Αν δεν γνωρίζεις τον τόπο σου

Αν δεν γνωρίζεις τον τόπο σου

2017, έτος που γράφτηκε το κείμενο. Αναρωτιόμαστε σήμερα: -Πού βρίσκονται οι μελέτες; Σε ποια συρτάρια τάχα παρατημένες;!

Είναι σαν ο άνθρωπος και ο τόπος. Πονάει, αρρωσταίνει, αναρρώνει… Έχει αδυναμίες και αντοχές.

Αν δεν τον ξέρεις καλά, δεν τον φροντίσεις, δεν του προσφέρεις την κατάλληλη βοήθεια τη δεδομένη στιγμή, τον χάνεις.

Ίσως να είμαστε τυχεροί. Να μας πρόλαβε η κατάρτιση του Γενικού Τοπικού Σχεδιασμού, πάνω στον οποίο θα ακουμπήσει η υλοποίηση αναπτυξιακών προγραμμάτων.

Σε στιγμή που χαροπαλεύουμε, ταλαιπωρούμαστε στην εντατική.

Σήμερα μέσα σ’ ένα χώρο λίγοι οι συγκεντρωμένοι, εκτεταμένη η μελέτη, προσεχτική, με λεπτομέρειες. Συνοδευόμενη και με παρουσίαση εικόνων.  

Αρκετές οι συζητήσεις και η ανάλυση βαθιά. Ασφαλώς και ανακουφίστηκα.

Μια γενική μελέτη, που μετράει πόντο – πόντο την επιφάνεια του Δήμου Δρόπολης και Πωγωνίου, που καθορίζει το σύνορο, που προγραμματίζει προσεκτικά – βάζει τάξη σε πολλά πράγματα, κοιτάει κατάματα το μέλλον, την προοπτική, στοχεύει στην ραγδαία, ομαλή ανάπτυξη της περιοχής.

Θέτει αρχές και προτεραιότητες, καθορίζει τη στρατηγική. Ελπίζει ακόμα και στον επαναπατρισμό.

Φωνάζει δυνατά η σκέψη ενός εξειδικευμένου προσωπικού, με έναν ειδικό τρόπο Πανεπιστημίου: Του Polis. Μ’ έναν αρχιτέκτονα, υπέροχο άνθρωπο κι επιστήμονα στη διοίκηση. Τον ευαίσθητο Besnik Alia, που αγαπάει τον τόπο μας, που εκτιμά τους ανθρώπους μας, που υποκλίνεται στον πολιτισμό μας.

Βουνά, ποτάμια, κάμποι, δρόμοι, γέφυρες, πηγές, αξιοθέατα, παράδοση, συνεργασίες, αποστάσεις, τουριστικοί προορισμοί, διάφορα προϊόντα, ιδιωτικές και δημόσιες επιχειρήσεις …,  πιάνουν θέση στα σχέδια. Ρίχνονται τα πάντα στο χαρτί. Καταρτίζεται μελέτη για να βοηθήσει τον άνθρωπο, τον κάτοικο, τον πολίτη.

Με προσεγμένες επιστημονικές προσεγγίσεις ο Besnik με την ομάδα εργασίας – τους φοιτητές του – σου βάζει τον τόπο σου πάνω στην παλάμη σου. Να τον δεις, να τον μελετήσεις, να τον γνωρίσεις καλύτερα. Να χαράξεις πορεία.

Χωρίς να ξέρεις τον τόπο σου, δεν ξέρεις πού πας. Δεν ξέρεις τι ζητάς. Περπατάς στα τυφλά.

Σχετικά άρθρα: