Ανθελληνική εκδήλωση για τη «γενοκτονία των τσάμηδων» στο Αλβανικό κοινοβούλιο

Ανθελληνική εκδήλωση για τη «γενοκτονία των τσάμηδων» στο Αλβανικό κοινοβούλιο

Νικόλαος Δ. Κανέλλος, Αρθρογράφος. Πρέσβης επί τιμή – Πρώην Πρεσβευτής της Ελλάδας σε Κόσοβο, Σλοβακία, Βιετνάμ Αζερμπαϊτζάν – Αντιπρόεδρος ΕΙΠΔ

Η λέξη γενοκτονία τα τελευταία χρόνια πλημμυρίζει τη ρητορική των εκπροσώπων και φορέων της πολιτικής τάξης της Αλβανίας όταν αναφέρονται στην Ελλάδα.

Πάλι εμείς με την καλή κουβέντα και τις διπλωματικές αβρότητες. Και καλά να περιοριζόταν όλα αυτά στον Πρωθυπουργό η στον Υπουργό Εξωτερικών. Θα έλεγε κάποιος ότι «είμαστε εναντίον της όξυνσης, είμαστε η ήρεμη δύναμη της ιστορίας». Αλλά δεν περιορίζεται εκεί. Με ενημέρωσαν για κάποιες σκηνές ντροπής. Αυτά που έγιναν στις 19 Ιουνίου 2022 στο κοινοβούλιο της Αλβανίας ξεπερνάνε κάθε όριο.

Λίγες μέρες μετά την επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών, του κ. Δένδια στην Αλβανία και λίγο μετά την δημόσια υποστήριξη μας στις υποψηφιότητες για ένταξη στην Ε.Ε. των Τιράνων και των Σκοπίων παρακολουθήσαμε μια απερίγραπτη παράσταση ανθελληνικού μίσους και μια κακόγουστη παράσταση ενός υπανάπτυκτου πολιτικού φολκλόρ.

Τα πράγματα είναι σοβαρά και ουσιαστικά.

Η αίθουσα της συνεδρίασης παραδόθηκε στο ακραίο και ανθελληνικό κόμμα PDIU που διατείνεται ότι εκπροσωπεί πολίτες «τσάμικης καταγωγής» στην ουσία όμως εξυπηρετεί σχεδιασμούς άλλων δυνάμεων για καλλιέργεια ανθελληνικού μίσους στην Αλβανική κοινωνία και την περαιτέρω αποδυνάμωση και υπονόμευση των ελληνοαλβανικών σχέσεων.

Πρώτο θύμα θα είναι πάλι η εθνική μας μειονότητα που είναι σαφές ότι εξαναγκάζεται σε διαρκή διωγμό, ή σε μια ακόμα εξευτελιστική «παραμονή».

Στην αίθουσα συνεδριάσεων διοργανώθηκε πολιτική εκδήλωση οργανώσεων με σαφή εθνικιστικό πρόγραμμα και με συνθήματα κατά της Ελλάδας. Το βήμα και η έδρα του Προεδρείου είχαν «δεόντως» διανθίσει μεγάλα πανό κεντρική λέξη των οποίων ήταν «γενοκτονία».

Πρόκειται για μια λέξη που τα τελευταία χρόνια πλημμυρίζει τη ρητορική των εκπροσώπων και φορέων της πολιτικής τάξης της Αλβανίας όταν αναφέρονται στην σχέση με την Ελλάδα.

Εννοείται εφόσον εμείς κοιμόμαστε τον ύπνο του δικαίου βρίσκουν κάποιοι την ευκαιρία να διαστρεβλώνουν τους απελευθερωτικούς αγώνες των λαών της Βαλκανικής θεωρώντας τους ως γενοκτονίες εις βάρος των Μουσουλμάνων!

Επί το πλείστον στη Βουλή χθες ήταν παρόντες παιδιά και νέοι που απήγγειλαν ποιήματα δήθεν πόνου αλλά στην πραγματικότητα μίσους. Η διαιώνιση του μίσους εναντίον της Ελλάδας.

Ζητήματα για εδαφικές διεκδικήσεις και άλλα σχετικά αποτελεί επιχείρημα για τους θεατρινισμούς στη Βουλή και τις πλατείες.

Σκοπός είναι κάτι ουσιαστικά πιο αποδοτικό. Η καλλιέργεια του μισελληνισμού σε μια εποχή που όλη η κοινωνία στην Αλβανία διαπιστώνει την καθοριστική συμβολή της Ελλάδας στην οικονομική πρόοδο και την αναβάθμιση. Είναι σαφές ποιον ενοχλεί η πραγματικότητα αυτή.

Όπως σαφές είναι η άμεση εμπλοκή της Αλβανικής κυβέρνησης στην οργάνωση και την προβολή ανάλογων δραστηριοτήτων διασποράς του ανθελληνισμού στην αλβανική κοινωνία.

Πριν από λίγα χρόνια ήταν ο Πρωθυπουργός Έντι Ράμα που αναβάθμισε θεσμικά τον πολιτικό σχηματισμό των Τσάμηδων τοποθετώντας τον αρχηγό του Αντιπρόεδρο της Βουλής. Κίνηση μεγάλου πολιτικού συμβολισμού.

Είχε τότε προκαλέσει όχι απλά την παραίτηση από τη θέση του πρώτου Αντιπροέδρου του σώματος, του Προέδρου του ΚΕΑΔ – ΟΜΟΝΟΙΑΣ, Βαγγέλη Ντούλε, αλλά ουσιαστικά την αποχώρηση του σχηματισμού της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας από τον κυβερνητικό συνασπισμό.

Μια επίσκεψη στην επίσημη ιστοσελίδα της Βουλής της Αλβανίας parlament.al με την ανάρτηση τη σχετική με τα χθεσινά και το φωτογραφικό υλικό αποτελεί όνειδος για σύγχρονες κοινοβουλευτικές πρακτικές. Επιβεβαιώνει δε ότι ακραίες εκδηλώσεις εθνικισμού και μίσους προς την Ελλάδα ειδικά δεν είναι κάτι που τεκταίνεται στο περιθώριο του δημόσιου βίου στα Τίρανα…

Απομένει να δω την ελληνική αντίδραση στη μέγιστη πρόκληση. Την αντίδραση των πρέσβεων και των Ελλήνων διπλωματών και όλων όσων γνωρίζουν την πραγματικότητα

Ας αφήσουμε κατά μέρος την «πολιτική ορθότητα». Σάρκα μας είναι οι Έλληνες στην Βόρεια Ήπειρο. Σάρκα που μάτωσε πολλές φορές και εξακολουθεί να ματώνει. Προς το παρόν αρκούμαι σε αυτά.

Στο εξώφυλλο: ANADOLU AGENCY VIA GETTY IMAGES

Σχετικά άρθρα: