Τι ειπώθηκε στο τετ-α-τετ Δένδια με Ράμα – Οι θαλάσσιες ζώνες και τα εμβόλια για τον κορονοϊό

Τι ειπώθηκε στο τετ-α-τετ Δένδια με Ράμα – Οι θαλάσσιες ζώνες και τα εμβόλια για τον κορονοϊό

Η ευρωπαϊκή προοπτική της Αλβανίας, το ζήτημα των θαλασσίων ζωνών και η συνδρομή της Ελλάδας για την προμήθεια εμβολίων της γείτονος χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση συζητήθηκαν στη συνάντηση που είχε σήμερα στο υπουργείο Εξωτερικών ο Νίκος Δένδιας με τον πρωθυπουργό της Αλβανίας Έντι Ράμα που πραγματοποιεί ιδιωτική επίσκεψη στην Αθήνα.

Σε ανάρτησή του στο Twitter, ο υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ότι στη συνάντηση συζητήθηκαν οι διμερείς σχέσεις, η ευρωπαϊκή προοπτική της Αλβανίας και οι πρόσφατες περιφερειακές εξελίξεις. Tι ειπώθηκε στη συνάντησή τους και τι είχε προηγηθεί στην επίσκεψη Ράμα στην Άγκυρα.

Σύμφωνα με το OnAlert.gr

Σε ανάρτηση του στο Twitter, ο υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ότι στη συνάντηση συζητήθηκαν οι διμερείς σχέσεις, η ευρωπαϊκή προοπτική της Αλβανίας και οι πρόσφατες περιφερειακές εξελίξεις.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του OnAlert, στο επίκεντρο της συνάντησης βρέθηκαν οι τεχνικές και νομικές λεπτομέρειες της σύνταξης συνυποσχετικού ανάμεσα στις δύο χώρες, προκειμένου Αθήνα και Άγκυρα να μπορούν να προσφύγουν στη Χάγη. Ως γνωστόν, Ελλάδα και Τουρκία έχουν ήδη συμφωνήσει ότι θα προσφύγουν στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για τον καθορισμό των θαλασσίων ζωνών.

Όπως αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες, στη συνάντηση κυριάρχησε επίσης και το θέμα της ευρωπαϊκής πορείας της Αλβανίας, με δεδομένο ότι η πορτογαλική προεδρία έχει θέσει ως προτεραιότητα στην ατζέντα της την ευρωπαϊκή ένταξη των Δυτικών Βαλκανίων, με πρώτες χώρες την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία, για τις οποίες πέρυσι το καλοκαίρι είχε εκφράσει σοβαρότατες ενστάσεις η Γαλλία, ειδικά για την Αλβανία.

Επίσης, ο Αλβανός πρωθυπουργός ζήτησε τη συνδρομή της Ελλάδας προκειμένου να αποκτήσει εμβόλια η χώρα από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο καθορισμός ΑΟΖ και η ενταξιακή πορεία της Αλβανίας

Η ιστορία καθορισμού ΑΟΖ με την Αλβανία μετράει πάνω από 10 χρόνια. Το 2009 Αθήνα και Τίρανα είχαν συμφωνήσει σε όλα για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών καθώς ήταν η περίοδος που η Αλβανία επιθυμούσε διακαώς την ένταξη της στο ΝΑΤΟ. Η Αλβανία έγινε μέλος της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας αλλά η συμφωνία για ΑΟΖ δεν προχώρησε καθώς ακυρώθηκε από το Συνταγματικό Δικαστήριο της Αλβανίας.

Πέντε χρόνια αργότερα, η Αλβανία εντάχθηκε σε καθεστώς υποψήφιας χώρας της ΕΕ.  Μέχρι σήμερα η ένταξή της εκκρεμεί. Η ευρωπαϊκή πορεία της Αλβανίας θεωρείται πρώτιστη προτεραιότητα για τη χώρα και προφανώς περνάει και μέσα από την Ελλάδα.

Ο Αλβανός πρωθυπουργός βρέθηκε σήμερα στην Αθήνα αμέσως μετά την επίσημη επίσκεψη που είχε πραγματοποιήσει στην Άγκυρα. Ο Έντι Ράμα υπέγραψε με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν διμερείς συμφωνίες για στρατιωτική συνεργασία και για την κατασκευή, με τη συνδρομή της Τουρκίας, έργων υποδομής στην Αλβανία. Παράλληλα αποφασίστηκε η σύσταση Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας ανάμεσα στις δύο χώρες, γεγονός που όπως είπαν σε κοινές δηλώσεις τους προσδίδει εταιρική σχέση ανάμεσα στην Άγκυρα και τα Τίρανα.

Πηγή: newsit.gr

Σχετικά άρθρα: