ΔΙΠΛΗ ΖΩΗ

ΔΙΠΛΗ ΖΩΗ

Η «ΔΙΠΛΗ ΖΩΗ», μετά την ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΗ», είναι το δεύτερο έργο μου. Κάθε Κυριακή θα ξεφυλλίζουμε μαζί από μια συνέντευξη. Θα ζούμε με τους πρωταγωνιστές, που νομίζω ότι και σήμερα, είναι επίκαιροι. 

Αντί προλόγου

Αυθόρμητα κινήθηκε μέσα μου η ιδέα για να ετοιμάσω μια συλλογή με συνεντεύξεις. Μεσολάβησε πρώτα ο σχεδιασμός, ποια πρόσωπα θα συμπεριληφθούν, μετά κανόνισα το χρόνο και έπιασα δουλειά.

Ορισμένα άτομα μού παραχώρησαν τη συνέντευξη χωρίς δεύτερο λόγο, άλλα με ταλαιπώρησαν πολύ. Κάποια, από περίσσια «σεμνότητα», από εγωισμό ή από διάφορους άλλους λόγους, δικαίωμά τους είναι, με απέφυγαν εντελώς.

Παρόλο, που πήρε αρκετό χρόνο το βιβλίο, για να ολοκληρωθεί, οι αφηγήσεις δεν παλαίωσαν, δεν έχασαν το ενδιαφέρον. Μένουν όπως τη χρονική περίοδο που τις κατέγραψα. Ζωντανές, επίκαιρες, ελκυστικές. Διατηρούν τη φρεσκάδα, τη σεμνότητα, την ειλικρίνεια, το θάρρος, την αισιοδοξία, συνάμα και την απογοήτευση του κάθε αφηγητή. Τρεις  απ’ αυτές: της Κατερίνας Κώτσια, του Μηνά Λέκκα και της Λορέτας Μπότη, είδαν νωρίτερα το φως της δημοσιότητας, ενώ οι οκτώ πρωτοδημοσιεύονται.

Και κάτι άλλο. Η πρώτη μου σκέψη ήταν να στήσω το βιβλίο μόνο με συνεντεύξεις από γνωστά πρόσωπα, που είχαν πετύχει στην καριέρα τους στα δύο συστήματα (στον μονοκομματισμό και στον πλουραλισμό) και στις δύο χώρες, Αλβανία και Ελλάδα, αλλά που ζουν και εργάζονται στην Ελλάδα.

Όμως, στην πορεία, μια δεύτερη σκέψη αναίρεσε την πρώτη. Στο βιβλίο αποφάσισα να μπουν και πρόσωπα που επιμένουν στα πάτρια εδάφη. Αργότερα άνοιξα ακόμα περισσότερο την πόρτα. Φιλοξένησα και απλούς δραστήριους ανθρώπους, που βάζουν και αυτοί πλάτη και σπρώχνουν όσο μπορούν την κοινωνία μας μπροστά.

Έτσι, το βιβλίο αυτό, που θα έχει σίγουρα συνέχεια και με άλλες επιλογές ποιότητας, θέλω να πιστεύω ότι τους αγκάλιασε όλους. Τους χώρεσε όλους. Κούμπωσε καλύτερα.

Η τοποθέτηση των συνεντεύξεων στο βιβλίο, έγινε βάσει αλφαβητικής σειράς. Έχοντας υπόψη εδώ, το ονοματεπώνυμο του κάθε πρωταγωνιστή. 

Σχετικά άρθρα: