Από τη «μεγάλη πρόοδο» επί Βρούτση στη «νέα ΔΕΗ» του Χατζηδάκη: άλλο ένα φιάσκο του επιτελικού κράτους…

Από τη «μεγάλη πρόοδο» επί Βρούτση στη «νέα ΔΕΗ» του Χατζηδάκη: άλλο ένα φιάσκο του επιτελικού κράτους…

ΓΝΩΜΕΣ

Ο Γιώργος Καρελιάς γράφει για τις εκκρεμείς συντάξεις και τις αλλεπάλληλες υποσχέσεις για την έκδοσή τους με λίγα κλικς.

11 Ιουλίου 2019: Τέσσερις μέρες μετά τις εκλογές του ο νεοκλεγμένος πρωθυπουργός Κυριάκος Μητοτάκης επιλέγει να επισκεφθεί το υπουργείο Εργασίας, η πρώτη του επίσκεψη. Σαν να ήθελε να δείξει ότι η κυβέρνησή του θα μεριμνήσει ιδιαίτερα για εργαζομένους και συνταξιούχους.

Ο νέος υπουργός Γιάννης Βρούτσης, παλιά καραβάνα στο υπουργείο, επιδίδεται στη μέθοδο των μεγαλοστομιών. Πρώτα λέει ότι …παρέλαβε χάος από τους προηγούμενους. Μέσα σ’ αυτό το χάος συμπεριλαμβάνει και τις 230.000 εκκρεμείς συντάξεις. Μετά υπόσχεται ότι αυτή η παθογένεια δεκαετιών θα αντιμετωπιστεί «μια για πάντα». Και πώς θα γίνει αυτό; Με την ψηφιοποιημένη σύνταξη. Δηλαδή, θα πατάς τρία κλικ στον υπολογιστή και τσουπ έτοιμη η σύνταξη. Μάλιστα, αναγγέλλει ότι ο Μητσοτάκης θα είναι ο πρωθυπουργός που θα εκδώσει την πρώτη ψηφιοποιημένη σύνταξη. Χαράς ευαγγέλια…

22 Ιανουαρίου 2020: Ο πρωθυπουργός ξαναπάει στο ίδιο υπουργείο, όπου διαπιστώνει ότι «έγινε πολύ συστηματική δουλειά» στο πρώτο εξάμηνο. Τι γίνεται με τις εκκρεμείς συντάξεις; Καλά, ευχαριστώ. Ουδεμία αναφορά.

8 Δεκεμβρίου 2020: Συνεδριάζει η Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ. Κι εκεί ο πρωθυπουργός υπόσχεται ότι θα φροντίσει προσωπικά για τις εκκρεμείς συντάξεις. Οι οποίες εν τω μεταξύ αυξάνονται και πληθύνονται, υπολογίζεται ότι έχουν ξεπεράσει τις 300.000. Παρόλα αυτά αναγνωρίζει τη… «μεγάλη πρόοδο» που έκαναν στο θέμα αυτό ο Γιάννης Βρούτσης και ο Χρήστος Χάλαρης (πρόεδρος του ΕΦΚΑ). Δεν ξέρω, αν ο Μητσοτάκης έκανε μαύρο χιούμορ, αλλά έτσι είπε. Ήταν τέτοια η… πρόοδος που άρχισαν να ψάχνουν παλιούς υπαλλήλους, οι οποίοι είχαν συνταξιοδοτηθεί, μπας και βγάλουν καμιά σύνταξη παραπάνω.

22 Ιανουαρίου 2021, μόλις προχτές: Ο πρωθυπουργός (ξανά)πάει στο υπουργείο Εργασίας. Αυτή τη φορά δεν τον υποδέχεται ο Βρούτσης, τον οποίο είχε διώξει στον πρόσφατο ανασχηματισμό, παρά τη «μεγάλη πρόοδο» που είχε κάνει στο θέμα των συντάξεων. Ο νέος υπουργός Κωστής Χατζηδάκης «θάβει» τον προκάτοχό του, λέγοντας για το φιάσκο των εκκρεμών συντάξεων: «Για μένα είναι η νέα ΔΕΗ». Και πώς θα αντιμετωπιστεί αυτό το πρόβλημα; Θα προσληφθεί ένας project manager. Βεβαίως, ο πρωθυπουργός επανέλαβε, για τρίτη φορά, ότι «αποτελεί κεντρική προεκλογική δέσμευση» της κυβέρνησής του. Αλλά δεν μας εξήγησε πώς από τη «μεγάλη πρόοδο», που ο ίδιος είχε διαπιστώσει επί Βρούτση φτάσαμε σχεδόν στη χρεοκοπία α λα ΔΕΗ επί Χατζηδάκη. Για την ίδια κυβέρνηση πρόκειται, διάβολε!

Δεν χρειάζεται καμιά εξήγηση. Πρόκειται για άλλο ένα φιάσκο του περιώνυμου «επιτελικού κράτους». Αυτή η κυβέρνηση είναι μανούλα στην προπαγάνδα. Παρέλαβε ένα πρόβλημα, υποσχέθηκε ότι θα το αντιμετωπίσει, το έκανε μεγαλύτερο και τώρα, χωρίς καμιά απολογία, δίνει νέες υποσχέσεις. Ο πρωθυπουργός και οι υπουργοί του μας θυμίζουν τη ρήση του επικοινωνιολόγου Μάρσαλ Μακ Λούαν: «Δεν συμφωνώ απαραίτητα με ό,τι λέω».

Οσο για τους χιλιάδες δυστυχείς που περιμένουν να πάρουν, επιτέλους, τη σύνταξή τους και πίστεψαν τις υποσχέσεις έχουν πλέον καταλάβει πολύ καλά αυτό που έχει πει ο Φρανσουά Μιτεράν: «Οι υποσχέσεις δεν δεσμεύουν παρά μόνον εκείνους που τις δέχονται».

Πηγή: news247.gr

Σχετικά άρθρα: