Ανοίγει ο ομαδικός τάφος στην Πρεμετή με τους 1.600 πεσόντες στο Έπος του 1940

Ανοίγει ο ομαδικός τάφος στην Πρεμετή με τους 1.600 πεσόντες στο Έπος του 1940
Σε τμήμα του τάφου, το καθεστώς του Ενβέρ Χότζα έχτισε αθλητικές εγκαταστάσεις – Εκδηλώσεις τιμής και μνήμης για τους 14.000 πεσόντες, για τα 80 χρόνια από το Έπος του ’40 

Το άνοιγμα του ομαδικού τάφου στην Πρεμετή με τους 1.600 πεσόντες του έπους του 1940 προανήγγειλε ο πρώην υπουργός και αντιπρόεδρος της Βουλής, Γιώργος Σούρλας.

Σε αυτή τη φάση γίνεται προεργασία για το άνοιγμα του τάφου, ενώ πάνω σε τμήμα του, το καθεστώς του Ενβέρ Χότζα έχτισε αθλητικές εγκαταστάσεις.

Όλα τα σχετικά ζητήματα συζητήθηκαν στη συνάντηση του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Συγγενών Πεσόντων κατά το Έπος 1940 – 41, με την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, που προεδρεύει ο Υποναύαρχος Δημήτριος Μήλας.

Πέραν του ομαδικού τάφου στην Πρεμετή, διαπιστώθηκε ότι προχωρούν με ικανοποιητικό ρυθμό οι διαδικασίες για την αποκατάσταση της εθνικής εκκρεμότητας με τους χιλιάδες άταφους πεσόντες, κατά το Έπος 1940 – 41, στα πεδία των μαχών της Βορείου Ηπείρου.

Επίσης, έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες για την επέκταση του Στρατιωτικού Κοιμητηρίου της Κλεισούρας, για την εναπόθεση των οστών των πεσόντων, που παραμένουν άταφοι.

Εκδηλώσεις μνήμης και τιμής για τα 80 χρόνια από το Έπος του ‘40

Επίσης, καθορίστηκε το πλαίσιο του εορτασμού για τα 80 χρόνια από το Έπος 1940 – 41 με εκδηλώσεις τιμής και μνήμης για τους 14.000 μαχητές, που έπεσαν κατά τη διάρκεια του Ελληνοϊταλικού πολέμου, λαμβάνοντας υπόψη τις υγειονομικές συνθήκες της πανδημίας.

Στη συνάντηση παρέστη ο Λάμπρος Κακίσης, στον οποίο η Ένωση Συγγενών Πεσόντων κατά το Έπος 1940 – 41 απένειμε τιμητική διάκριση για την σημαντική του συμβολή στην εκκρεμότητα με τους άταφους πεσόντες, από τη θέση του Γενικού Προξένου Αργυροκάστρου και την ουσιαστική συμπαράσταση στην ελληνική ομογένεια της Βορείου Ηπείρου.

aponomi_plaketas

Παρόντες στη συνάντηση ήταν οι: Δημήτρης Μήλας Υποναύαρχος Π.Ν, Ιωάννης Πάττας Αρχιπλοίαρχος Π.Ν, Σπυρίδων Σκουρτσίδης Πλωτάρχης (Ε) Π.Ν και Γιακουμής Δημήτρης, Λοχαγός. Από το Δ.Σ. της Ένωσης Συγγενών Πεσόντων κατά το Έπος 1940 -41 παρόντες ήταν οι Γεώργιος Νούλας, Γιάννης Κοροδήμος, Γεωργία Γούλα και Αννα Τσίμου.

Πηγή:protothema.gr

Σχετικά άρθρα: