ελπίζουμε με το άρθρο αυτό, να ευαισθητοποιηθούν οι βουλευτές του νομού Ιωαννίνων, ο Δήμαρχος Πωγωνίου και ο πρόεδρος του ΚΤΕΛ Ιωαννίνων Α.Ε., κύριος Γρηγόριος Γκίκας, που έδειξε πραγματικά το ενδιαφέρον του τον περασμένο Οκτώβριο (του 2019) και να επανέλθει ένα τουλάχιστον δρομολόγιο τη βδομάδα, προς Κτίσματα-Χαραυγή-Καστάνιανη-Αγία Μαρίνα. Το κράτος, όχι μόνο παρέχει στα ΚΤΕΛ το μονοπώλιο των υπεραστικών συγκοινωνιών, αλλά τους δίνει και επιχορηγήσεις. Αναγνωρίζουμε ότι οι συνθήκες είναι δύσκολες και πρωτόγνωρες, αλλά με λίγη καλή θέληση, νομίζουμε ότι το πρόβλημα μπορεί να διευθετηθεί.

Άμεση ανάγκη επαναλειτουργίας του στρατιωτικού φυλακίου της Καστάνιανης.

Το καλοκαίρι του 2015, ο τότε ΥΠΕΘΑ Πάνος Καμμένος, είχε ανακοινώσει πομπωδώς την άμεση επαναλειτουργία όλων των φυλακίων στα ελληνοαλβανικά σύνορα. Κάτι τέτοιο, παρά το ότι είχαμε αναφερθεί στο θέμα από εδώ, τουλάχιστον 4-5 φορές, δεν έγινε. Αντίθετα π.χ. τα 2 κτίρια του φυλακίου της Καστάνιανης, αφέθηκαν στη μοίρα τους και χρειάζονται πολλές επισκευές για να ξαναγίνουν λειτουργικά, ενώ το φυλάκιο στα Κτίσματα, που βρισκόταν σε δεσπόζουσα θέση όχι απλά εγκαταλείφθηκε, αλλά και η έκταση στην οποία βρισκόταν παραχωρήθηκε στον προηγούμενο ιδιοκτήτη της!

Σε όλη την ελληνοαλβανική μεθόριο, από την Κακαβιά ως την Αγία Μαρίνα, δεν υπάρχει κανένα ελληνικό στρατιωτικό φυλάκιο σε λειτουργία. Το μοναδικό που μπορεί να επανδρωθεί, αφού γίνουν βέβαια οι απαραίτητες επισκευές, είναι το φυλάκιο της Καστάνιανης. Η έκταση όπου βρίσκονται τα δύο κτίριά του, απαλλοτριώθηκε στα μέσα της δεκαετίας του 1930 και το φυλάκιο λειτουργούσε αδιάλειπτα από το 1936 ως το 2009 (κυβέρνηση Κ. Καραμανλή). Όπως εξήγγειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, η θητεία στον Στρατό Ξηράς, θα αυξηθεί κατά 3 μήνες, συνεπώς θα υπάρχει μεγαλύτερη διαθεσιμότητα οπλιτών. Αναγνωρίζουμε ότι το βασικό πρόβλημα της χώρας μας αυτή τη στιγμή, είναι η Τουρκία. Άλλωστε για τα ελληνοτουρκικά έχουμε γράψει δεκάδες άρθρα.

Μήπως όμως δεν θα πρέπει να αφήνουμε αθωράκιστα και τα βορειοδυτικά σύνορα της χώρας μας, όπου και πάλι η Τουρκία παίζει βρόμικα παιχνίδια με την Αλβανία; Πρόσφατα διαβάσαμε ότι η αλβανική Αστυνομία εφοδιάστηκε με στολές τουρκικής προέλευσης, ενώ και ο αλβανικός Στρατός, έλαβε δωρεάν τουρκικά τυφέκια MPT-55 και MPT-76. Εκτός από τις μυστικές συμφωνίες Ράμα-Ερντογάν, τη ναυτική βάση στο Δυρράχιο κλπ.

Η επάνδρωση με 8-10 οπλίτες του φυλακίου της Καστάνιανης, από τη θέση του οποίου ελέγχεται μεγάλο μέρος της ελληνοαλβανικής μεθορίου, θα τονώσει το αίσθημα ασφάλειας των ακριτών του Πωγωνίου, που έχουν πλέον να κάνουν όχι μόνον με Αλβανούς που εισβάλλουν παράνομα στην Ελλάδα, αλλά και με Αφροασιάτες που θέλουν να φύγουν από αυτή! Οι συνοριοφύλακες, γυναίκες και άνδρες και οι δυνάμεις του FRONTEX, κάνουν άριστα τη δουλειά τους, αλλά όπως έχουμε ξαναγράψει έχουν να επιτηρήσουν μια τεράστια, δύσβατη περιοχή.

Ελπίζουμε ο ΑΓΕΕΘΑ κύριος Φλώρος και ο αρματιστής ΑΓΕΣ κύριος Λαλούσης, να διαβάσουν το συγκεκριμένο άρθρο, που εκφράζει τις απόψεις και όλων των Καστανιανιτών και να δώσουν εντολή για την εκ νέου επάνδρωση του ακριτικού φυλακίου του χωριού. Και αν αντιδράσει ο Αλβανός στρατηγός, που έγινε βάιραλ στο διαδίκτυο με εκατοντάδες χιλιάδες αναγνώσεις, εδώ είμαστε τόσο εμείς, για να τον… βγάλουμε στον τάκο, όσο και οι ευρηματικοί αναγνώστες μας για να τον σχολιάσουν και να αποκαλύψουν και τις άλλες δραστηριότητές του…

Πηγή: protothema.gr

Σχετικά άρθρα: