Δημογεροντία Κοινότητας Δερβιτσάνης: «Επιμένουμε γιατί έχουμε βαριά παρακαταθήκη»

Δημογεροντία Κοινότητας Δερβιτσάνης: «Επιμένουμε γιατί έχουμε βαριά παρακαταθήκη»

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα, γιορτάστηκε χθες στο χωριό μας η Κοίμηση της Υπεραγίας Θεοτόκου, καθώς και τα 200 χρόνια από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης του 1821.

Το πρωί τελέστηκε η πανηγυρική θεία λειτουργία στον Ιερό Ναό της Κοίμησης της Θεοτόκου στο χωριό μας και ακλούθησε κέρασμα με παραδοσιακά εδέσματα που είχαν ετοιμάσει οι γυναίκες του χωριού.

Το απόγευμα, της ίδιας μέρας, με πρωτοβουλία της Δημογεροντίας Δερβιτσάνης και σε συνεργασία με νέους και παιδιά του χωριού μας οργανώθηκε η επετειακή εκδήλωση τιμής και μνήμης στην Επανάσταση του 1821.

Μας τίμησε με την παρουσία του ο Γενικός πρόξενος της Ελλάδας στο Αργυρόκαστρο κύριος Δημήτριος Σαχαρίδης και ο Αντιδήμαρχος του Δήμου Δρόπολης. Ο Γενικός Πρόξενος στο σύντομο χαιρετισμό του ανέφερε πως ο Βορειοηπειρωτικός Ελληνισμός αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ελληνικής ιστορίας. Την εκδήλωση χαιρέτησε επίσης και ο Πρόεδρος της Κοινότητας Φίλιππος Μπόμπολης.

Στην ομιλία του, ο εκπαιδευτικός Γιώργος Γκοτζιάς αναφέρθηκε στην προσφορά του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού στον αγώνα της Επανάστασης του 1821 και ιδιαίτερα στην προσφορά των Βορειοηπειρωτών ευεργετών.

Στη συνέχεια, η Κατερίνα Καρατζά αναφέρθηκε στις αξίες και τα διδάγματα της επανάστασης.

Η νεολαία και τα παιδιά του χωριού μας με την εκδήλωση που διοργάνωσαν, απέδειξαν ότι η ελπίδα δεν σβήνει. Με πάθος και ζήλο δούλεψαν ακούραστα όλες αυτές τις μέρες και το αποτέλεσμα ήταν αξιόλογο. Επέλεξαν χορούς και τραγούδια του τόπου μας που διατηρήθηκαν στο πέρασμα του χρόνου, αφιερωμένα στην Ελληνική Επανάσταση, που υμνούσαν τους αγώνες και τις θυσίες των ηρώων του 1821. Απαγγείλανε δημιουργίες Δερβιτσιωτών διανοούμενων όπως του Γιάννη Λίλλη και του Σπύρου Μέτσε, αλλά και ποιήματα νέων, σύγχρονων ποιητριών του χωριού μας.

Ιδιαίτερη νότα έδωσαν στην βραδιά, ο Παναγιώτης Τσέκας με το μπουζούκι του, ο Παντελής Μητσούλης με την κιθάρα του και ο Γιάννης Μπάκος, που ερμήνευσε τραγούδια διάσημων Ελλήνων συνθετών.

Κατά τη λήξη της εκδήλωσης, οι διοργανωτές συνοψίζοντας τις αξίες και τα διδάγματα της Επανάστασης, τόνισαν πως οι πρόγονοί μας με αυταπάρνηση και θυσίες κράτησαν για αιώνες τις εστίες, την πίστη, την γλώσσα, την αγάπη για την πατρίδα, τις παραδόσεις, τα ήθη και έθιμα σε αυτόν τον τόπο.

Κάποιοι, επιμένουμε να ζούμε ακόμη στα πάτρια εδάφη. Έχουμε μείνει όμως λίγοι και όπως λέει η λαϊκή παροιμία «Κακό χωριό τα λίγα σπίτια…».

Δεν το βάζουμε όμως κάτω και επιμένουμε.

• Επιμένουμε γιατί έχουμε βαριά παρακαταθήκη.

• Επιμένουμε γιατί κουβαλάμε στους ώμους μας πολλές θυσίες και αγώνες του γένους για να τα παρατήσουμε.

• Επιμένουμε έχοντας επίγνωση πως η φυλή μας πάντα υπό τέτοιες συνθήκες πορεύτηκε μέσα από Κύκλωπες, Λαιστρυγόνες, Συμπληγάδες πέτρες, Σκύλες και Χάρυβδες.

• Επιμένουμε γιατί έχουμε δώσει όρκο, στον Γέρο Όμηρο, στον Άγιο Κοσμά τον Αιτωλό, στους αγωνιστές του 1821 και στους Ήρωες του 1940.

Ευχόμαστε, οι ιδέες και ο ηρωισμός της Επανάστασης να φωτίζουν το δρόμο του καθενός μάς!

Η αξία και τα διδάγματα της Επανάστασης να οδηγεί τις πράξεις του καθενός μας!

Από το προφίλ της Δημογεροντίας της Κοινότητας Δερβιτσάνης

Σχετικά άρθρα: