Βολιώτης θωρακοχειρουργός κάνει θαύματα

Βολιώτης θωρακοχειρουργός κάνει θαύματα

Παγκοσμίως γνωστός είναι ο Βολιώτης θωρακοχειρουργός Δημήτρης Κυπαρισσόπουλος, ο οποίος έχει σώσει χιλιάδες ζωές, χάρη στην επαναστατική μέθοδο που εφαρμόζει, για την θεραπεία του καρκίνου του πνεύμονα. Ο Βολιώτης επιστήμονας, ο οποίος χαίρει παγκόσμιας εκτίμησης, διαπρέπει στην Αγγλία, είναι επιμελητής στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Οξφόρδης και έχει πραγματοποιήσει περισσότερες από 1.500 χειρουργικές επεμβάσεις, ενώ μεταξύ των ασθενών που έχει χειρουργήσει με επιτυχία, καταγράφονται και μέλη βασιλικών οικογενειών.

Ο διακεκριμένος θωρακοχειρουργός, ο οποίος έχει κυριολεκτικά σώσει από βέβαιο θάνατο εκατοντάδες ασθενείς, από κάθε γωνιά της γης, υπήρξε μαθητής του αείμνηστου καθηγητή Σπύρου και μέλος της ομάδας του διάσημου καρδιοχειρουργού Γιακούμπ, στο Χέρφιλντ.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Η μέθοδος που εφαρμόζει ο Βολιώτης γιατρός στη Βρετανία, όπου ζει τα οκτώ τελευταία χρόνια, είναι συνδυασμός λέιζερ και κρυοθεραπείας, χάρη στην οποία επιτυγχάνεται ίαση από τον καρκίνο του πνεύμονα, ακόμη και σε εξαιρετικά δύσκολες περιπτώσεις. Όπως τονίζει ο ίδιος, είναι μεγάλη η ροή περιστατικών στην Αγγλία, αλλά δυστυχώς, δεν συμβαίνει το ίδιο και με την Ελλάδα.

«Έχω περιστατικά από την Ελλάδα που έρχονται ειδικά γι’ αυτό το λόγο και πριν από δύο εβδομάδες χειρούργησα Βολιώτη, ο οποίος ήρθε με κλειστό πνεύμονα, τον οποίο άνοιξα μέσα σε δέκα λεπτά και ο άνθρωπος αυτός επέστρεψε, ολοκλήρωσε τη θεραπεία του και είναι πλέον πολύ καλά» όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο ίδιος στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ.

Αναλύοντας τη συγκεκριμένη μέθοδο, ο κ. Κυπαρισσόπουλος εξηγεί ότι «χρησιμοποιώντας βρογχοσκόπιο, μέσα από το στόμα του ασθενή, μπαίνουμε στην τραχεία, στο εσωτερικό των πνευμόνων και με μια πολύ λεπτή κάμερα βλέπουμε που βρίσκεται ο καρκίνος και εφαρμόζουμε ένα πολύ λεπτό ηλεκτρόδιο, το οποίο ψύχει τοπικά τον καρκίνο. Η θερμοκρασία πέφτει γύρω στους -21 βαθμούς Κελσίου και κυριολεκτικά εξαφανίζεται ο καρκίνος».

Η παράλληλη χρήση λέιζερ έχει θεαματικά αποτελέσματα, εξασφαλίζοντας την πλήρη ίαση μεγάλου αριθμού ασθενών, οι οποίοι είναι καθ’ όλα υγιείς και συνεχίζουν κανονικά τη ζωή τους. «Όταν εξετάζουμε και πάλι τους ασθενείς, δύο – τρεις εβδομάδες μετά την χειρουργική επέμβαση, διαπιστώνουμε ότι ο καρκίνος δεν υφίσταται πλέον» επισημαίνει ο διακεκριμένος θωρακοχειουργός.

Η συγκεκριμένη επαναστατική μέθοδος εφαρμόζεται με επιτυχία τόσο σε περιπτώσεις πρωτογενούς καρκίνου του πνεύμονα, όσο και μεταστατικού καρκίνου που βρίσκεται μέσα στο βρόγχο ή την τραχεία, ενώ όπως επισημαίνει ο ιδιαίτερα σεμνός επιστήμονας, «βελτίωσα τη μέθοδο που ανακάλυψε και ανέδειξε συνάδελφός μου, όταν ήμουν στο Χέρφιλντ και στη συνέχεια, όταν συνταξιοδοτήθηκε, συνέχισε το έργο του ο επιμελητής με τον οποίο συνεργαζόμουν, κι όταν έγινα κι εγώ επιμελητής, άρχισα να την εφαρμόζω».

Ιδιαίτερα σημαντικό είναι το γεγονός ότι η χειρουργική αντιμετώπιση του καρκίνου γίνεται πλέον θωρακοσκοπικά, με μια πολύ μικρή τομή, και τη χρήση κάμερας, η οποία εντοπίζει το προβληματικό σημείο του πνεύμονα και το αφαιρεί. Παράλληλα, με τον ίδιο τρόπο αφαιρείται και ο μεταστατικός καρκίνος στον πνεύμονα, ενώ όπως υπογραμμίζει ο ίδιος «η μεταστατική εστία στον πνεύμονα αφαιρείται θωρακοσκοπικά με την χρήση κάμερας και διαρκεί πέντε μόλις λεπτά. Οι ασθενείς φεύγουν δύο μέρες μετά από το Νοσοκομείο και ζουν μια ζωή χωρίς κανένα πρόβλημα κι αν εμφανιστεί νέα εστία στο μέλλον, την αφαιρούμε και δεν πεθαίνει πλέον ο ασθενής».

Σημαντικές περγαμηνές

Ο Δημήτρης Κυπαρισσόπουλος διακρίθηκε από τα πρώτα του βήματα, καθώς την περίοδο που ήταν ακόμη ειδικευόμενος γενικής χειρουργικής στο νοσοκομείο του Βόλου το 2004 και το 2005, η Ευρωπαϊκή Ένωση Θωρακοχειρουργών διοργάνωσε καρδιοχειρουργικά και θωρακοχειρουργικά σεμινάρια, μαθήματα και εξετάσεις αποκλειστικά για τους ειδικευόμενους.

Ο Βολιώτης γιατρός αναδείχθηκε δύο φορές πρώτος και το συγκεκριμένο γεγονός είχε τεράστια απήχηση, ανοίγοντας ουσιαστικά το δρόμο για μια λαμπρή καριέρα στο εξωτερικό, η οποία είχε ως αφετηρία το καλύτερο καρδιοχειρουργικό κέντρο στο Εσχεντε της Ολλανδίας.

Σήμερα είναι επιμελητής στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Οξφόρδης, ενώ διδάσκει, παράλληλα, φοιτητές και φοιτητές ιατρικής και γενικότερα άτομα που βρίσκονται γύρω από το χώρο της υγείας, νοσηλευτές, φυσικοθεραπευτές, μέλη του χειρουργείου, νοσοκόμες, ακόμη και μέλη εξειδικευμένα μέλη των εταιριών που χορηγούν υλικά, γύρω από το επιστημονικό πεδίο με το οποίο ασχολείται.

Βρίσκεται ως επιμελητής στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο της Οξφόρδης έχοντας διατελέσει τρία χρόνια πριν, και πάλι ως επιμελητής, στο Νοσοκομείο Χέρφιλντ.

«Είχα την τύχη να σταθώ δίπλα σε ανθρώπους που με μεγάλη ανιδιοτέλεια με βοήθησαν για να φτάσω εδώ που έφτασα αυτή τη στιγμή και εδώ και ένα χρόνο έφυγα από την προστασία τους, άνοιξα τα δικά μου φτερά και είδα πραγματικά τι μπορώ να κάνω» όπως υπογραμμίζει ο ίδιος.

Το καθημερινό του πρόγραμμα είναι εξαιρετικά φορτωμένο και υπάρχει μεγάλος αριθμός περιστατικών που πρόκειται να χειρουργηθούν έως και το τέλος Νοεμβρίου. Ο ίδιος χειρουργεί τέσσερις έως πέντε δύσκολες περιπτώσεις καρκίνου του πνεύμονα κάθε εβδομάδα και η φήμη του έχει φτάσει παντού. Χειρουργεί με επιτυχία από 250-350 περιστατικά το χρόνο, ενώ μεταξύ των ασθενών που τον επισκέπτονται στην Αγγλία, συγκαταλέγονται πολλοί έλληνες από το Βόλο, την Κρήτη, τα Γιάννενα, την Αλεξανδρούπολη, την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και αλλού.

Παράλληλα, δέχεται πολλές προσκλήσεις για συμμετοχή σε διεθνή συνέδρια και πρόσφατα είχε συμμετάσχει ως ομιλητής σε σημαντικό συνέδριο ογκολογίας που πραγματοποιήθηκε στο Βόλο, με τη συμμετοχή κορυφαίων επιστημόνων.

Οι διακρίσεις που έχει αποσπάσει είναι δεκάδες, ενώ όπως σημειώνει ο ίδιος «διάκριση είναι για μένα ο μεγάλος αριθμός των e mail που λαμβάνω, προκειμένου να πραγματοποιήσω ομιλίες ανά τον κόσμο. Όποια διάκριση υπάρχει, είναι μέσω των ανακοινώσεων που πραγματοποιώ, όχι για να γίνω διάσημος, αλλά για να πληροφορήσω τον κόσμο ότι υπάρχει και αυτό και αποδίδει. Όταν βλέπεις πλέον ότι σε προσκαλούν ανά την υφήλιο, να μιλήσεις για κάτι που έχεις εξελίξει, είναι πολύ σημαντικό».

Πηγή: newsone.gr

Σχετικά άρθρα: