Αλλάζουν τα πρότυπα για τη χρήση μάσκας στη Γερμανία

Αλλάζουν τα πρότυπα για τη χρήση μάσκας στη Γερμανία

Με στόχο τον περιορισμό των μολύνσεων η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Γερμανίας και οι κυβερνήσεις των κρατιδίων συμφώνησαν να παρατείνουν το lockdown έως τις 14 Φεβρουαρίου ενώ μετά από πρόταση των ειδικών εισάγεται η υποχρεωτική χρήση ιατρικής μάσκας και όχι υφασμάτινης στα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Βαρύ τίμημα από την επέλαση της πανδημίας πληρώνει η Γερμανία με την παράταση του lockdown μέχρι τα μέσα του Φλεβάρη να «κλειδώνει» στη διαβούλευση μεταξύ της ομοσπονδιακής κυβέρνησης με τα 16 κρατίδια.

Σύμφωνα με όσα μεταδίδουν τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης συμφωνήθηκε επί της αρχής η παράταση μέχρι και τις 14 Φεβρουαρίου και θα παραμείνουν κλειστά εστιατόρια, επιχειρήσεις διασκέδασης και τομείς του λιανικού εμπορίου. Στο τραπέζι έπεσε και το θέμα της αυστηροποίησης των μέτρων χωρίς ακόμα να έχουν ληφθούν οριστικές αποφάσεις.

Ωστόσο, αυτό που αναμένεται να φέρει ραγδαίες αλλαγές στην καθημερινότητα των Γερμανών είναι η χρήση της μάσκας έναντι του Covid-19.

Η κυβέρνηση και οι κυβερνήσεις των κρατιδίων αποφάσισαν την υποχρεωτική χρήση χειρουργικής μάσκας ή τύπου ΚΝ95 ή FFP2 στα μέσα μαζικής μεταφοράς με ότι αυτό συνεπάγεται για το κόστος που θα επωμισθούν οι χρήστες καθώς είναι αρκετά ακριβότερες από τις υφασμάτινες και τις κοινές ιατρικές μάσκες του εμπορίου. Εξετάζεται η επέκταση αυτού του μέτρου και στα καταστήματα. 

Παράλληλα, αποφασίσθηκε ο περιορισμός του αριθμού των επιβατών στα ΜΜΜ με αύξηση της τηλεεργασίας ή αύξηση των δρομολογίων ή και τα δύο ώστε ο αριθμός των επιβατών τις ώρες αιχμής να είναι μειωθεί.

Τι θα γίνει με τα σχολεία

Η διαβούλευση συνεχίζεται να βρίσκεται σε εξέλιξη με το θέμα το σχολείων να είναι άλλο ένα θέμα που προκαλεί προστριβές καθώς η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ φέρεται να επιμένει στο κλείσιμο όμως συναντά αντιδράσεις από τα κρατίδια που ελέγχονται από τους σοσιαλδημοκράτες.

Χθες, μετά από πολύωρες συζητήσεις η λεγόμενη ομάδα των τεσσάρων- Μέρκελ, Σολτς και οι ηγέτες Βερολίνου και Βαυαρίας- συγκρότησαν πρόταση για την διαχείριση της πανδημίας που συζητείται με τους επικεφαλής των κρατιδίων. Σε γενικές γραμμές η Μέρκελ ζητά αυστηρό lockdown, με πρόθεση και την αναχαίτηση της νέας πιο μεταδοτικής παραλλαγής του ιού με τα ομόσπονδα κρατίδια να αντιδρούν.

Ο στόχος παραμένει πάντως ο ίδιος: να περιοριστεί ο αριθμός των κρουσμάτων στα 50 ανά 100.000 κατοίκους για επτά συνεχόμενες ημέρες.

Από σήμερα, με εντολή του υπουργείου Υγείας, θα πρέπει να αρχίσουν άμεσα να γίνονται επαναλαμβανόμενα τεστ για τον εντοπισμό της λεγόμενης «βρετανικής» παραλλαγής του ιού, με τα εργαστήρια να επιδοτούνται με 220 ευρώ ανά αλληλουχία. Επιπλέον, ομάδα εργασίας από την καγκελαρία και τα κρατίδια θα πρέπει να επεξεργαστεί «πλαίσιο στρατηγικής για την ασφαλή και δίκαιη επαναλειτουργία» της χώρας.

Πηγή: efsyn.gr

Σχετικά άρθρα: