Οι Αλβανοί Κοσσυφοπεδίου καλούν τις ΗΠΑ να δημιουργήσουν μόνιμη στρατιωτική βάση

Οι Αλβανοί Κοσσυφοπεδίου καλούν τις ΗΠΑ να δημιουργήσουν μόνιμη στρατιωτική βάση

Εν μέσω των εντάσεων με το Βελιγράδι, η αλβανική ηγεσία στην Πρίστινα προσφέρει στις Ηνωμένες Πολιτείες να δημιουργήσουν μια μόνιμη στρατιωτική βάση στο Κοσσυφοπέδιο.

Η  πρόταση έγινε από τον Υπουργό Άμυνας του Κοσσυφοπεδίου, Αρμέντ Μεχάι, ο οποίος πραγματοποίησε συνάντηση στο Πεντάγωνο με τον Αναπληρωτή Γραμματέα του Υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ, Κόλιν Καλ.

Σύμφωνα με το  αλβανικό Top Channel που επικαλείται το «Ράδιο Ελεύθερη Ευρώπη»/ «Radio Evropa e Lirë», η ανακοίνωση δείχνει ότι ο υπουργός  Μεχάι υποστήριξε ότι η δημιουργία μιας τέτοιας βάσης θα συμβάλει «σημαντικά στην περιφερειακή ειρήνη και σταθερότητα στα Βαλκάνια».

Το μεγαλύτερο στρατόπεδο που έχουν οι Ηνωμένες Πολιτείες στο Κοσσυφοπέδιο είναι αυτό του Bondsteel στο  Φεριζάι.

Ο αναπληρωτής γραμματέας Καλ, σύμφωνα με την ανακοίνωση, επιβεβαίωσε την υποστήριξη των ΗΠΑ στο Κοσσυφοπέδιο προς την ευρωατλαντική ολοκλήρωση, «τονίζοντας ότι το όραμα του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν για την ένταξη των Δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ παραμένει στην ατζέντα προτεραιότητας».

Ο Μεχάι και ο Καλ συζήτησαν επίσης το ζήτημα της Δύναμης Ασφαλείας του Κοσσυφοπεδίου, όπου ο ανώτερος Αμερικανός αξιωματούχος υποσχέθηκε ότι η υποστήριξη του κράτους του στις KSF θα είναι συνεχής.

echedoros-a.gr

Σχετικά άρθρα: