Βουλιαράτες – χώρος ιστορικής μνήμης

Βουλιαράτες – χώρος ιστορικής μνήμης

Γράφει

ο Αλκιβιάδης ΓΚΑΖΙΚΑΣ

Τα υπερήφανα ύψη του χωριού, τα αγέρωχα «κάστρα» της παλιάς και νέας εποχής.

1 Δεκεμβρίου 1940, το χιόνι είχε σκεπάσει τα πάντα και το ύψωμα του Αγίου Αθανάσιου, ένα τμήμα του ιταλικού στρατού που οπισθοχωρούσε πανικόβλητο, το κατέλαβε και επιδίωκε την επιβράδυνση των ελληνικών δυνάμεων. Είχε στήσει τα πυροβόλα όπλα του.

α

Με το χάραμα άρχισε η μάχη σκληρή και φονική. Οι σφαίρες έπεφταν βροχή και τίποτε δε σταματούσε τους Έλληνες φαντάρους και τις Βουλιαρατινές μανάδες, που κουβαλούσαν στις πλάτες τους πολεμοφόδια, ανηφορίζοντας να καταλάβουν το ύψωμα, με ηρωισμό και αυταπάρνηση και όλοι μαζί φωνάζανε αέρα – αέρα, μη μπορώντας οι Ιταλοί κατακτητές να συγκρατήσουν την ορμή των Ελλήνων φαντάρων τράπηκαν σε φυγή με μεγάλες απώλειες.

Οι τραυματίες της μάχης κατέβηκαν στο χωριό για νοσηλεία και Έλληνες πεσόντες έμειναν για πάντα εδώ, στη Βουλιαρατινή γη.

ΒΟΥΛΙΑΡΑΤΕΣ

Εμψύχωσες πολεμιστές,
στο έπος του Σαράντα
Τα χώματά σου γίνανε,
Πατρίδα τους, για πάντα.

1

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΑΤΣΙΦΑΣ

28η Οκτωβρίου 2018, έπεσες και εσύ για την Πατρίδα, Κωνσταντίνε. Θα μας συγχωρέσεις που αυτόν τον Οκτώβριο δε βρεθήκαμε κοντά σου, όλοι εμείς, συγχωριανοί, φίλοι και πατριώτες να αποτίσουμε φόρο τιμής, να αφήσουμε φρέσκα λουλούδια στον πέτρινο τάφο σου και όλοι μαζί να ανέβουμε στα υπερήφανα ύψη του χωριού μας. Αυτά τα αγέρωχα κάστρα της παλιάς και νέας εποχής, με τη δικιά τους ξεχωριστή ιστορία και τον κοινό σκοπό της ελευθερίας.

5

Εμείς εδώ παλεύουμε με αόρατους εχθρούς και δεν «φοβόμαστε», γιατί έχουμε και μάσκα.

Όμως ποτέ δεν σε ξεχνάμε, είσαι το Αιώνιο Σύμβουλό μας!!!

3

Πάλεψες με ορατούς και δε φοβήθηκες και αποδεικνύοντας πως πατριώτης είναι αυτός, ενώ έχει τη δυνατότητα να φύγει να σωθεί, μένει, δεν προδίδει την Πατρίδα του, τη σημαία του, τα ιδανικά του και την ύστατη στιγμή, από το ύψωμα επάνω, καμαρώνει το όμορφο ελληνικό χωριό του, τον κάμπο της Δερόπολης τον χιλιοτραγουδισμένο και σίγουρος πως αφήνει πίσω του παρακαταθήκη: – να αγαπάς τον τόπο σου και σαν κινδυνεύει να κρατάς τη σημαία σου ψηλά, να είσαι πατριώτης.

ΑΘΑΝΑΤΟΣ !!!

Σχετικά άρθρα: