Παίζει με «φωτιά» ο Ερντογάν-Φιλότουρκοι Σύριοι «αντάρτες» έβαλαν κατά ρωσικού μαχητικού

Παίζει με «φωτιά» ο Ερντογάν-Φιλότουρκοι Σύριοι «αντάρτες» έβαλαν κατά ρωσικού μαχητικού
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Ρώσοι και Τούρκοι ”κονταροχτυπιούνται” στην Ιντλίμπ πολύ σοβαρά πλέον

Πριν από λίγες ώρες, κατά τη διάρκεια μιας ακόμη σειράς επιθέσεων από την ρωσική πολεμική αεροπορία κατά των φιλότουρκων ισλαμιστών τρομοκρατών που κατέχουν την επαρχία Ιντλίμπ της Συρίας, είχαμε προσπάθεια κατάρριψης ρωσικού μαχητικού.

Το ρωσικό μαχητικό αεροσκάφος δέχθηκε επίθεση από φιλότουρκους μαχητές ( ή μέλη της γνωστής τουρκικής μισθοφορικής εταιρείας) από φορητό αντιαεροπορικό πυραυλικό σύστημα (MANPADS).

Οι συντάκτες του ειδησεογραφικού πρακτορείου Avia.pro πήραν φωτογραφίες την στιγμή του περιστατικού, από τις οποίες κρίνουν ότι  ο αντιαεροπορικός πύραυλος είτε δεν κατάφερε να φτάσει τον στόχο του, είτε “παραπλανήθηκε” από τα Flares τα οποία εκτόξευσε το ρωσικό μαχητικό αεροσκάφος.

Πρόκειται για την πρώτη καταγεγραμμένη απόπειρα των φιλότουρκων ισλαμιστών τρομοκρατών να καταρρίψουν ρωσικό μαχητικό αεροσκάφος στην επαρχία Ιντλίμπ τον τελευταίο χρόνο, ενώ  προφανώς, η επίθεση στο ρωσικό αεροσκάφος είναι απόρροια των πολυάριθμων επιθέσεων των Ρώσων στις θέσεις των ισλαμιστών μαχητών, που υφίστανται πολύ σοβαρές απώλειες τόσο σε άψυχο όσο και σε έμψυχο υλικό.

Μέχρι στιγμής, δεν υπάρχει επίσημη ανακοίνωση από τη διοίκηση της ρωσικής πολεμικής αεροπορίας στη Συρία, ωστόσο, οι ειδικοί εφιστούν την προσοχή στο γεγονός ότι λόγω της χρήσης συστημάτων MANPADS από τους ισλαμιστές τρομοκράτες, υπάρχει  σοβαρή απειλή για τα ρωσικά μαχητικά, ειδικά λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι ρωσικά μεταγωγικά αεροσκάφη πετούν στην περιοχή αυτή  με κατεύθυνση την αεροπορική βάση Khmeimim στη συριακή επαρχία Λατάκια.

Η Τουρκία διαθέτει 7.000 στρατεύματα στη βόρεια Συρία, υποστηριζόμενα από drone και αεροσκάφη. Τα ρωσικά αεροσκάφη υποστηρίζουν τα στρατεύματα της συριακής κυβέρνησης που προσπαθούν να αποσπάσουν την Ιντλίμπ, που ελέγχεται από τους αντάρτες στη Συρία.

Η Ρωσία είναι μια υπερδύναμη που εξακολουθεί να διατηρεί έναν μεγάλο στρατό και το μεγαλύτερο οπλοστάσιο πυρηνικών κεφαλών στον κόσμο.Η Τουρκία, αν και ένα από τα ισχυρότερα μέλη του ΝΑΤΟ, είναι μια μεσαία δύναμη που δεν διαθέτει πυρηνικά όπλα.

Η Ρωσία διαθέτει μόνο μία σημαντική αεροπορική βάση στη Συρία την Khmeimim, κοντά στο λιμάνι της Latakia στη βορειοδυτική Συρία, και μια ναυτική βάση στο Tartus.

Αυτό δημιουργεί μια ευπάθεια, όπως και η εξάρτηση των ρωσικών δυνάμεων, κατά τη μεταφορά των προμηθειών τους.

Τα ρωσικά σκάφη αυτά πρέπει να διέρχονται από τη Μαύρη Θάλασσα μέσω των στενών του Βοσπόρου που ελέγχονται από την Τουρκία, πριν να μπορέσουν να φτάσουν στα συριακά λιμάνια στην ανατολική Μεσόγειο.Σε αντίθεση με τις ΗΠΑ, η Ρωσία δεν έχει τεράστια ικανότητα αεροπορικής μεταφοράς για να υποστηρίξει μια μεγάλη δύναμη στο εξωτερικό.

Αυτοί οι περιορισμοί υποδομής και υλικοτεχνικής υποστήριξης σημαίνουν ότι η Ρωσία δεν μπορεί να ενισχύσει τις σημερινές δυνάμεις της στη Συρία πολύ πέρα από το σημερινό τους επίπεδο.

Υπάρχουν επίσης Ρώσοι σύμβουλοι και στρατιωτική αστυνομία, καθώς και Ρώσοι μισθοφόροι, στην περιοχή. Είναι εύκολο να οραματιστούμε πολλά σενάρια όπου οι τουρκικές και οι ρωσικές δυνάμεις εμπλέκονται σε άμεση μάχη.

Για παράδειγμα, μια τουρκική επίθεση σε συριακά στρατεύματα ενδέχεται να τραυματίσει Ρώσους συμβούλους, οι οποίοι θα απαιτήσουν αεροπορική υποστήριξη από ρωσικά μαχητικά.

Πιθανόν θα ήταν, τουρκικά αεροσκάφη να καταρρίψουν “κατά λάθος” ρωσικά αεροσκάφη με το ενδεχόμενο στη συνέχεια η Ρωσία να αντιδράσει με την πτώση τουρκικών αεροσκαφών.

Ενώ ούτε η Μόσχα ούτε η Άγκυρα θέλουν μία άμεση στρατιωτική εμπλοκή μεταξύ τους, εντούτοις δεν μπορούν να υποχωρήσουν από την περιοχή του Ιντλίμπ και μας δηλώνει πολλά για το τι ακριβώς διαδραματίζεται στην περιοχή.

Πηγή: Γιώργος Μοτσάκος – Πενταπόσταγμα

iskra.gr

Γιώργος Μύτιλης