Πιστός και αμετακίνητος στις ιδέες και τις αξίες του

Πιστός και αμετακίνητος στις ιδέες και τις αξίες του

ΠΟΡΤΡΕΤΟ

02.12.1908 – 23.12.1989

Ο Δήμος Σώκράτης Παπαδόπουλος γεννήθηκε στη Δούβιανη, όπου πήρε και τα πρώτα μαθήματα. Έκανε το λύκειο στην Κέρκυρα και φοίτησε το 1935 στο Πανεπιστήμιο Σορβόννης της Γαλλίας για φαρμακοποιός, όπου κέρδισε και τον τίτλο Δόκτορας στην μικροβιολογία.

Εργάστηκε ως φαρμακοποιός στο Αργυρόκαστρο (1935-1970), με μερικές διακοπές κυρίως στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και λίγο μετά, αφού οι Ιταλοί φασίστες το 1940-’41 τον εξόρισαν (Pinabilli) και την περίοδο 10/12/1945 – 10/01/1947 οι κομμουνιστές στην Κρούγια, με την ίδια κατηγορία «Έλληνας».

Ήταν συνεργάτης των συγχωριανών του και Εθνομαρτύρων Β.Σαχίνη και Γρ. Λαμποβιτιάδη.

Αγωνίστηκε για τον ελληνισμό, με ψυχή και αγάπη, για το τόπο του προτίμησε να μείνει στο Αργυρόκαστρο και αρνήθηκε την έδρα φαρμακευτικής στο Πανεπιστήμιο των Τιράνων.

Βοήθησε τους ασθενείς με φάρμακα και συμβουλές. Στην περίοδο του Δεύτερου Παγκόσμιου Πολέμου ακόμα και δωρεάν. Μεγάλη συμβολή έχει δώσει για την προετοιμασία νοσοκόμων και βοηθών ιατρού στο Αργυρόκαστρο.

Κίνητρο της ζωής του ήταν η Δημοκρατία, ο Ελληνισμός, ο Χριστιανισμός.

Είναι από τις μεγάλες φυσιογνωμίες του χώρου μας, απ’ τα καμάρια του τόπου μας, πιστός και αμετακίνητος στις ιδέες και τις αξίες του και προπαντός αφοσιωμένος στα Βορειοηπειρωτικά ιδεώδη.

(Από το ΑΝΑΜΝΗΣΤΙΚΟ ΛΕΥΚΩΜΑ, έκδοση του Συνδέσμου Συνταξιούχων Ελληνοδιδασκάλων του Νομού Αργυροκάστρου, ΙΟΥΝΙΟΣ 2003)

Σχετικά άρθρα: