Τσίπρας και Zaev βραβεύθηκαν με τον Βραβείο Ειρήνης της Βεστφαλίας

Τσίπρας και Zaev βραβεύθηκαν με τον Βραβείο Ειρήνης της Βεστφαλίας
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Το βραβείο Ειρήνης της Βεστφαλίας 2020 παρέλαβαν σήμερα από κοινού ο Πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας Zoran Zaev και ο πρώην Πρωθυπουργός της Ελλάδας και Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία Αλέξης Τσίπρας.

Η διεθνής επιτροπή του βραβείου τίμησε τους δυο ηγέτες για την «διπλωματική τους δεξιοτεχνία» με την Συμφωνία των Πρεσπών και τη συμβολή τους στην σταθερότητα.

Ο Πρόεδρος της Οικονομικής Ένωσης της Βεστφαλίας και του Λίππε, Reinhard Zinkann, αναφερόμενος στους λόγους που ώθησε τη διεθνή κριτική επιτροπή να βραβεύσει με το Βραβείο Ειρήνης της Βεστφαλίας για το 2020 τους δύο ηγέτες σημείωσε ότι ένας από τους λόγους ήταν ότι «ο Αλέξης Τσίπρας και ο Zoran Zaev με τη συμφωνία των Πρεσπών, η οποία έλυσε μια διαμάχη δεκαετιών γύρω από την ονομασία, δημιούργησαν ένα έργο διπλωματικής δεξιοτεχνίας και συνέβαλαν καθοριστικά στη σταθερότητα ολόκληρης της περιοχής των Βαλκανίων».

Μετά την απονομή του βραβείου ο Πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας και ο πρώην Πρωθυπουργός της Ελλάδας, Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία Αλέξης Τσίπρας απευθύνθηκαν στους παραβρισκόμενους.

Ακολουθούν οι ομιλίες του Zoran Zaev και Αλέξη Τσίπρα:

Zoran Zaev

Αγαπητέ Δρ Reinhard Zinkann, πρόεδρε της Οικονομικής Εταιρείας για τη Βεστφαλία και του Λίππε,

Αγαπητέ Πρόεδρε της Λετονίας Egils Levits,

Αγαπητέ μου φίλε Αλέξη (Τσίπρα),

Κυρίες και κύριοι,

Είναι μεγάλη τιμή και προνόμιο να λάβω το Διεθνές Βραβείο Ειρήνης της Βεστφαλίας 2020.

Είναι μεγάλη τιμή που το δικό μου, και το όνομα του φίλου μου Αλέξη Τσίπρα, θα προστεθεί στη μακρά λίστα των νικητών αυτού του βραβείου, μαζί με διάσημα ονόματα όπως δίπλα στον Václav Havel, τον Helmut Kohl, τον Valéry Giscar d’Estaing, τον Kofi Annan, τον Helmut Schmidt  τα πληρώματα του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού, των τριών βαλτικών κρατών της Εσθονίας, της Λετονίας και της Λιθουανίας και άλλα.

Καθώς το βραβείο Διεθνούς Ειρήνης της Βεστφαλίας τιμά προσωπικότητες ή εκπροσώπους κρατών και ομάδων που έχουν δεσμευτεί ιδιαίτερα για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση και την ειρήνη στην Ευρώπη, θέλω να μοιραστώ με όλους σας την ιστορία δύο χωρών αφιερωμένων στην Ευρώπη και την ειρήνη.

Σε ένα από τα ομορφότερα τοπία της Ευρώπης, στην ανέγγιχτη φύση των Λιμνών των Πρεσπών, όπου συναντώνται τα σύνορα της Βόρειας Μακεδονίας, της Αλβανίας και της Ελλάδας, στις 17 Ιουνίου 2018, υπογράψαμε την ιστορική – Συμφωνία των Πρεσπών.

Εάν η Συνθήκη της Βεστφαλίας το 1648 ήταν ένα σημείο καμπής επειδή ανέπτυξε την ικανότητα της Ευρώπης να ζει με θρησκευτική ποικιλομορφία, η Συμφωνία των Πρεσπών αποτελεί σημείο καμπής για την περιοχή μας.

Στην πραγματικότητα, ακόμη και το πρώτο άρθρο της Ειρηνευτικής Συνθήκης της Βεστφαλίας δεν μιλά πραγματικά για ειρήνη, αλλά για φιλία, – “αληθινή και ειλικρινή φιλία” μεταξύ των υπογραφόντων. Αυτό ισχύει και για τη Συμφωνία των Πρεσπών!

Με αυτήν τη συμφωνία, θέσαμε τέλος σε μια διαμάχη και μια διαρκή διαφορά που σήκωσε τείχος, καθιστώντας τις σχέσεις γειτονίας μεταξύ της Βόρειας Μακεδονίας και της Ελλάδας δύσκολες.

Το θέμα ήταν ανοιχτό για τρεις δεκαετίες. Περάσαμε τρεις δεκαετίες αβεβαιότητας για το μέλλον μας. Τρεις δεκαετίες σοβαρής ανησυχίας για ανεπιθύμητες συνέπειες. Τρεις δεκαετίες αποκλεισμένων προοπτικών που έχουν βασικό στρατηγικό ενδιαφέρον για τη χώρα μας, για την περιοχή και τις ευρωατλαντικές δομές.

Το μέλλον ήταν η καθοδηγητική ιδέα σε όλη τη διαδικασία.

Και οι δύο πλευρές αποδέχθηκαν τον συμβιβασμό ως φιλία και ως μέριμνα για τα συμφέροντα του πολιτικού σας εταίρου, καθώς και για τα δικά σας συμφέροντα.

Αυτή η φιλία ήταν σημαντική για τη δημιουργία μιας ατμόσφαιρας στην οποία συζητούσαμε ανοιχτά όλα τα ζητήματα ακόμη και όταν φαινόταν ότι δεν υπάρχει λύση.

Σε όλη τη διαδικασία, επιμείναμε ότι δεν μιλάμε για κόκκινες γραμμές. Είπαμε ο ένας στον άλλον ότι οι κόκκινες γραμμές είναι περιοριστικές.

Οι κόκκινες γραμμές σε βάζουν σε ένα κουτί. Είπαμε – δεν θα βάλουμε τη διαδικασία στο κουτί.

 Αυτός είναι ο τρόπος που λειτουργούν οι φίλοι. Επικεντρωμένοι σε λύσεις. Χτίζοντας γέφυρες, όχι τοίχους!

Ποιες είναι οι προκλήσεις αν όχι μια ευκαιρία για λύσεις! Εάν δεν τις βλέπετε ως ευκαιρίες για δημιουργικές λύσεις, ως βήματα για την επίτευξη του οράματός μας.

Γι ‘αυτό ο Αλέξης και εγώ επιλέξαμε να βρούμε μια λύση. Χωρίς καθυστέρηση. Ποιος κοσμείται με αρετές; Αυτός που απλώς παρατείνει το πρόβλημα ή αυτός που δέχεται να το λύσει;

Τόσο εγώ όσο και ο Αλέξης γνωρίζουμε πλήρως ότι θέσαμε σε κίνδυνο την πολιτική μας καριέρα.

Αυτή η σταθερή αποφασιστικότητα, η προθυμία να θυσιάσουμε τις δικές μας πολιτικές σταδιοδρομίες στο όνομα του μέλλοντος, μας συνέδεσε και μας οδήγησε στη διαδικασία.

Όταν βλέπετε στην άλλη πλευρά του τραπέζι των διαπραγματεύσεων ένα άτομο επικεντρωμένο σε λύσεις, ένα άτομο με το οποίο μοιράζεστε τις ίδιες πολιτικές αξίες, έχετε όλα τα απαραίτητα συστατικά για μια φιλική σχέση και ατμόσφαιρα για να επιτύχετε μια αμοιβαία αποδεκτή λύση στο πρόβλημα.

Το πιο σημαντικό, αυτού του είδους η σχέση γίνεται κίνητρο. Μετατρέπεται σε φιλία. Και οι δύο, χύσαμε αυτή την εκκολαπτόμενη φιλία στα θεμέλια της νέας σχέσης μεταξύ των χωρών μας. Είναι το πολυτιμότερο όφελος.

Επιλέξαμε να αφήσουμε λύσεις σαν ίχνη πίσω μας. Λύσεις για τους πολίτες μας και για τις κοινωνίες μας. Παράδειγμα ευρωπαϊκής ηγεσίας!

Καταλήξαμε σε μια λύση όταν όλοι ισχυρίστηκαν ότι ήταν – αδύνατο!

Φέτος η Βόρεια Μακεδονία γιορτάζει 30 χρόνια ανεξαρτησίας και είμαι στην ευχάριστη θέση να πω ότι στην τριακοστή επέτειό μας, είμαστε το τριακοστό μέλος του ΝΑΤΟ.

Αυτό ήταν δυνατό λόγω της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Είναι επίσης τιμή μου που είχα την ευκαιρία να εκπληρώσω το όνειρο πολλών γενεών πολιτών της Βόρειας Μακεδονίας.

Η ένταξη στο ΝΑΤΟ ήταν η πραγματοποίηση του στρατηγικού μας στόχου και είναι ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα εξωτερικής πολιτικής. Η ένταξη στο ΝΑΤΟ είναι μια αντανάκλαση της κυριαρχικής μας επιλογής και μαρτυρία του ισχυρού διακομματικού και κοινωνικού μας στόχου να ενσωματωθούμε πλήρως στην ευρωατλαντική οικογένεια των εθνών.

Σήμερα, η Βόρεια Μακεδονία έχει βελτιώσει την ασφάλεια και τη σταθερότητα, και κατά συνέπεια την περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων στο σύνολό της. Δεσμευόμαστε για ένα όραμα για τα Βαλκάνια του 21ου αιώνα, ως περιοχή ειρήνης, σταθερότητας και αυξημένης περιφερειακής συνεργασίας για οικονομικό όφελος και ευημερία όλων των πολιτών.

Ο δεύτερος στρατηγικός μας στόχος είναι η πλήρης ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Είμαστε ακόμη στο δρόμο προς την ΕΕ.

Το ευρωατλαντικό μέλλον αποτελεί ώθηση για την οικονομική ανάπτυξη: κίνητρο για επενδύσεις, περισσότερο εμπόριο, πρόσβαση στην ενιαία αγορά της ΕΕ, αυξημένη κινητικότητα ανθρώπων, αγαθών και κεφαλαίων, χαμηλότερα πιστωτικά επιτόκια. Θα μας βοηθήσει να δημιουργήσουμε περισσότερες θέσεις εργασίας και να αποτρέψουμε τη διαρροή εγκεφάλων, διατηρώντας τη νεολαία στο σπίτι.

Οι σχέσεις καλής γειτονίας και η περιφερειακή συνεργασία παραμένουν κοινή προτεραιότητα και στρατηγικός στόχος μας και συνεχίζουμε να εργαζόμαστε για την επίτευξη των φιλοδοξιών μας για ένταξη στην ΕΕ.

Δεσμευόμαστε για ένα όραμα για τα Βαλκάνια του 21ου αιώνα, ως περιοχή ειρήνης, σταθερότητας και αυξημένης περιφερειακής συνεργασίας για οικονομικό όφελος και ευημερία όλων των πολιτών

Τώρα είναι καιρός να ενωθούμε για το γεγονός ότι η ιστορία είναι ένα σημαντικό μέρος της ταυτότητάς μας, αλλά το όραμα για το μέλλον, έχει μια ξεχωριστή θέση στις καρδιές μας.

Τέλος, εκφράζω για άλλη μια φορά τη βαθιά μου ευγνωμοσύνη για το Διεθνές Βραβείο Ειρήνης της Βεστφαλίας.

Αυτό το βραβείο είναι ταυτόχρονα μια αναγνώριση, αλλά και μια υποχρέωση για όλες τις μελλοντικές πολιτικές αποφάσεις μας να δεσμεύονται για τις ευρωπαϊκές αξίες και την ειρήνη, που δεν έχουν εναλλακτική λύση.

Σας ευχαριστώ!

Στιγμιότυπο-2021-08-28-3.12.26-μμ

Αλέξης Τσίπρας

«Θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά την Οικονομική Ένωση της Βεστφαλίας και του Λίππε για αυτό το σημαντικό βραβείο Ειρήνης.

Ένα βραβείο που έχω την τιμή να μοιραστώ με τον Πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας.

Και θα ήθελα επίσης να ευχαριστήσω τον Πρόεδρο της Λεττονίας για τα λόγια του.

Ιστορικά τα Βαλκάνια υπήρξαν ένα δύσκολο έδαφος για την προώθηση της ειρήνης.

Έχουμε δει τις ελπίδες πολλών γενεών να τυλίγονται στις φλόγες του πολέμου.

Και έχουμε δει τον εθνικισμό να καταστρέφει τα κλαδιά της ειρήνης και της ευημερίας όταν άρχιζαν να μεγαλώνουν.

Για αυτόν τον λόγο στόχος της Συμφωνίας των Πρεσπών ήταν να ριζώσει βαθειά στις συνειδήσεις των λαών μας και στις σχέσεις των χωρών μας.

Θέλαμε μια Συμφωνία που θα άντεχε και δεν θα κατέρρεε απέναντι στην πρώτη δυσκολία.

Μια Συμφωνία που δεν θα έλυνε μόνο τις διαφορές μας, αλλά θα μας έδενε σε μια νέα στρατηγική εταιρική σχέση για να αντιμετωπίσουμε μαζί προκλήσεις και να αξιοποιήσουμε μαζί ευκαιρίες.

Αυτό δεν ήταν εύκολο ειδικά σε μία περίοδο που και οι δύο χώρες μας, αντιμετώπιζαν οικονομικές κρίσεις και βρίσκονταν στην πρώτη γραμμή της χειρότερης προσφυγικής κρίσης μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Δεν ήταν εύκολο σε μία περίοδο εθνικής περιχαράκωσης που έφτασε μέχρι το Brexit.

Ή σε μια περίοδο που η ΕΕ είχε παγώσει τη διεύρυνση και ενδιαφερόταν για τα Βαλκάνια κυρίως για τον έλεγχο των προσφυγικών/μεταναστευτικών ροών.

Σε μία περίοδο που οι ΗΠΑ αποστασιοποιούνταν από την πολυμερή διπλωματία.

Kαι σε μία περίοδο που οι εθνικιστικές δυνάμεις ήταν ισχυρές.

Στις χώρες μας αλλά και στην υπόλοιπη Ευρώπη.

Αλλά οι λαοί της Ελλάδας και της Βόρειας Μακεδονίας απέδειξαν ότι κοινά προβλήματα μπορούν να επιλυθούν ειρηνικά και στη βάση του διεθνούς δικαίου.

Ακόμα και την πιο δύσκολη στιγμή.

Μπορούν να επιλυθούν αν κρατήσουμε ένα ανοιχτό μυαλό, έχουμε την απαραίτητη πολιτική βούληση και μιλάμε στη βάση του αμοιβαίου σεβασμού.

Αποδείξαμε ότι η Ευρώπη μπορεί να αποτελέσει καταλύτη για την ειρήνη και τη σταθερότητα αντί να καθοδηγείται από τρίτους, να μεταθέτει συνεχώς την επίλυση διαφορών και να προβαίνει σε δηλώσεις που δεν σημαίνουν τίποτα για τις ζωές των πολιτών.

Σήμερα αυτό το μήνυμα είναι ακόμα πιο σημαντικό από ότι ήταν το 2018 και το 2019.

Η εμπειρία της παγκόσμιας πανδημικής κρίσης, καθώς και οι εξελίξεις που βλέπουμε στο Αφγανιστάν πρέπει να μας δίνουν ένα μάθημα:

Ότι δεν πρέπει να γυρίσουμε στα οικονομικά και γεωστρατηγικά μοντέλα των τελευταίων 40 χρόνων.

Πρέπει να είναι σαφές ότι υπό αυτές τις συνθήκες, η ΕΕ θα αποτύχει ως διεθνής δύναμη εάν δεν αποκτήσει μια ξεκάθαρη, αξιόπιστη, αποφασιστική φωνή υπέρ της ειρήνης.

Και ειρήνη σημαίνει επίλυση περιφερειακών διαφορών, προστασία του διεθνούς δικαίου και προώθηση της βιώσιμης ανάπτυξης και της κοινωνικής δικαιοσύνης.

Όσον αφορά στις περιφερειακές διαφορές, η πιο ξεκάθαρη δοκιμασία είναι στην ίδια την Ευρώπη: τα Δυτικά Βαλκάνια, το Κυπριακό και η Ανατολική Μεσόγειος.

Η ΕΕ πρέπει να στηρίξει την Συμφωνία των Πρεσπών ενεργά.

Πρέπει να κάνει ο,τι χρειάζεται για να λάβουν χώρα οι Διακυβερνητικές Διασκέψεις για τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία και να υπάρξει πρόοδος στις συνομιλίες Βελιγραδίου-Πρίστινα.

Και η ΕΕ πρέπει να δώσει ένα σαφές μήνυμα στην Τουρκία ότι η μόνη δυνατή λύση για το Κυπριακό είναι η επανένωση του νησιού στη βάση των Αποφάσεων του ΟΗΕ.

Πρέπει να υπογραμμίσει ότι οι σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας θα βελτιωθούν μόνο εάν σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Αλλά η ΕΕ πρέπει επίσης να εμπλακεί ενεργά με την επίλυση διαφορών στην ευρύτερη περιοχή.

Mαζί με τις ΗΠΑ πρέπει να πρωτοστατήσει στην καθιέρωση μιας νέας αρχιτεκτονικής ασφαλείας στην ευρύτερη περιοχή, που θα συμπεριλαμβάνει περιφερειακές δυνάμεις, καθώς και την Ρωσία και την Κίνα, ανάλογα με τη διένεξη.

Ειδικά στην περίπτωση του Αφγανιστάν η ΕΕ πρέπει να στηρίξει ένα τέτοιο πλαίσιο. Πρέπει, επίσης, να υποστηρίξει την φιλοξενία Αφγανών από γειτονικές προς το Αφγανιστάν χώρες, καθώς και να καθιερώσει ένα πρόγραμμα επανεγκατάστασης Αφγανών προσφύγων απευθείας από αυτές τις χώρες στην ΕΕ, με συγκεκριμένες ποσοστώσεις.  

Όσον αφορά στην κοινωνική δικαιοσύνη, η ΕΕ πρέπει να κάνει και άλλα βήματα για την αντιμετώπιση της πανδημίας και των αυξανόμενων ανισοτήτων.

Για παράδειγμα, είναι πιο σημαντικό από ποτέ να αποδεχτεί την πρόταση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την άρση των πατεντών στα εμβόλια με σκοπό την ενίσχυση του εμβολιαστικού προγράμματος στον αναπτυσσόμενο κόσμο.

Και βέβαια είναι εξαιρετικά σημαντικό η Ευρώπη να κάνει ακόμα μεγαλύτερα βήματα στη δίκαιη μετάβαση στην πράσινη ατζέντα κατά της κλιματικής κρίσης.

Σήμερα αποτελεί τιμή μας να μοιραζόμαστε αυτό το βραβείο με την οργάνωση “Plan for the Planet” που έχει φυτέψει εκατομμύρια δέντρα.

Όπως ξέρετε, μόνο φέτος 1,3 εκατομμύρια στρέμματα δάσους κάηκαν από φωτιές στην Ελλάδα.

Κυρίες και κύριοι,

Αιώνες αφότου υπεγράφησαν, τιμούμε τις Συνθήκες της Βεστφαλίας διότι καθιέρωσαν ένα νέο πλαίσιο διακρατικών σχέσεων στο οποίο οικοδομήθηκε η ειρήνη.

Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, χρειαζόμαστε ένα νέο ισορροπημένο διεθνές πλαίσιο που έχει στόχο την προώθηση της ειρήνης μέσω πρωτοβουλιών σε όλα τα επίπεδα που ανέφερα.

Ιδίως μετά τις Γερμανικές και Γαλλικές εκλογές, ήρθε η ώρα η ΕΕ να πρωτοστατήσει σε αυτήν την κατεύθυνση.

Και είμαι πεπεισμένος ότι η Συμφωνία των Πρεσπών μπορεί να συνεισφέρει σημαντικά σε αυτό το νέο και αναγκαίο πια, όραμα για την Ευρώπη και τον κόσμο.  

Ως μοντέλο για την ειρηνική επίλυση διαφορών με προάσπιση των εθνικών συμφερόντων και οικοδόμηση εμπιστοσύνης και συνεργασίας, ακόμα και στις πιο δύσκολες στιγμές.» 

ibna

Γιώργος Μύτιλης