ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ Κ. ΝΙΚΟΥ ΔΕΝΔΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΤΕΙΟ 30 ΕΤΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΔΡΥΣΗ ΤΗΣ «ΟΜΟΝΟΙΑΣ»

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ Κ. ΝΙΚΟΥ ΔΕΝΔΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΤΕΙΟ 30 ΕΤΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΔΡΥΣΗ ΤΗΣ «ΟΜΟΝΟΙΑΣ»

(11 Ιανουαρίου 2021)

Αγαπητοί φίλοι και συμπατριώτες,

Η φετινή τριακοστή επέτειος της ίδρυσης της “ΔΕΕΕΜ – ΟΜΟΝΟΙΑΣ” έρχεται σε μια κρίσιμη συγκυρία, σφραγισμένη από την παγκόσμια επέλαση της πανδημίας και τις σοβαρές κοινωνικό-οικονομικές επιπτώσεις της. Ως εκ τούτου, δυστυχώς δεν κατέστη δυνατόν να γιορτάσουμε τη σημαντική αυτή επέτειο με την λαμπρότητα που της αρμόζει.

Εντούτοις, δεν παύει η σημερινή ημέρα να μας δίνει την ευκαιρία να θυμηθούμε τη μακρά διαδρομή της “ΟΜΟΝΟΙΑΣ”, από την κατάρρευση του ψυχροπολεμικού περιβάλλοντος στον εικοστό πρώτο αιώνα, και κυρίως τους πολλούς και σημαντικούς αγώνες της για τα δίκαια της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας στην Αλβανία.

Σε αυτή την τριακονταετία, υπήρξε συνεχής και αδιάλειπτη η συμπόρευση της ελληνικής Πολιτείας με την “ΟΜΟΝΟΙΑ”. Σε ό,τι αφορά ειδικότερα το Υπουργείο Εξωτερικών, τόσο η εκάστοτε ηγεσία του Υπουργείου, όσο και η Πρεσβεία και τα Προξενεία μας στην Αλβανία, βρίσκονταν σταθερά στο πλευρό της ομογένειας, προκειμένου να υποστηρίζεται η επίλυση των προβλημάτων που την απασχολούν, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Σήμερα, η Αλβανία έχει εισέλθει σε τροχιά ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση, προωθώντας μεταρρυθμίσεις σε σειρά τομέων. Η Ελλάδα υποστηρίζει την προσπάθεια αυτή σταθερά από το 2003, όταν συνέβαλε αποφασιστικά, με την Διάσκεψη της Θεσσαλονίκης, να αποκτήσει υπόσταση η ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων. Εξακολουθεί δε, να συνδράμει ενεργά και έμπρακτα, μεταξύ άλλων με την παροχή τεχνογνωσίας και εμπειρίας. Για την χώρα μας, είναι προφανές ότι κρίσιμη σημασία έχει η κατοχύρωση και αποτελεσματική άσκηση των ανθρωπίνων και μειονοτικών δικαιωμάτων των ομογενών μας στην Αλβανία. Άλλωστε, τα θέματα αυτά αποτελούν αναπόσπαστο μέρος των προϋποθέσεων για την προώθηση της Ευρωπαϊκής πορείας της χώρας.

Βεβαίως, στην προσπάθεια αυτή για τη διασφάλιση της αξιοπρέπειας και της ευημερίας των ομογενών μας, είναι απολύτως απαραίτητη και η ευαισθητοποίηση σύσσωμης της ελληνικής μειονότητας, με την επίδειξη του απαιτούμενου από τις περιστάσεις αισθήματος ευθύνης. Μόνο μέσα από την ενότητα μπορεί να ενισχυθεί η φωνή των ομογενών μας στο αλβανικό κοινωνικό, οικονομικό και πολιτικό περιβάλλον, ιδίως κατά το, ιδιαίτερα κρίσιμο έτος, 2021.

Εύχομαι ειλικρινά η συμπλήρωση τριάντα χρόνων από την ίδρυση της “ΟΜΟΝΟΙΑΣ”, να σηματοδοτήσει ακόμη περισσότερη προκοπή και καταξίωση των ομογενών μας στην αλβανική κοινωνία.

ΝΙΚΟΣ ΔΕΝΔΙΑΣ
ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ
ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

Σχετικά άρθρα: