Βορειοηπειρώτες ή Έλληνες της Αλβανίας;

Βορειοηπειρώτες ή Έλληνες της Αλβανίας;

Σε  συνάντηση με  καλλιτέχνες της  πόλης του Αργυρόκαστρου ο Έλληνας Πρόξενος, κύριος Ιωάννης Τζόβας – Μουρούζης εκφώνησε ομιλία με θέμα: «Το μέλλον δεν είναι πια αυτό που θα  ήταν».

Κατέληξε σε τρεις σημαντικές παρατηρήσεις, όπως τις αποκάλεσε ο ίδιος:

Στην πρώτη παρατήρηση: «Ονειρεύομαι την ημέρα χωρίς βίζα», επεσήμανε ότι αυτό που φανταζόταν ο μέσος Αλβανός το 91- 92 για το πώς θα ήταν η χώρα του μετά από 10 χρόνια, σίγουρα δεν είναι αυτό που βλέπει τώρα. Θα έρθει η στιγμή που θα καταργηθεί η βίζα. Τότε ανάμεσα στις δύο χώρες η μεταναστευτική ροή θα έχει πια αυτορυθμιστεί. Θα μπαίνουν στην Ελλάδα τόσοι μετανάστες όσους θα χρειάζονται τα μέτωπα εργασίας. Οι Αλβανοί στην Ελλάδα, νόμιμοι και παράνομοι, έχουν οργανωθεί και αποτελούν ομάδα πίεσης. Σε νησί πρόσφατα αναρχική ομάδα σήκωσε και αλβανική σημαία με τα σύμβολα U. Ç. Çamëria.

Στην δεύτερη παρατήρηση: «Εδώ ξεκινάει το μέλλον», έκανε μακροσκελές αναφορά για τους Έλληνες της Αλβανίας και τα ανθρώπινα δικαιώματά τους.

– Υπάρχει πρόβλημα ορολογίας, – είπε. Και συνέχισε:

– Το σκέφτηκα πολλές φορές πώς πρέπει να προσδιορίσουμε τον πληθυσμό ελληνικής καταγωγής, που ζει στα όρια του αλβανικού κράτους. Να τους λέμε Βορειοηπειρώτες;! Δεν μου αρέσει πολύ και δεν θέλω να δυσαρεστήσω ορισμένους Αλβανούς. Να τους λέμε Έλληνες Μειονοτικούς;! Δεν το πολύ θέλουν οι ίδιοι.

Κάνουν συνειρμό ανάμεσα σε «μειονοτικός» και «μειονεκτικός». Στην  πραγματικότητα, όμως, η λέξη «μειονότητα» δεν έχει αρνητικό περιεχόμενο. Σημαίνει ότι, κάποια ομάδα είναι αριθμητικά μικρότερη από κάποια άλλη. Όχι κατώτερη.

Άλλωστε, η επίσημη ορολογία βρίσκεται σε πολλά διεθνή κείμενα και δεν σας το κρύβω ότι χρησιμοποιείται και από το Υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας, επειδή έχει εθνικό περιεχόμενο και δείχνει ακριβώς τους Έλληνες της Αλβανίας. Η μόνη αντίρρηση είναι, ότι οι  ίδιοι δεν θέλουν ή ένα κομμάτι τους δεν θέλει να χρησιμοποιείται αυτή η ορολογία για τον καθένα.

Νόμιμη, ακριβέστατη ορολογία θα ήταν: Αλβανοί πολίτες εθνοτικά Έλληνες. Επειδή ακριβώς είναι σχοινοτενής αναφορά, εγώ διάλεξα να χρησιμοποιώ τον ακριβή, κατά τη γνώμη μου, όρο: Έλληνες της Αλβανίας.

Και στην τρίτη παρατήρηση: «Η νοσταλγία του παρελθόντος», τόνισε τη συμφωνία που είδη άρχισε για τη σταθεροποίηση και ένταξη της Αλβανίας στην Ενωμένη Ευρώπη. Θα κρατήσουν μερικά χρόνια αυτές οι διαπραγματεύσεις. Στις σχέσεις της Αλβανίας με την Ευρώπη, αυτή η χώρα θα δίνει διαρκώς εξετάσεις καλής συμπεριφοράς σε όλα τα πεδία. Και στον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Αργότερα στην Ε.Ε. τα σύνορα τα κρατικά, δεν θα είναι πια αυτά που είναι τώρα. Δεν θα έχουν τη σημασία που είχαν. Θα έρθει η στιγμή που δεν θα υπάρχει βίζα ανάμεσα στην Ελλάδα και την Αλβανία. Ο καθένας θα βρίσκει δουλειά όπου μπορεί. Τότε τα προβλήματα σεβασμού των εθνικών μειονοτήτων, του σεβασμού συνόρων, θα έχουν άλλη διάσταση. Θα υπάρχουν διακριτά κράτη, μα τα σύνορα θα είναι διαπερατά.

Από το πρώτο βιβλίο μου: «Εγκατάλειψη»

25.02.2003

Σχετικά άρθρα: