Στρατηγική εταιρική συμφωνία με Γαλλία, επ’ αόριστο ανανέωση της αμυντικής συμφωνίας με τις ΗΠΑ

Στρατηγική εταιρική συμφωνία με Γαλλία, επ’ αόριστο ανανέωση της αμυντικής συμφωνίας με τις ΗΠΑ

Την ενίσχυση των διμερών δεσμών Ελλάδας-Γαλλίας επιβεβαίωσε η υπογραφή της αμυντικής συμφωνίας που πραγματοποιήθηκε χτες στο Παρίσι παρουσία του Γάλλου Προέδρου Emmanuel Macron και του Έλληνας Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Σύμφωνα με τον Έλληνα Πρωθυπουργό που ενημέρωσε σήμερα την Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Αικατερίνη Σακελλαροπούλου για όσα συνέβησαν στο Παρίσι, σημειώνει ότι «πρώτον το γεγονός ότι έχουμε μια συμφωνία με μια πολύ ισχυρή ρήτρα αμοιβαίας αμυντικής συνδρομής, η οποία πηγαίνει πέρα και πάνω από τις δεσμεύσεις συλλογικής υποστήριξης που υπάρχουν και στο ΝΑΤΟ αλλά και στις Συνθήκες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το δεύτερο στοιχείο, κατά τον Πρωθυπουργό, είναι ότι αποκτούν οι Ένοπλες Δυνάμεις υπερσύγχρονες γαλλικές φρεγάτες και στην επιλογή μας βάρυνε πάρα πολύ η εισήγηση του Ναυτικού. Αποκτήσαμε πιστεύω, τα καλύτερα πλοία στην καλύτερη δυνατή τιμή.

Ουσιαστικά, κάνοντας μια επιλογή που θα εκσυγχρονίσει το στόλο μας για πολλές δεκαετίες και θα μας δώσει πολύ σημαντικές επιχειρησιακές δυνατότητες στο θέατρο της Ανατολικής Μεσογείου, αλλά όχι μόνο.

Και η τρίτη διάσταση, αυτής της συμφωνίας, όπως ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας, είναι ότι κατά την άποψή μου αποτελεί το πρόπλασμα για μια πιο συστηματική συνεργασία ευρωπαϊκών κρατών ώστε να κάνουμε πράξη το ζητούμενο της ευρωπαϊκής στρατηγικής αυτονομίας σε μία εποχή όπου η Ευρώπη πρέπει επιτέλους να ευθυγραμμίσει την γεωπολιτική της ισχύ με την οικονομική της δύναμη».

Η Ελλάδα μέσω της συμφωνίας θα αποκτήσει 3 φρεγάτες FDI HN (Hellenic Navy), με διαμόρφωση η οποία επελέγη από το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό, και η οποία είναι ισχυρότερη από την αντίστοιχη γαλλική. Το πλοίο ανήκει στην επόμενη γενιά «ψηφιακών» φρεγατών, και εξοπλίζεται με το κορυφαίο ραντάρ SeaFire. Το τελευταίο συνδυάζεται με τους υπερσύγχρονους αντιαεροπορικούς πυραύλους ASTER 30, στην πλέον τελευταία τους έκδοση. Ο συνδυασμός SeaFire/ASTER 30 θα προσφέρει αεράμυνα περιοχής στις Μονάδες του Στόλου, σε αποστάσεις που υπερβαίνουν τα 100 χιλιόμετρα, ενώ ταυτόχρονα θα διαθέτει και Αντιβαλλιστικές Ικανότητες. Ο οπλισμός συμπληρώνεται από προηγμένο πυροβόλο των 76 χιλιοστών, αλλά και σύστημα RAM των 21 πυραύλων, που ολοκληρώνει την αντιαεροπορική/αντιβληματική ασπίδα του πλοίου.

Επιπρόσθετα η Συμφωνία περιέχει (άρθρο 2) ρήτρα αμοιβαίας αμυντικής συνδρομής σε περίπτωση που μια από τις δύο χώρες δεχθεί επίθεση στην επικράτειά της, αφήνοντας όμως εκτός την υφαλοκρηπίδα, την ΑΟΖ τις έρευνες και τις εξορύξεις.

Αυτή τη συμφωνία έρχεται να ενισχύσει η επικαιροποίηση της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας με τις ΗΠΑ που αναμένεται να υπογραφεί τον Οκτώβριο στη Ουάσιγκτον από τον Υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκο Δένδια. Σύμφωνα με το State Department η επικαιροποίηση θα γίνει με επ’ αόριστον επέκταση της συμφωνίας, κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά, καθώς η συμφωνία ανανεωνόταν κάθε έτος.

ibna

Σχετικά άρθρα: