Απέραντη εκτίμηση για τους αξιοσέβαστους ελληνοδιδασκάλους μας !

Απέραντη εκτίμηση για τους αξιοσέβαστους ελληνοδιδασκάλους μας !

Του Βασίλη Γ. ΛΑΧΑΝΑ

Στη φωτογραφία, είναι ένας μικρός αριθμός από την μεγάλη πλειάδα των ελληνοδιδασκάλων της πολιτισμένης Δρόπολης, που σε δύσκολη εποχή, μόρφωσαν, κράτησαν αμείωτη στους μαθητές τους την αγάπη για τα πατρώα μας, την πατρίδα μας, κράτησαν ζωντανά τα ήθη, έθιμα και τις παραδόσεις μας.

Εκτός από το λειτούργημα του δασκάλου, ενασχολήθηκαν και με τα κοινωνικά και πολιτιστικά ζητήματα του τόπου μας.

Εργάστηκαν πάνω από 35 χρόνια στην περίοδο του δικτατορικού συστήματος, που ο αφελληνισμός κορυφώθηκε – επικρατούσε ο φόβος, ο τρόμος και η αβεβαιότητα στο επάγγελμα. Κάποιοι δάσκαλοί μας το πλήρωσαν ακριβά, με φυλάκιση, ακόμα και με τη ζωή τους.

Προσωπικά, ως μαθητής τους και μετερχόμενος εκπαιδευτικός και συνάδελφος, εκφράζω την απέραντη εκτίμηση και το σεβασμό μου! Σε όλους αυτούς χρωστάμε πολλά!

Στη φωτογραφία:

Πίσω, απ´ αριστερά προς δεξιά όρθιοι: Θωμάς Παπάς, Δήμος Κουρεμένος, Περικλής Καραγιάννης, Παναγιώτης Ζιώγκας, Αλέκος Νίκας, Χρήστος Λίτσης, άγνωστος, Νίκος Αγγέλης, και η μοναδική δασκάλα, η Βιργινία Ντέμη- Αγγέλη.

Δεύτερη σειρά, απ´ αριστερά προς δεξιά: Μιχάλης Γκιώκας, Γιώργος Γκίκας, Δημήτρης Παπάς, Αναστάσης Μπέτσης.

Τρίτη σειρά, απ´ αριστερά προς δεξιά: Λάζαρος Ζώτος, Γιάννης Ανδρούτσος, Κώστας Λώλης, Γιώργος Μίσσιος, Μιλτιάδης Παπαγιάννης.

Μπροστά καθισμένοι : Γιώργος Καψαλίδης, Παντέλης Νίκας, Γιώργος Μάλλιος, Γιώργος Πρόκος.

Οι μοναδικοί εν ζωή είναι: ο Δημήτρης Παπάς, ο Δήμος Κουρεμένος και η Βιργινία Αγγέλη.

Αιώνια η μνήμη τους! Δοξασμένοι!

Γιώργος Μύτιλης