Αισιόδοξοι για τις διμερείς σχέσεις Τουρκίας-ΗΠΑ, Erdogan και Biden

Αισιόδοξοι για τις διμερείς σχέσεις Τουρκίας-ΗΠΑ, Erdogan και Biden

Ο Πρόεδρος της Τουρκίας Recep Tayyip Erdogan συναντήθηκε με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Joe Biden τη Δευτέρα μετά το πέρας της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.

Η κατ’ ιδίαν συνάντηση πραγματοποιήθηκε στα κεντρικά γραφεία του ΝΑΤΟ και διήρκεσε 45 λεπτά. Οι δύο ηγέτες συναντήθηκαν για πρώτη φορά από τότε που ο Biden ανέλαβε τα καθήκοντά του τον Ιανουάριο.

Στη συνέχεια ακολούθησαν διευρυμένες συνομιλίες μεταξύ των δυο αντιπροσωπειών η οποία διήρκησε 40 λεπτά.

Στη συνάντηση παρευρέθηκαν ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Mevlut Cavusoglu, ο υπουργός Άμυνας Hulusi Akar, ο διευθυντής επικοινωνίας Fahrettin Altun, ο εκπρόσωπος του Προέδρου Ibrahim Kalin, ο Omer Celik εκπρόσωπος του Τουρκικού Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚP), και ο πρέσβης της Τουρκίας στην Ουάσιγκτον Murat Merkan.

Τόσο ο Πρόεδρος των ΗΠΑ όσο και ο Τούρκος Πρόεδρος εξέφρασαν την αισιοδοξία τους στις συνεντεύξεις τύπου που παραχώρησαν μετά τη συνάντηση τους.

«Είχαμε μια θετική και παραγωγική συνάντηση, με το μεγαλύτερο μέρος στο ένας με έναν», δήλωσε ο Biden

«Οι ομάδες μας θα συνεχίσουν τις συζητήσεις μας και είμαι βέβαιος ότι θα σημειώσουμε πραγματική πρόοδο με την Τουρκία και τις Ηνωμένες Πολιτείες», πρόσθεσε.

Ο Erdogan από την πλευρά του χαρακτήρισε τις συζητήσεις  με τον Αμερικανό Πρόεδρο ως «παραγωγικές και ειλικρινείς».

«Θεωρούμε ότι δεν υπάρχουν ζητήματα στις σχέσεις μεταξύ ΗΠΑ και Τουρκίας που είναι άλυτα και ότι οι τομείς συνεργασίας για εμάς είναι πλουσιότεροι και μεγαλύτεροι από τα προβλήματα», δήλωσε ο Erdogan.

ibna

Γιώργος Μύτιλης