Γιατί απέχει η Ομόνοια από την Επιτροπή της Απογραφής (;!)

Γιατί απέχει η Ομόνοια από την Επιτροπή της Απογραφής (;!)

ΑΙΧΜΕΣ

Παρατηρούμε να κυκλοφορεί, από τον προηγούμενο μήνα κιόλας, στα διαδικτυακά μέσα μαζικής ενημέρωσης, ανακοίνωση που παρουσιάζει μια Επιτροπή, στην οποία συμμετέχουν οι Δήμοι Δρόπολης και Φοινικαίων, η Ομόνοια Χιμάρας, η ΑΣΑ, ο Σύλλογος Βορειοηπειρωτών και η Ένωση Χειμαρριωτών.

Στόχος αυτής της Επιτροπής είναι, να προβούν ομαδικά οι παραπάνω φορείς σε συγκεκριμένες ενέργειες. Να ενημερώσουν, κινητοποιήσουν τους Βορειοηπειρώτες, για να πετύχει η κοινότητά μας το επιθυμητό αποτέλεσμα στην απογραφή του πληθυσμού και κατοικιών, που θα πραγματοποιηθεί τον επόμενο Οκτώβριο – Νοέμβριο στην Αλβανία.

Ανακοινώθηκαν και τα υπεύθυνα άτομα της ανάλογης Επιτροπής: Μπελέρης Φρέντης, Πρόεδρος Ομόνοιας Χειμμάρρας, Γεροντάτης Κωνσταντίνος, εκπρόσωπος Ανεξάρτητης Συμμαχίας για την Αττική, Αγγελής Άλκης, εκπρόσωπος Δήμου Φοινικαίων, Σέλλιου Ευθυμία, εκπρόσωπος Δήμου Δρόπολης, Καλογέρης Αντώνης, εκπρόσωπος Συλλόγου Βορειοηπειρωτών.

Ανακοινώθηκε επίσης και το όνομα του Προέδρου της Επιτροπής, Μπελέρης Φρέντης, ο οποίος σε ανάρτησή του εξέφρασε την ευχαριστία του για την τιμή που του έγινε από τους συμπατριώτες του. Τους διαβεβαίωσε ότι θα κάνει «το ανθρωπίνως δυνατό, για την επιτυχία του μέγιστου εθνικού στόχου».

Ενώ θα έπρεπε η Ομόνοια να ήταν ο βασικός παράγοντας, να είχε την πρωτοβουλία, οι άλλοι φορείς να ακολουθούσαν, αυτή απουσιάζει από την Επιτροπή συντονισμού των απαιτούμενων ενεργειών που σχετίζονται με την σοβαρή εθνική προσπάθεια.

Στην δύσκολη κατάσταση που επικρατεί, γίνεται το εύλογο ερώτημα: – Ποιος ο λόγος της απουσίας;! Θα πει κανείς: Μα συμμετέχει η Ομόνοια Χειμμάρρας.

Η άποψη αυτή δεν ευσταθεί, επειδή δεν μπορεί να αντικατασταθεί θεσμικά ο φορέας και ολόκληρη οργάνωση, από ένα παράρτημά της.

Η πράξη αυτή, παράρτημα να στηρίζει την Επιτροπή και Οργάνωση να απέχει, να διαφωνεί, μαρτυρεί τη διάσπαση που υπάρχει μέσα στους κόλπους της Ομόνοιας.

Νομίζουμε ότι η Ομόνοια, που δεν συμμετέχει στη συγκεκριμένη ενωτική δομή, θα ετοιμάζει προφανώς άλλη επιτροπή;! Ή σχεδιάζει, βάσει των συγκυριών, την αποχή;! Όλα αυτά θα τα δούμε στην πορεία…

Ο κόσμος μας δεν ξέρει καθόλου ακόμα ούτε ημερομηνία ούτε τη μεγάλη σημασία της απογραφής. Τότε πώς θα έχουμε μαζική κάθοδο, δυναμική παρουσία στα χωριά; Τα χρονικά περιθώρια στενεύουν, η ενημέρωση πρέπει να γίνει εγκαίρως και σωστά.

Οι αντιθέσεις ανάμεσα σε πρόσωπα και φορείς, είναι καλά να ισοπεδωθούν. Το χάσμα που επικρατεί, να ξεπεραστεί με ταχύτητα, για να μην χαθεί πολύτιμος χρόνος και προκύψουν στο τέλος ανυπολόγιστες φθορές.

Σε θέμα απογραφής πληθυσμού και κατοικιών, που έχει εθνική χροιά, είναι ύψιστης σημασίας, δεν υπάρχει απολύτως κανένα περιθώριο να παίζουμε προσωπικά.

Γιώργος Μύτιλης