Βόρεια Μακεδονία και Αλβανία στην ΕΕ: Ευρωβουλευτές συζητούν για ένταξη- «Καθυστερεί το Συμβούλιο»

Βόρεια Μακεδονία και Αλβανία στην ΕΕ: Ευρωβουλευτές συζητούν για ένταξη- «Καθυστερεί το Συμβούλιο»

Ευρωβουλευτές ζητούν να προχωρήσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις για την Βορεία Μακεδονία και την Αλβανία, υπό την πίεση και της ρωσικής επιθετικότητας.

Στην έκθεση του 2021 για την Βόρεια Μακεδονία, η οποία εγκρίθηκε την Τετάρτη από την επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου, οι ευρωβουλευτές τονίζουν ότι η επίσημη έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων θα αποτελέσει επένδυση για την αξιοπιστία της ΕΕ, καθώς και για τη σταθερότητα, την ευημερία και τις εν εξελίξει διαδικασίες συμφιλίωσης στην περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων.

Η έκθεση, η οποία αξιολογεί την πρόοδο των δύο χωρών σε σχέση με τα ενταξιακά κριτήρια, παροτρύνει το Συμβούλιο να ξεκινήσει επισήμως τις διαπραγματεύσεις με την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία, ιδίως υπό τη νέα γεωστρατηγική πραγματικότητα που διαμόρφωσε η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Επίσης, καλεί την ΕΕ να αξιολογήσει με κριτικό πνεύμα τις ιστορικά σημαντικές συνέπειες στην ασφάλεια, τη σταθερότητα και την ενότητα στην ευρωπαϊκή ήπειρο και τα Δυτικά Βαλκάνια και να επιδείξει ευρωπαϊκή ενότητα και πλήρη πολιτική δέσμευση στην διεύρυνση της ΕΕ.

Αδικαιολόγητη καθυστέρηση από το Συμβούλιο

Oι ευρωβουλευτές τονίζουν ότι και οι δύο χώρες πληρούν τις προϋποθέσεις που έθεσε το Συμβούλιο, επιτυγχάνοντας σταθερά αποτελέσματα. Υπογραμμίζουν δε, ότι το Συμβούλιο έχει αποτύχει να εκκινήσει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με τα δύο κράτη, γεγονός που έχει υπονομεύσει τη στάση της κοινής γνώμης απέναντι στην ΕΕ, θέτοντας την πολιτική διεύρυνσης σε σημαντικό κίνδυνο στο σύνολό της.

Η Αλβανία είναι στο σωστό δρόμο

Σε μια έκθεση που αξιολογεί την πρόοδο της Αλβανίας προς την ένταξη στην ΕΕ το 2021, οι ευρωβουλευτές από την επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων επαινούν τον στρατηγικό προσανατολισμό και την ακλόνητη δέσμευση της Αλβανίας στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση και εκφράζουν τη σαφή υποστήριξή τους για τον δημοκρατικό μετασχηματισμό της χώρας και τη φιλοδοξία για ένταξη στην ΕΕ.

Πρόοδος της Βόρειας Μακεδονίας

Οι ευρωβουλευτές επαινούν στην έκθεσή τους τη Βόρεια Μακεδονία για τις συνεχείς προσπάθειές της να ενισχύσει το κράτος δικαίου, την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης και τα δικαιώματα των μειονοτήτων, να καταπολεμήσει τη διαφθορά και το οργανωμένο έγκλημα, να μεταρρυθμίσει τη δημόσια διοίκηση και να εδραιώσει την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης.

Η έκθεση χαιρετίζει τη συνεχιζόμενη προσήλωση της χώρας στο ευρωατλαντικό πλαίσιο ασφάλειας και επικροτεί την πλήρη ευθυγράμμιση της με την εξωτερική πολιτική και την πολιτική ασφάλειας και άμυνας της ΕΕ ως απάντηση στην ρωσική επιθετικότητα. Σημειώνει, επίσης, τους κινδύνους αύξησης της οικονομικής και ενεργειακής εξάρτησης από την Κίνα και τη Ρωσία, και εκφράζει ανησυχίες για την εξάρτηση από τα επενδυτικά δάνεια με κεφάλαια από την Κίνα, που καθιστούν την περιοχή ευάλωτη.

Οι ευρωβουλευτές χαιρετίζουν την πολιτική τάση για εποικοδομητική συνεργασία μεταξύ Βουλγαρίας και Βορείου Μακεδονίας και ενθαρρύνουν τις δύο πλευρές να βρουν γρήγορα αμοιβαία αποδεκτές λύσεις σε εκκρεμή διμερή ζητήματα, προκειμένου να μην καθυστερήσει ή παρεμποδιστεί περαιτέρω η έναρξη της ενταξιακής διαδικασίας.

Σε καλό δρόμο οι διμερείς μεταξύ Β. Μακεδονίας και Βουλγαρίας

Ο εισηγητής Ilhan Kyuchyuk (Renew, Βουλγαρία) δήλωσε: «Η Βόρεια Μακεδονία επέδειξε τις καλύτερες επιδόσεις στην περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων στην δημοκρατική μετάβαση και ευθυγραμμίστηκε πλήρως με την εξωτερική πολιτική της ΕΕ έναντι της ρωσικής επίθεσης κατά της Ουκρανίας. Λαμβάνοντας υπόψη το ευρύτερο γεωστρατηγικό πλαίσιο και το γεγονός ότι η χώρα έχει επιτύχει σταθερά αποτελέσματα, ζητούμε την επίσημη έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, που έχουν εδώ και καιρό καθυστερήσει. Χαιρετίζω τη θετική δέσμευση για επίλυση των εκκρεμών διμερών ζητημάτων και παροτρύνω τη Βουλγαρία και τη Βόρεια Μακεδονία να βρουν άμεσα μια αμοιβαία αποδεκτή λύση.»

iefimerida.gr

Σχετικά άρθρα: