Έκθεση Διεθνούς Αμνηστίας- Ελλάδα: Βία, ψέματα και επαναπροωθήσεις

Έκθεση Διεθνούς Αμνηστίας- Ελλάδα: Βία, ψέματα και επαναπροωθήσεις

Η Διεθνής Αμνηστία δημοσίευσε σε έκθεση της την Τετάρτη ότι η πρακτική των επαναπροωθήσεων (pushbacks) των μεταναστών στην Ελλάδα έχει γίνει τόσο κακή που ακόμη και άνθρωποι που έχουν υποβάλει αίτηση για άσυλο και βρίσκονται στη χώρα για κάποιο χρονικό διάστημα συλλαμβάνονται και απελαύνονται.

Τον Απρίλιο του 2020, η Διεθνής Αμνηστία και πολλοί άλλοι τεκμηρίωσαν πώς, εν μέσω κλιμάκωσης των πολιτικών εντάσεων με την Τουρκία, η Ελλάδα χρησιμοποίησε συστηματικά «pushbacks» και διέπραξε άλλες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων για να εμποδίσει την είσοδο ανθρώπων στην ΕΕ.

Μήνες αργότερα, οι επαναπροωθήσεις συνεχίζουν να καταπατούν τακτικά τα δικαιώματα των μεταναστών και των προσφύγων, παρά τις συστηματικές επίσημες αρνήσεις και τη βοήθεια ενός κλίματος ατιμωρησίας.

Αυτή η έρευνα τεκμηριώνει 21 νέα περιστατικά pushback και άλλες κακοποιήσεις που σημειώθηκαν μεταξύ Ιουνίου και Δεκεμβρίου 2020, με βάση τις μαρτυρίες 16 ατόμων. Μέσω της εμπειρίας τους και της αξιοποίησης των συναρπαστικών αποδεικτικών στοιχείων από διεθνείς οργανισμούς για τα ανθρώπινα δικαιώματα, την κοινωνία των πολιτών και τους δημοσιογράφους, αποδεικνύει τη συνεχιζόμενη, ρουτίνα χρήσης αυτών των βάναυσων τακτικών από την Ελλάδα ως παγιωμένη μέθοδο ελέγχου των συνόρων στην ξηρά και τη θάλασσα.

Η έρευνα της Διεθνούς Αμνηστίας επισημαίνει τη συχνότητα και την ομοιότητα των προτύπων παραβίασης, εστιάζοντας κυρίως στα χερσαία σύνορα μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας (στη περιοχή του «Έβρου»).

Τα ευρήματα της παρούσας έρευνας, μαζί με το πλήρες σύνολο των αποδεικτικών στοιχείων σχετικά με το θέμα, δείχνουν ότι η χρήση των pushbacks από την Ελλάδα δεν μπορεί να θεωρηθεί ως απάντηση σε εξαιρετικά γεγονότα ή στις ενέργειες αδίστακτων φορέων. Αντίθετα, είναι μια de facto πολιτική διαχείρισης των συνόρων που βασίζεται στις συντονισμένες προσπάθειες πολλαπλών αρχών στην Ελλάδα.

Τα pushbacks που τεκμηριώθηκαν από τη Διεθνή Αμνηστία για αυτήν την έκθεση αποκαλύπτουν ότι, πριν απελαθούν με συνοπτικές διαδικασίες από την Ελλάδα πάνω από τον ποταμό Έβρο, τα άτομα ήταν συχνά στόχοι σύνθετων και συντονισμένων επιχειρήσεων σε ολόκληρη τη χώρα, με στόχο τη μεταφορά τους σε κοντινή απόσταση από τα χερσαία σύνορα του Έβρου για να απελαθούν.

Τα περιστατικά που τεκμηριώθηκαν για αυτήν την έκθεση είχαν ως αποτέλεσμα αναγκαστικές επιστροφές που παραβιάζουν την ελληνική, την Ευρωπαϊκή και τη διεθνή νομοθεσία για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Επιπλέον, οι μέθοδοι που χρησιμοποιούνται για την αναχαίτηση, σύλληψη και επιστροφή μεταναστών και προσφύγων, που περιλαμβάνουν τη χρήση βίας και αυθαίρετης κράτησης, κακομεταχείρισης και πιθανώς βασανιστηρίων, συχνά ισοδυναμούσαν με παραβιάσεις από μόνες τους.

Οι πρακτικές της Τουρκίας, που τεκμηριώνονται ως μέρος της έρευνας, είναι επίσης συχνά προβληματικές. Ενώ οι συνοριακές δυνάμεις περιεγράφηκαν μερικές φορές για να βοηθήσουν τα θύματα των επιστροφών από την Ελλάδα, η Διεθνής Αμνηστία τεκμηρίωσε περιστατικά φαινομενικής τιμωρίας εναντίον προσφύγων και μεταναστών. Αυτές περιλάμβαναν απειλές ή πράξεις βίας και ακόμη και παράνομες επιστροφές στην Ελλάδα.

Η Διεθνής Αμνηστία πιστεύει ότι η Τουρκία παραβίασε επίσης τα δικαιώματα των προσφύγων και των μεταναστών στα σύνορα και τους εξέθεσε σε κινδύνους. Η οργάνωση άκουσε τις μαρτυρίες ανθρώπων που δήλωσαν ότι καθώς επέστρεφαν από την Ελλάδα στην Τουρκία μέσω του ποταμού Έβρου, συμπεριλαμβανομένου μετά από επαναπροώθηση από την Ελλάδα, συνάντησαν Τούρκους «αξιωματικούς» που τους ανάγκασαν ή προσπάθησαν να τους αναγκάσουν να επιστρέψουν στην Ελλάδα ή σε νησάκι στο ποτάμι. Στα νησάκια, σε ορισμένες περιπτώσεις, οι τουρκικές αρχές φέρεται να αρνούνται να σώσουν αμέσως ανθρώπους ή να τους επιτρέψουν το πέρασμα στην ακτή. Σε μια περίπτωση, η Διεθνής Αμνηστία άκουσε ισχυρισμούς ότι μια μεγάλη ομάδα ανθρώπων, συμπεριλαμβανομένων πολλών μικρών παιδιών, κρατήθηκαν αυθαίρετα σε μια τουρκική «στρατιωτική βάση» αφού τους επαναπροώθησαν πίσω από την Ελλάδα και αξιωματικοί που επάνδρωναν τον τόπο προσπάθησαν να αναγκάσουν μερικούς από αυτούς να επιστρέψουν απέναντι από τον ποταμό.

Η Διεθνής Αμνηστία κάλεσε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να κινήσει διαδικασία για παραβάσεις κατά της Ελλάδας «για την παραβίαση της νομοθεσίας της ΕΕ περί ασύλου και θεμελιωδών δικαιωμάτων».

Κάλεσε τις τουρκικές αρχές να «σταματήσουν όλες τις πρακτικές που αναγκάζουν ή πιέζουν άτομα να επιστρέψουν στην Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης απειλών ή βίας και να διεξάγουν έγκαιρες, ανεξάρτητες, αμερόληπτες και αποτελεσματικές έρευνες για όλους αυτούς τους ισχυρισμούς».

ibna

Η Έρευνα της Δ.Α

Σχετικά άρθρα: