Διεθνές ρεζιλίκι για τα χάλια του Αώου που μετατράπηκε σε χωματερή!

Διεθνές ρεζιλίκι για τα χάλια του Αώου που μετατράπηκε σε χωματερή!

ΑΙΧΜΕΣ

Ρεζίλι στα Βαλκάνια γίνεται η Ήπειρος καθώς έχει μετατραπεί χωματερή ο ποταμός Αώος και τα σκουπίδια της θαμμένης χωματερής της Κόνιτσας που βρίσκεται δίπλα ακριβώς στο ποτάμι, ταξιδεύουν τις τελευταίες μέρες φτάνοντας ως την Πρεμετή ή και βορειότερα, στις περιοχές που διασχίζει ο ποταμός…

Το πρόβλημα ξεκινά από την αδιαφορία των τοπικών αρχών, της δημοτικής αρχής της Κόνιτσας και της Περιφερειακής Αρχής της Ηπείρου που δε φρόντισαν να δράσουν έγκαιρα. Η χωματερή έχει αποκατασταθεί υποτίθεται, εδώ και χρόνια, από την τέως Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ιωαννίνων, ωστόσο δεν φρόντισαν να προστατέψουν την κοίτη του ποταμού από τη φθορά που θα επέφεραν τα ορμητικά νερά του Αώου, ιδίως κατά τους βροχερούς μήνες, τοποθετώντας συρματοκιβώτια. Έτσι από τον περασμένο Απρίλιο, τα νερά του Αώου άρχισαν να τρώνε την κοίτη που ήταν κάτω από την παλιά χωματερή και τα πρώτα σκουπίδια άρχισαν να πέφτουν μέσα στο ποτάμι. Χιλιάδες σακούλες γέμισαν τον Αώο και το φαινόμενο αυτό επαναλαμβάνεται για τρίτη ή τέταρτη φορά αυτές τις μέρες, δημιουργώντας ένα αποτρόπαιο σκηνικό στον ποταμό που χρησιμοποιείται για extreme sports.

Ο ιδιοκτήτης της εταιρείας No Limits Νίκος Κυρίτσης κατήγγειλε το γεγονός στο Δήμο Κόνιτσας, ο Δήμαρχος επικοινώνησε με την Περιφέρεια Ηπείρου που υποτίθεται θα έκανε μια εργολαβία αλλά ουδείς ασχολήθηκε ουσιαστικά, με αποτέλεσμα να καταγγείλει το γεγονός στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο κ. Κυρίτσης, την Τετάρτη.

Μιλώντας το βράδυ της Πέμπτης, στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΒΗΜΑ Τηλεόραση, μίλησε σε ιδιαίτερα οξείς τόνους για τις ανευνο-υπεύθυνες τοπικές αρχές και δήλωσε πως κατατίθεται εντός των επομένων ωρών μήνυση κατά του Δήμου Κόνιτσας και της Περιφέρειας Ηπείρου.

Ανέφερε επίσης, πως γνωστοί του από το Δήμο Πρεμετής της Νότιας Αλβανίας του τηλεφώνησαν σήμερα για να τον ρωτήσουν τι συμβαίνει στον Αώο και απειλούνται προσφυγές στη Δικαιοσύνη και από την πλευρά της Αλβανίας!

Πέρα από το αισθητικό μέρος της υπόθεσης, διακυβεύεται σοβαρός κίνδυνος για τη δημόσια υγεία όπως και για σημαντική περιβαλλοντική ρύπανση από τα απόβλητα που είναι θαμμένα στην παλιά χωματερή.

pbnews.gr