Αλβανία: Στις 9 Ιουνίου αναμένεται το Κοινοβούλιο να ψηφίσει για την αποπομπή του Προέδρου της Δημοκρατίας

Αλβανία: Στις 9 Ιουνίου αναμένεται το Κοινοβούλιο να ψηφίσει για την αποπομπή του Προέδρου της Δημοκρατίας

Το Αλβανικό Κοινοβούλιο αναμένεται να ψηφίσει την Τετάρτη 9 Ιουνίου για την έκθεση της εξεταστικής επιτροπής που ζητά την αποπομπή του Προέδρου Ilir Meta. Η απόφαση ελήφθη σήμερα από τη διάσκεψη των προέδρων που ενέκρινε την ημερήσια διάταξη των επόμενων 3 εβδομάδων της Συνέλευσης.

Θα χρειαστούν 94 ψήφοι για την έγκριση της έκθεσης, τις οποίες ακόμη και σε άλλες ψηφοφορίες, όπως η συμφωνία της 5ης Ιουνίου ή οι συνταγματικές τροποποιήσεις, οι Σοσιαλιστές κατάφεραν να εξασφαλίσουν.

Ωστόσο, όπως είναι γνωστό με την ψηφοφορία στο κοινοβούλιο, η διαδικασία αποπομπής του Προέδρου δεν μπορεί να θεωρηθεί πλήρης. Αυτό συμβαίνει επειδή το Συνταγματικό Δικαστήριο θα αποφασίσει τελικά εάν οι παραβιάσεις που διαπίστωσε το κοινοβούλιο είναι σοβαρές συνταγματικές παραβιάσεις ή όχι.

Επί του παρόντος, αυτό το σώμα έχει 7 από τα 9 μέλη που θα έπρεπε να έχει. Ωστόσο, οποιαδήποτε απόφαση αυτού του δικαστηρίου, συμπεριλαμβανομένης της απόφασης για την εκτίμηση των συνταγματικών παραβιάσεων από τον Πρόεδρο, η οποία γίνεται αποδεκτή, απαιτεί την υποστήριξη της πλειοψηφίας των κατεστημένων μελών. Έτσι τουλάχιστον 5 από αυτούς πρέπει να είναι υπέρ της αποπομπής.

Η θητεία του Προέδρου λήγει τον Ιούλιο του 2022 και εάν λήξει πριν από αυτήν την προθεσμία με απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου, αυτό θα είναι η πρώτη αποπομπή ενός Προέδρου στην Αλβανία.

ibna

Σχετικά άρθρα: