Τουρκία: Ανοίγει ξανά η Μονή Παναγίας Σουμελά μετά από 5ετή αποκατάσταση

Τουρκία:  Ανοίγει ξανά η Μονή Παναγίας Σουμελά μετά από 5ετή αποκατάσταση

Η Τουρκία άνοιξε τη Μονή Σουμελά στην επαρχία Τραπεζούντας της Μαύρης Θάλασσας στους επισκέπτες την Πέμπτη μετά την ολοκλήρωση της αποκατάστασης διάρκειας περισσότερο από πέντε έτη.

Η Μονή Σουμελάς επίσης γνωστή ως Μητέρα, ή Παναγία, είναι λαξευμένη από βράχους σε μια δασώδη περιοχή στην πλαγιά του βουνού Karadag στη Macka 300 μέτρα πάνω από την κοιλάδα Altindere.

«Πέρυσι, ολοκληρώσαμε τη σεζόν με περίπου 16 εκατομμύρια τουρίστες και έσοδα 12 δισεκατομμυρίων δολαρίων», δήλωσε ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού Mehmet Nuri Ersoy μετά την τελετή του ανοίγματος.

«Νομίζω ότι θα τελειώσουμε φέτος με 25 εκατομμύρια τουρίστες και έσοδα άνω των 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων».

Το μοναστήρι είναι ένα πολύ σημαντικό μέρος για τουρισμό στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας και της Τραπεζούντας. Ως εκ τούτο, άνοιξε μερικώς το 2019, σύμφωνα με τον Ersoy.

Όπως είπε υπάρχουν πολύ σημαντικές τοιχογραφίες σε διάφορα μέρη του μοναστηριού. Οι εργασίες αποκατάστασης των χρωμάτων συνεχίζονται σε αυτούς τους τομείς.

Η αποκατάσταση του μεγαλοπρεπούς μοναστηριακού συγκροτήματος ξεκίνησε τον Φεβρουάριο του 2016 και ολοκληρώθηκε σε δύο φάσεις μετά τον εξωραϊσμό, την έρευνα και την ενίσχυση της γεωλογικής και γεωτεχνικής συντήρησης πετρωμάτων με κόστος περίπου 57 εκατομμυρίων τουρκικών λιρών (6,53 εκατομμύρια δολάρια), σύμφωνα με την Διεύθυνση Πολιτισμού και Τουρισμού της Επαρχίας.

Το μοναστήρι, το οποίο περιλαμβάνεται στον προσωρινό κατάλογο μνημείων παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO, άνοιξε ξανά για θρησκευτική χρήση στις 15 Αυγούστου 2010, με άδεια από το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού, μετά από 88ετή διακοπή.

Το σημαντικότερο κέντρο θρησκευτικού τουρισμού της χώρας έκλεισε το 2015 λόγω του κινδύνου πτώσης βράχων από το κοντινό όρος Karadag.

Άνοιξε εν μέρει στους επισκέπτες τον Μάιο του 2019 μετά από περισσότερα από τρία χρόνια προσπαθειών αποκατάστασης.

ibna

Γιώργος Μύτιλης