ΔΟΛΟΦΟΝΟ ΣΥΣΤΗΜΑ

ΔΟΛΟΦΟΝΟ ΣΥΣΤΗΜΑ

Το περασμένο καλοκαίρι συνάντησα – τυχαία – στη Γοραντζή το Βασίλη και την Αρτέμισα Ανδρεάδη. Παντρεμένοι στο προηγούμενο σύστημα. Τους έδεσε, τους έκανε μαζί η ίδια δυστυχία… Ήταν και οι δύο θιγμένοι…

Αυτές τις μέρες ξεφυλλίζοντας το «Αναμνηστικό Λεύκωμα», έκδοση  του Συνδέσμου Συνταξιούχων Ελληνοδιδασκάλων Νομού Αργυρόκαστρου, βρίσκω μέσα στις σελίδες του, ανάμεσα στα πολλά εκρηκτικά ονόματα κι αυτά των γονέων του προαναφερόμενου ζεύγους:

Το Θεόδωρο Μάλλιο και τον Ανδρέα Ανδρίκο (Ανδρεάδη). Υπογράμμισα στα σύντομα βιογραφικά τους σημειώματα:

Για το Θεόδωρο:

«Τον Δεκέμβριο του 1963 συλλαμβάνεται και μετά από ανακρίσεις και απειλές, δικάζεται και τιμωρείται με φυλάκιση … για «διαφώτιση και προπαγάνδα» κατά του Κόμματος και της Κυβέρνησης…. Τον ξαναπήγαν φυλακή… γιατί δεν έσκυβε το κεφάλι, δεν έλεγε ψέματα και μιλούσε πάντοτε για δικαιοσύνη…»

Για τον Ανδρίκο:

«Στις αρχές του  Σεπτέμβρη του 1960 η Κρατική Ασφάλεια … συλλαμβάνει τον Ανδρέα (Επιθεωρητής του Τμήματος Παιδείας στην επαρχία Αργυρόκαστρου)…δικάστηκε … με θανατική ποινή, με την κατηγορία της «συνεργασίας με τις Ελληνικές Μυστικές Υπηρεσίες»… εκτελέστηκε στις 20 Ιουνίου 1961 κρυφά τα μεσάνυχτα σε άγνωστο για την οικογένεια μέρος ακόμα και σήμερα».

Μετά την ανάγνωση και την καταπληκτική εικόνα που δημιούργησα μέσα μου και για τους δύο δάσκαλους, έφερα στο νου μου ξανά τους φίλους μου, του καλοκαιριού: 

Το Βασίλη του Ανδρέα και την Αρτέμισα του Θεόδωρου…

Και σκέφτηκα:

-Για να πορευτούν στη δύσκολη ζωή τους, παραγκωνισμένοι από το σύστημα και από την επηρεασμένη κοινωνία, έγιναν τότε μαζί. Ζευγάρωσαν για ν’ αντέξουν.

Δεν ήταν μόνο αυτοί. Ήταν και πολλοί άλλοι, που υπέφεραν ίδιες ή παρόμοιες ανυπόφορες καταστάσεις…!!!

Το σύστημα δολοφονούσε. Δε ρωτούσε.

10/11/2016

Σχετικά άρθρα: