Χωρίς κοινή δήλωση η Σύνοδος των Δυτικών Βαλκανίων, o Kurti υπέβαλε αίτημα την τελευταία στιγμή

Χωρίς κοινή δήλωση η Σύνοδος των Δυτικών Βαλκανίων, o Kurti υπέβαλε αίτημα την τελευταία στιγμή

Η σύνοδος κορυφής των ηγετών των Δυτικών Βαλκανίων στα Τίρανα έληξε χωρίς κοινή δήλωση την Πέμπτη, αφού ο πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου Albin Kurti υπέβαλε αίτημα της τελευταίας στιγμής να χρησιμοποιηθεί ο όρος «Δημοκρατία του Κοσσυφοπεδίου» στο έγγραφο.

Σύμφωνα με πηγή του Tanjug, η δήλωση είχε συντονιστεί για μέρες, αλλά τελικά απορρίφθηκε.

Όπως σημειώνει ο Tanjing η πρωθυπουργός της Σερβίας Ana Brnabic ανέφερε ότι η σύνοδος κορυφής ήταν πιο δύσκολη από ό, τι περίμενε επειδή προσπάθησε να επικεντρωθεί σε καλά αποτελέσματα και συνεργασία στην περιοχή, ενώ «κάποιος άλλος» μετατοπίζει τα θέματα των συζητήσεων στην πολιτική.

Είπε ότι η σύνοδος κορυφής ήταν προγενέστερη των επερχόμενων εκδηλώσεων, όπως ο επόμενος γύρος του διαλόγου Βελιγραδίου-Πρίστινα, που έχει προγραμματιστεί για τις 15 Ιουνίου.

Όταν ρωτήθηκε αν είχε την ευκαιρία να μιλήσει με τον Kurti, απάντησε αρνητικά, αλλά είπε ότι είχε συμμετάσχει σε «ανταλλαγή απόψεων» κατά τη διάρκεια της συνόδου.

«Νομίζω ότι υπήρχαν προκλήσεις εκεί και οι ιδέες του σχετικά με το πώς θα έπρεπε να είναι η περιφερειακή συνεργασία, αλλά νομίζω ότι έλαβε επαρκή απάντηση και γεγονότα», δήλωσε ο Brnabic.

ibna

Γιώργος Μύτιλης