Εμείς και ο νέος κόσμος  

Εμείς και ο νέος κόσμος  

ΓΝΩΜΕΣ

Του Λεωνίδα ΠΑΠΠΑ

Κάποιοι Τρώες, μετά το χαλασμό τους, σκέφτηκαν να χτίσουν μία νέα πόλη στην Ήπειρο. Πριν αρχίσουν τις εργασίες στον επιλεγμένο τόπο, θέλησαν να θυσιάσουν έναν ταύρο. Το ζώο τους ξέφυγε πληγωμένο και ξεψύχησε λίγα χιλιόμετρα πιο πέρα. Ο γιος του Πριάμου, ο Έλενος, το είδε ως σημάδι από τους θεούς και πρότεινε να χτιστεί η πόλη στο σημείο που ξεψύχησε το βόδι. Το γεγονός μάλιστα έδωσε και το όνομα της πόλης, από το «βους» (βόδι) και το «τρωτό» (πληγωμένο), προέκυψε το Βουθρωτό.

Το παραπάνω, ήταν απόρροια της αναμόχλευσης που μου προκάλεσε το ενδιαφέρον κείμενο που έγραψε ο φίλος Γιώργος Κυριακού με τίτλο: «Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ-ΑΙΤΙΕΣ ΚΑΙ ΓΕΓΟΝΟΤΑ-ΠΤΥΧΕΣ ΚΑΙ ΣΗΜΕΙΑ-Η ΕΥΡΩΠΗ-ΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ-Η ΕΛΛΑΔΑ-ΤΑ ΚΙΝΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΟΙ ΛΑΟΙ» και συγκεκριμένα η ακόλουθη πρόταση: «Η Ουκρανία ήταν η Ιφιγένεια που σφάχτηκε για να φυσήξει ο ούριος άνεμος της ΝΑΤΟϊκής επέκτασης και της απόλυτης δορυφοριοποίησης της Ευρώπης ως ένα πρώιμο μοίρασμα του κόσμου σε δυο υπερδυνάμεις…»

Η σημερινή παγκόσμια πολιτική ελίτ, χτίζει ή καταστρέφει, χωρίς να βλέπει τα «σημάδια» και χωρίς να υπολογίζει την κοινή ανθρώπινη λογική.

Δεν ήταν πάντα έτσι, όχι γιατί ήταν πιο ευαίσθητοι οι πολικοί άλλων εποχών, αλλά γιατί ένοιωθαν την πίεση των λαών που κυβερνούσαν, σε βαθμό που να τους αλλάζουν-επιβάλουν τη στάση τους.

Η ανθρώπινη ιστορία γνώρισε καλύτερες και χειρότερες καταστάσεις. Δυστυχώς, η εποχή μας, η εποχή του Smartphone, αυτή που ανάγλυφα αποτυπώνει η φωτογραφία, δεν εντάσσεται στις καλύτερες.

Η σημερινή μας κοινωνία είναι εντελώς άνευρη και αυτό αποτελεί ίσως την μεγαλύτερη ανθρώπινη κρίση του νέου μας κόσμου.

Σχετικά άρθρα: