Αλλάξτε πορεία και πυξίδα

Αλλάξτε πορεία και πυξίδα

Νίκος Δ. ΚΑΝΕΛΛΟΣ Πρέσβης επί τιμή – Πρώην Πρεσβευτής της Ελλάδας σε Κόσοβο, Σλοβακία, Βιετνάμ Αζερμπαϊτζάν – Αντιπρόεδρος ΕΙΠΔ

Το τελευταίο δεκαήμερο, στην Αλβανία, στο Τέτοβο, στα Σκόπια, στο Πρίζρεν και στη Σμύρνη έλαβαν χώρα πρωτοφανείς πολιτικές, καθοδηγημένες «κακοτεχνίες».

Οι Τσάμηδες έστησαν μια προκλητική πινακίδα σε ένα «μνημείο γενοκτονίας» και κατάθεσαν στεφάνια με μαύρα τριαντάφυλλα.

Τα συμπεράσματα που ένας κοινούς νους μπορεί να βγάλει είναι:

-η προσβλητική και ανιστόρητη κίνηση υποθάλπτει μια υποβολιμαία προπαγανδιστική πρωτοβουλία που προφανώς έχει την ανοχή των αρχών …

-όπως συνηθίζεται, στην επίκληση της προληπτικής νόμιμης χρήσης «βίας», οι φίλοι γείτονες μας, προσπαθούν να μιμηθούν τους Τούρκους στις μαξιμαλιστικές τους διεκδικήσεις.

Η πλακέτα που έβαλαν οι Τσάμηδες στο δήθεν «κοιμητήριο» τους στους Αγίους Σαράντα (από 2012 στη Τζάρα) είναι όλη η πρόκληση.

Διαβάζω σε αλβανικά ΜΜΕ:

The placard is inaugurated in remembrance of 2900 victims of the Albanians of Chameria by the Greek genodic.

′′Java Chame′′ culminated with homage to Monumental Cemetery ′′ Roses of Chameria “, in Kllogjer, Saranda, where 2900 Albanians of Cham ërria rest.

Thousands of Albanian citizens, among them from Kosovo and Northern Macedonia, joined the event organized by the Justice, Integration and Unity Party, the Association ′′ Chameria ′′ and the Çam ërria Foundation ′′ Hasan Tahsini, in commemoration of the 77th anniversary of the Greek genocide on Cham population, and a memorial plate was discovered.

This Monumental Cemetery awaits 2900 men, women, children and elderly people who after being expelled from their lands in Chameria by Napoleon Zerva gangs, tragically lost their lives to thirst, hunger and diseases during the march to Albania.

Απίστευτα, τραγικά και προκλητικά!

Μήπως θα έπρεπε οι Αλβανοί φίλοι μας να σκεφτούν καλύτερα και να αλλάξουν νοοτροπία η σκέψη προσέγγισης μαζί μας;

Εάν οι Έλληνες είχαν τάση γενοκτονική για τους αλβανούς και το αλβανικό έθνος, γιατί από το 1990 ευκαιρίας δοθείσης περιέθαλψε 1 εκατομμύριο πολίτες της;

Ο τότε Πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, σε επίσκεψή του στην Αλβανία και σε συνέντευξη τύπου, στην οποία ήμουν δίπλα του, εκπροσωπώντας την Πρεσβεία, είχε πει ότι οι τσάμηδες ήταν συνεργάτες των ναζί και καταδικασμένοι ως κοινοί εγκληματίες.

Προσθέτοντας, με ειλικρίνεια, ας έρθουν για να δικασθούν.

Το Anadolu Agency μετέδιδε αυτές τις μέρες ότι στα Σκόπια παρέδωσαν στην Πρεσβεία Ελλάδος Ψήφισμα για την «γενοκτονία».

Στη δε Σμύρνη κατατέθηκαν 77 μαύρα τριαντάφυλλα.

Δεν θα επιμείνω περισσότερο για λόγους πολιτικής τάξης και αβρότητας.

Θα υπενθυμίσω μόνο στους γείτονές μας ότι στην Οδύσσεια του Ομήρου ο ισχυρότερος αντίπαλός του Οδυσσέα, κατά την επιστροφή του στην Ιθάκη, ήταν ο Αντίνοος.

Εκπροσωπούσε την ΑΝΤΙ-ΝΟΗΣΗ, τον τρόπο με τον οποίο θολώνουν τις καταστάσεις και την πραγματικότητα ώστε ΝΑ ΜΗΝ ΣΚΕΦΤΟΜΑΣΤΕ ΚΑΘΑΡΑ ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΣ ΕΛΕΓΧΟΥΝ.

Είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την καθυπόταξη και δουλεία των πολιτών μας στην πολύπαθη περιοχή.

Οι Αλβανοί δεν προσφέρουν έργο στην πατρίδα τους με το να προβαίνουν σε εχθρικές ενέργειες εναντίον της Ελλάδος.

Η ιστορία μας έχει αποδείξει ότι ο πολιτισμός μας εξασφάλιζε, σε πολλές κρίσιμες στιγμές, κοινή στέγη στους δυο λαούς.

Η πολιτιστική διπλωματία μας, το ισχυρότερο όπλο μας, πρέπει να απευθυνθεί, ευθαρσώς, στους γείτονές μας και να τους πει ότι το νόημα της ιστορίας έχει διδάξει ότι τα ασφαλέστερα μονοπάτια για την επίλυση των προβλημάτων μας προέρχονται από την αναζήτησή της αλήθειας.

Το καράβι βουλιάζει και ψαχνόμαστε ποιος θα το κυβερνήσει και όχι ποιος θα το σώσει.

Αυτοί που είναι στο αμπάρι χαίρονται που τους δώσανε ένα κρεβάτι να κοιμηθούνε, άλλοι, όμως, που είναι στο κατάστρωμα, κοιτάζουν τον ορίζοντα και καταλαβαίνουν ότι 40 χρόνια τώρα ο βασανισμένος λαός της Αλβανίας υποφέρει από προκαταλήψεις που του εμφυτεύουν, για ίδια πολιτικά οφέλη, οι ηγέτες του.

Γιώργος Μύτιλης