Χριστόδουλος: «Με κλαρίνα και μπουζούκια δεν κερδίζεται η Αυτονομία»

Χριστόδουλος: «Με κλαρίνα και μπουζούκια δεν κερδίζεται η Αυτονομία»

ΑΙΧΜΕΣ

Γράφει

ο Κώστας Ζαφείρης

Είμαστε για τα πανηγύρια

Πριν από αρκετά χρόνια, νέος τότε, γεμάτος ενθουσιασμό και αισιοδοξία, ενασχολήθηκα έντονα με τα κοινά. Συγκεκριμένα με την ΕΝΒΗ (Εθνική Νεολαία Βορείου Ηπείρου).

Σε μια  εκδήλωση (χορού), που θα διοργανώναμε με την ευκαιρία της Επετείου της Αυτονομίας, είχαμε αποφασίσει να καλέσουμε αρκετά δημόσια πρόσωπα, ανάμεσά τους και τον Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο!

Ανέθεσαν σε μένα να Του πάω την πρόσκληση. Είχα έτσι την τύχη, αφού περίμενα στην είσοδο της Αρχιεπισκοπής αρκετή ώρα, να δω τον Μακαριότατο από κοντά για περίπου 6-7 λεπτά. Συστήθηκα. Του είπα ποιοι είμαστε και τι εκπροσωπούμε, τι είναι αυτή η πρόσκληση και τα λοιπά.  

Χαμογέλασε πρώτα, έπειτα με κοιτάει κατάματα και μου λέει: «Καμία Αυτονομία και κανένας αγώνας, τέκνο μου, δεν κερδίζεται χωρίς θυσία. Ή μήπως έχετε κερδίσει κάτι και δεν το έμαθα;! Για ποια Αυτονομία γίνεται λόγος για να έρθω κι εγώ και να γιορτάσω με ευχαρίστηση μαζί σας με κλαρίνα και μπουζούκια;»

Έμεινα άφωνος…, δεν είχα τι να πω… λες και μου είχαν κόψει τη φωνή με μαγικό τρόπο.

Θυμήθηκα αυτή τη συνάντηση πιο πολύ, (αν και τη θυμάμαι πάντα, γιατί με δίδαξε πολλά) όταν στο Youtube έπεσα πάνω σε μια ειδοποίηση για κάποια μάζωξη – γιορτή με κλαρίνα του Αγώνα για τις συντάξεις…

Μα κέρδισε κανείς κάτι και δεν το ξέρουμε;

Μα όλα πάλι είναι κομμένα και ραμμένα όπως θέλουν τα κόμματα, οι βο(υ)λευτές τους και η κυβέρνηση…

Και πάλι, μας θεωρούν πολίτες τρίτης κατηγορίας…

Και πάλι συνεχίζεται η αποδοκιμασία των Βορειοηπειρωτών, εφαρμόζεται η αισχρή πολιτική  απ’ όλες τις κυβερνήσεις από το ’90 και μετά…

Είναι κάποια πράγματα και καταστάσεις, «εκλεχτά» πρόσωπα, «ηγέτες» κινημάτων και αγώνα με κλαρίνα, που με την κατάντια δείχνουν ξεκάθαρα πόσο πίσω είμαστε ως Βορειοηπειρωτική Κοινότητα.

Βλέποντας το μεγάλο χάλι μας, αυτομάτως ο νους σου πάει στη φράση: «Είμαστε για τα πανηγύρια!»

Σχετικά άρθρα: