Ράμα, ο «γεφυροποιός»; – Η Bild δείχνει αλβανική διαμεσολάβηση, με «οδηγίες» Μέρκελ, για να καθίσουν Ελλάδα και Τουρκία στο τραπέζι του διαλόγου

Ράμα, ο «γεφυροποιός»; – Η Bild δείχνει αλβανική διαμεσολάβηση, με «οδηγίες» Μέρκελ, για να καθίσουν Ελλάδα και Τουρκία στο τραπέζι του διαλόγου

Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών διαψεύδει, η Bild επιμένει: «Ράμα, ο γεφυροποιός» είναι το σχόλιο της γερμανικής εφημερίδας σε άρθρο που υποστηρίζει ότι με τις ευλογίες και την «προσωπική ενθάρρυνση» της Ανγκελα Μέρκελ ο αλβανός πρωθυπουργός Εντι Ράμα έχει αναλάβει ρόλο διαμεσολαβητή για να καθίσουν στο τραπέζι του διαλόγου Ελλάδα και Τουρκία.

Η Bild χαρακτηρίζει τον αλβανό πρωθυπουργό «νικητή» στις προσπάθειες για επιστροφή των κυβερνήσεων Ελλάδας και Τουρκίας στον διάλογο και γράφει: «Η καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ τον ενθάρρυνε προσωπικά! Ο 56χρονος, Εντι Ράμα, πρωθυπουργός της Αλβανίας, προσπαθεί να καθίσει γύρω από ένα κοινό τραπέζι διαλόγου τους αντιμαχόμενους ηγέτες της Τουρκίας και της Ελλάδας. Ο λόγος: Η διαμάχη για τα νησιά του Αιγαίου, η οποία έχει κλιμακωθεί εσχάτως».

Το Independent Balkan News Agency, αναδημοσιεύοντας το άρθρο της Bild επισημαίνει πως δεν είναι το πρώτο δημοσίευμα που αναφέρεται στην διαμεσολάβηση του Εντι Ράμα στον ελληνοτουρκικό διάλογο, καθώς πλείστα σχετικά άρθρα έχουν δημοσιευθεί στον αλβανικό τύπο.

Το σενάριο συνάντησης Δένδια-Τσαβούσογλου στα Τίρανα

Σε επιχείρηση αλβανικής διαμεσολάβησης είχε παραπέμψει και ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου μετά την πρόσφατη επίσκεψη Ράμα στην Αγκυρα.

«Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου», είχε πει ο Τσαβούσογλου, «έγινε επίσης μια προσπάθεια από τον πρωθυπουργό της Αλβανίας Έντι Ράμα να συναντηθούμε εγώ και ο Νίκος Δένδιας στα Τίρανα. Και πάλι, ο Δένδιας δήλωσε ότι δεν μπορούσε να παρευρεθεί στη συνάντηση».

Η ελληνική πλευρά δεν επιβεβαίωσε τα περί αλβανικής διαμεσολάβησης, ενώ σε ό,τι αφορά τις δηλώσεις Τσαβούσογλου πηγές του υπουργείου Εξωτερικών είχαν δηλώσει: «Ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας διατηρεί προσωπική φιλική σχέση με τον Τούρκο ομόλογό του από σειρά ετών, πλην όμως,  δεν έχει συμφωνηθεί και προγραμματισθεί συνάντησή τους για το προσεχές διάστημα. Βεβαίως, ο κ. Δένδιας παραμένει ανοιχτός στο ενδεχόμενο μίας συνάντησης με τον κ. Τσαβούσογλου, όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες».

Πηγή: economico.gr

Σχετικά άρθρα: