Απλός o τάφος του Μίκη Θεοδωράκη – Είχε σχεδιάσει ο ίδιος όλες τις λεπτομέρειες

Απλός o τάφος του Μίκη Θεοδωράκη – Είχε σχεδιάσει ο ίδιος όλες τις λεπτομέρειες

O Μίκης Θεοδωράκης δεν είχε επιλέξει μόνο τον τόπο της ταφής του και τον τρόπο που θα φτάσει εκεί αλλά είχε σχεδιάσει το τελευταίο του σπίτι.

Τη φωτογραφία της μακέτας του τάφου του Μίκη θεοδωράκη στο Γαλατά Χανίων παρουσιάζει το MEGA.

Γράφει επάνω της «Εγκρίνω» και φέρει την υπογραφή του μεγάλου Έλληνα και την ημερομηνία «7 Σεπτεμβρίου 2009». Από τότε ο Μίκης Θεοδωράκης είχε κανονίσει τα πάντα για την τελευταία του κατοικία και μάλιστα με κάθε λεπτομέρεια.

«Κάναμε έναν πάρα πολύ απλό τάφο, όπως τον ήθελε, τον ήθελε πολύ απλό έτσι τον κάναμε και μάλιστα έχει κατασκευαστεί ο τάφος εδώ και χρόνια κάμποσα και τα έξοδα όλα τα πλήρωσε ο Μίκης» τόνισε ο αρχιτέκτονας Μάνος Περάκης.

Κοντά στους γονείς και τον αδελφό του

Ο Μίκης Θεοδωράκης επέλεξε να ταφεί κοντά στην οικογένεια του.

Κάτω από τις πορτοκαλιές με θέα τη θάλασσα, όπως ο ίδιος συνήθιζε να λέει σε εκείνους που εμπιστευόταν και γνώριζαν για όλες τις κινήσεις του. Με την πρόβλεψη, δίπλα του να αναπαυθεί η αγαπημένη του σύζυγος Μυρτώ.

«Με παρακάλεσε να κάνω το σχέδιο του τάφου του με την εξής προϋπόθεση, ότι θα είναι δύο οι χώροι ανεξάρτητοι ο ένας από τον άλλον, και στον ένα θα ταφεί αυτός και στον άλλον δίπλα η Μυρτώ» πρόσθεσε ο κ. Περάκης.

Σαν γνήσιος δημοκράτης σεβάστηκε όμως κάθε επιθυμία της γυναίκας του και έδωσε εντολή τι θα γίνει σε περίπτωση που εκείνη διαφωνεί. «Δεν θα έχει δικαίωμα κανένας άλλος να χρησιμοποιήσει τον τάφο, δεν θα γίνει δηλαδή οικογενειακός θα είναι ένα μνήμα που θα είναι μόνο για τους δύο. Σε περίπτωση που η Μυρτώ δεν θέλει να ταφεί στα Χανιά θα μείνει κενός ο χώρος» υπογράμμισε ο αρχιτέκτονας Μάνος Περάκης.

Με χιούμορ αντιμετώπιζε το θάνατο

Τα σχέδια για τον τάφο του Μίκη Θεοδωράκη ξεκίνησαν το 2006 και το μνήμα ολοκληρώθηκε το 2009 ο ίδιος αντιμετώπιζε με χιούμορ τον επιστήθιο φίλο του και αρχιτέκτονα που μερίμνησε για την αποπεράτωση του.

«Ήταν περίεργο γιατί κάθε φορά που με έβλεπε με έκανε ένα χιούμορ σαν να με είχε συνδέσει με τον τάφο του» συμπλήρωσε ο κ. Περάκης.

Πλέον η κρητική γη αναμένει να δεχθεί την Πέμπτη στην αγκαλιά της τον μεγάλο νεκρό της Ελλάδας.

epirustvnews

Σχετικά άρθρα: