ΕΧΕΙ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΤΙ ΝΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΣΕΙ Ο MICHEL SETBOUN

ΕΧΕΙ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΤΙ ΝΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΣΕΙ Ο MICHEL SETBOUN

– Ευχαριστούμε θερμά την κα Ελεάνα ΖΙΑΚΟΥ, που διοργάνωσε την εκδήλωση –

Τη φωτογραφική έκθεση του Michel Setboun, αν τη δεις προσεκτικά, με απόλυτη αυτοσυγκράτηση, με ηρεμία κι αν είσαι κιόλας γνώστης της καλλιτεχνικής φωτογραφίας, σου κόβεται πραγματικά η ανάσα.

Ο ταλαντούχος Γάλλος φωτογράφος με το γκρέμισμα των θρησκευτικών μνημείων στον τόπο μας από το ‘67 και μετά και την επανόρθωση της αδικίας το ’90, με την περίεργη οπτική γωνία του, τον υψηλό επαγγελματισμό του, την ευαισθησία του…, μας ταξίδεψε σε δύο συστήματα.

Σε εκείνο της καταστροφής και σε ετούτο της επανόρθωσης …!!!

Λυπηθήκαμε με τα ερείπια, τις σωριασμένες κολόνες, τις κατεστραμμένες σκεπές σε ναούς και μοναστήρια…, σκεπασμένα από το μουντό γκρίζο φως.

Αλλά και χαρήκαμε συνάμα, με την επαναφορά της ελπίδας, τον ενθουσιασμό των πιστών, τα αναμμένα κεριά, την αντίσταση, την αγάπη …

Σωστά μπήκαν σε λόγους και κηρύγματα (στην εκδήλωση) οι αναστυλώσεις και τα εγκαίνια ακόμα και των Καθεδρικών Ναών σε Τίρανα και Αργυρόκαστρο…

Όμως… ας μην ξεχνάμε ότι παρόμοιες εικόνες ντροπής – είναι παρά πολλές – ο Michel μπορεί να τραβήξει ακόμα και σήμερα σε πολλά σημεία του τόπου μας… Και να εμπλουτίσει με αυτές, το «Νέο Χρονικό της Δερόπολης».

Όπως στο Μοναστήρι της Γοραντζής, της Δερβιτσάνης, στην εκκλησία της Παναγιάς ανάμεσα Άνω και Κάτω Επισκοπής…

Έχουμε κατεστραμμένες εκκλησίες που ανεγέρθηκαν μαζί με την Αγιά Σοφιά. Κοίτα τι ρίζα βαθιά…!!!

Σήμερα η καταστροφή δεν γίνεται από το σύστημα, αλλά από τον συνάνθρωπό μας, που αμελεί.

Από τους ανάλογους υπεύθυνους φορείς, που δεν προσέχουν ή αδιαφορούν… !!!


09/08/2016

Σχετικά άρθρα: