Έτσι θα έρχονται οι ταξιδιώτες στη χώρα … 400 άτομα ημερησίως θα περνούν από την Κακαβιά

Έτσι θα έρχονται οι ταξιδιώτες στη χώρα … 400 άτομα ημερησίως θα περνούν από την Κακαβιά

Το τέλος του lockdown ανακοίνωσε και επίσημα  νωρίτερα κατά την ενημέρωση για  την πορεία της πανδημίας στη χώρας, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς.

Αφού υπενθύμισε όλα όσα ισχύουν από σήμερα ο κ.Χαρδαλιάς   αναφερόμενος στις ακτοπλοϊκές ή αεροπορικές μετακινήσεις προς και από τα νησιά με εξαίρεση τη Λευκάδα, την Εύβοια και τη Σαλαμίνα υπενθύμισε πως είναι υποχρεωτική η προσκόμιση είτε πιστοποιητικού εμβολιασμού 14 μέρες μετά τη β δόση είτε αρνητικού PCR τεστ 72 ωρών, είτε rapid test 24 ωρών, είτε self test 24 ωρών, είτε βεβαίωση νόσησης που θα ισχύσει από 2 έως 9 μήνες μετά τη νόσηση.

Ο έλεγχος θα διενεργείται από τις αεροπορικές και  τις ακτοπλοϊκές εταιρείες και υπόχρεοι  είναι όλοι οι ημεδαποί και αλλοδαποί ταξιδιώτες 5 ετών και άνω.

Παράλληλα υπάρχει ισχυρή σύσταση για διενέργεια διαγνωστικού τεστ για τις διαπεριφερειακές μετακινήσεις με αυτοκίνητο σε όλη την επικράτεια από τον γενικό πληθυσμό, τόνισε ο κ.Χαρδαλιάς.

Για την είσοδο στη χώρα από το εξωτερικό από σήμερα  όλοι οι ταξιδιώτες προς Ελλάδα θα συμπληρώνουν την ηλεκτρονική φόρμα PLF μέχρι και 1  μέρα πριν από το ταξίδι και θα προσκομίζουν είτε πιστοποιητικό εμβολιασμού 14 μέρες μετά την ολοκλήρωσή του, είτε αρνητικό τεστ PCR 72 ωρών που να έχει διενεργηθεί από εργαστήριο αναφοράς της χώρας προέλευσης ή διέλευσης ή δημόσια ή ιδιωτικά εργαστήρια της χώρας αυτής εφόσον τα ιδιωτικά εργαστήρια έχουν πιστοποιηθεί από την αρμόδια Αρχή της κάθε χώρας, είτε βεβαίωση νόσησης  ή θετικής διάγνωσης ισχύος 2 έως 9 μηνών από την αναγραφόμενη σε αυτή ημερομηνία νόσησης.

Υποχρέωση για πιστοποιητικό εμβολιασμού ,αρνητικού PCR ή βεβαίωση νόσησης ισχύει και για ανήλικους από 5 ετών και πάνω.

Οι ταξιδιώτες θα περνούν από δειγματοληπτικό έλεγχο κατά την είσοδό τους στη χώρα ενώ όλα τα παραπάνω ισχύουν για τους ταξιδιώτες στα αεροδρόμια της χώρας, στα λιμάνι  της Πάτρας, της Ηγουμενίτσας και της Κέρκυρας και τους συνοριακούς σταθμούς Προμαχώνα και Ορμενιού σε 24ωρη βάση και Ευζώνων από τις  7 το πρωί ως τις 11 το βράδυ.

Για τις υπόλοιπες χερσαίες πύλες εισόδου ισχύουν επιπλέον μέτρα .

Αναλυτικά:

Έλληνες πολίτες συμπεριλαμβανομένων των συζύγων τους ή των προσώπων με τα οποία αυτοί έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης καθώς και των ανήλικων τέκνων τους, κάτοχοι άδειας παραμονής, κάτοχοι ειδικού δελτίου ταυτότητας ομογενούς, πρόσωπα που έχουν την κύρια κατοικία τους στην Ελλάδα καθώς και πρόσωπα που εισέρχονται στη χώρα για τις απολύτως αναγκαίες επαγγελματικές και ιατρικές μετακινήσεις που αποδεικνύονται με τα κατάλληλα έγγραφα, δύνανται να εισέρχονται στη χώρα και μέσω των συνοριακών σημείων   Κακαβιάς από τις 7 το πρωί ως τις 7 το απόγευμα και Κήπων από τις 7 το απόγευμα ως τις 11 το βράδυ.

Το ανώτατο επιτρεπόμενο όριο εισόδου από την Κακαβιά είναι 400  άτομα ημερησίως  χωρίς να υπολογίζονται οι οδηγοί φορτηγών.

Οι οδηγοί φορτηγών  που μεταφέρουν εμπορεύματα θα μπορούν να περνούν από την Κακαβιά από τις 7 το πρωί ως τις 7  το απόγευμα ενώ στους Κήπους, στο Ορμένιο και στους  Εύζωνες, στον Προμαχώνα, Εξοχή και Νυμφαία από τις 7 το πρωί ως τις 11 το βράδυ.

epirus-tv-news.gr

Γιώργος Μύτιλης