Οι υπουργοί Ενέργειας Βουλγαρίας- Ελλάδας συζήτησαν για τη διασύνδεση των δύο χωρών

Οι υπουργοί Ενέργειας Βουλγαρίας- Ελλάδας συζήτησαν για τη διασύνδεση των δύο χωρών

Κατά την επίσκεψή του στη Θεσσαλονίκη για να συμμετάσχει στο Πέμπτο Φόρουμ Ενέργειας για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, ο υπουργός Ενέργειας Αντρέι Ζίβκοφ συζήτησε με τον Έλληνα ομόλογό του Κωστή Σκρέκα την ανάπτυξη του βασικού έργου διασύνδεσης IGB της περιοχής, όπως σημειώνει το βουλγαρικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Fokus.

 Σύμφωνα με το  γραφείο Τύπου του βουλγαρικού Υπουργείου Ενέργειας, στη συνάντηση συμμετείχε και ο Αμερικανός πρέσβης στη Βουλγαρία, Χέροου Μουσταφά.

Η βουλγαρική πλευρά εξέφρασε τις σοβαρές ανησυχίες της για τη συσσωρευμένη καθυστέρηση στην κατασκευή, για την υπέρβαση της οποίας πραγματοποιήθηκαν μια σειρά συναντήσεων.

«Η κυβέρνηση βοηθά πλήρως τους εργολάβους στην επιτάχυνση της κατασκευής», δήλωσε ο υπουργός Ζίβκοφ. Χάρη σε αυτήν την υποστήριξη, η διέλευση του ποταμού Έβρου και του φράγματος Studen Kladenets ολοκληρώθηκε με επιτυχία.

Οι μέτοχοι στην εταιρεία έργου ICGB επιβεβαίωσαν τη δέσμευσή τους να ολοκληρώσουν την κατασκευή μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους.

Σύμφωνα με το πιο πρόσφατο ενημερωμένο χρονοδιάγραμμα, η εμπορική λειτουργία της σύνδεσης θα ξεκινήσει στα μέσα του επόμενου έτους.

 Οι υπουργοί Ζίβκοφ και Σκρέκας επιβεβαίωσαν την πλήρη δέσμευσή τους για την ανάπτυξη του έργου, το οποίο είναι το κλειδί για την ενεργειακή διαφοροποίηση στην περιοχή.

Το Πέμπτο Ενεργειακό Φόρουμ για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη πραγματοποιήθηκε στις 10 Σεπτεμβρίου 2021 στη Θεσσαλονίκη,  στην Ελληνική Δημοκρατία.

Η εκδήλωση διοργανώνεται από το Αμερικανο-Ελληνικό Εμπορικό Επιμελητήριο και την Ελληνική Ενωση Ενέργειας, σε συνεργασία με την Πρεσβεία των ΗΠΑ στην Ελλάδα.

 Το φόρουμ συζήτησε τους κινδύνους και τις ευκαιρίες για ενεργειακό μετασχηματισμό στην περιοχή, επενδυτικές προκλήσεις που σχετίζονται με την εφαρμογή της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας, τις προοπτικές ενεργειακής συνεργασίας στην περιοχή, την ανάπτυξη έργων ενεργειακής διασύνδεσης στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και άλλα.

echedoros-a.gr

Σχετικά άρθρα: