Tatar: Ρατσιστική και αναχρονιστική η ανάκληση διαβατηρίων

Tatar: Ρατσιστική και αναχρονιστική η ανάκληση διαβατηρίων

Αντιδράσεις από όλο το πολιτικό φάσμα στην τουρκοκυπριακή πλευρά, προκάλεσε η απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου της Κυπριακής Δημοκρατίας για ανάκληση 14 συνολικά διαβατηρίων της Κυπριακής Δημοκρατίας από «αξιωματούχους του ψευδοκράτους και μέλη της «επιτροπής για το άνοιγμα των Βαρωσίων», ως αντίδραση στις τουρκικές προκλήσεις για αλλαγή του στάτους της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου.

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ersin Tatar δήλωσε ότι απορρίπτει και καταδικάζει την απόφαση, την οποία θεωρεί αναχρονιστική, ρατσιστική, λάθος από πλευράς ανθρωπίνων δικαιωμάτων, χωρίς νομική βάση. «Το να κάνεις έναν τέτοιο διαχωρισμό μεταξύ των πολιτών, δεν είναι κάτι που μπορεί να γίνει αποδεκτό», είπε.

Σε δήλωση-σχόλιο στο τουρκοκυπριακό «πρακτορείο ειδήσεων», ο Tatar είπε ότι ο «αγώνας μας θα μεταφερθεί προς άλλες κατευθύνσεις».

Δεν πρόκειται για ατομικό ζήτημα, συνέχισε λέγοντας ότι προσωπικά ο ίδιος εδώ και χρόνια δεν έχει χρησιμοποιήσει αυτό το διαβατήριο και αυτή η απόφαση δεν τον επηρεάζει. «Ωστόσο, αυτό είναι ένα ζήτημα που αφορά τον λαό μας, την κοινότητά μας. Εάν ο λαός μας έχει λάβει αυτά τα διαβατήρια, οφείλεται στις συνθήκες στις οποίες ζει. Στις διάφορες αδικίες που αντιμετωπίζουμε, για λόγους ταξιδιωτικούς και υποτροφιών».

Όπως είπε, το διαβατήριο είναι ένα δικαίωμα που γεννάται από το ό,τι η Κυπριακή Δημοκρατία είναι μια κοινή δημοκρατία “δύο λαών” και γι’ αυτό ζήτησε «σεβασμό σε αυτό το δικαίωμα».

Ο Ersin Tata είπε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν ανταποκρίθηκε στο νέο όραμα και τις πολιτικές αποφάσεις, που έλαβε η τουρκοκυπριακή, αλλά επειδή δεν της άρεσαν οι δηλώσεις και οι ενέργειες των τουρκοκυπρίων, ακύρωσαν τα διαβατήρια, μια στάση που δεν μπορεί να τύχει έγκρισης πουθενά στον κόσμο, όπως υποστήριξε.

Εξάλλου, μιλώντας χθες μετά τη συνεδρίαση του «υπουργικού συμβουλίου» και πριν από τις δηλώσεις Tatar στο τουρκοκυπριακό «πρακτορείο ειδήσεων», ο πρωθυπουργός Ersan Saner, χαρακτήρισε την απόφαση ως μια εχθρική στάση, η οποία θα πρέπει να επανεξεταστεί. Θα αξιολογήσουν, πρόσθεσε, την απόφαση αυτή από κοινού με τον Τουρκοκύπριο Πρόεδρο.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Φιλελεύθερος, κυβερνητικοί κύκλοι ανέφεραν ότι «η αφαίρεση των διαβατηρίων από τους αξιωματούχους του ψευδοκράτους θεωρείται ως  μία κίνηση υψηλού συμβολισμού σε μία στιγμή που η τουρκική πλευρά εντείνει την προσπάθεια της για εποικισμό της Αμμοχώστου και υπονόμευσης της λύσης».

Σύμφωνα πάντα με τον Φιλελεύθερο όπως εξήγησε άριστα ενημερωμένη πηγή, η απόφαση που έλαβε το υπουργικό συμβούλιο στις 23 Αυγούστου για ανάκληση, μη ανανέωση ή έκδοση διαβατηρίου «σε πρόσωπα τα οποία με τις πράξεις ή ενέργειές τους υπονομεύουν την κυριαρχία, την ανεξαρτησία, την εδαφική ακεραιότητα και την ασφάλεια της Κυπριακής Δημοκρατίας κατ’ αντίθεση με τις πρόνοιες του Συντάγματος» είχε στηριχθεί και στη βάση νομολογίας του Ανώτατου Δικαστηρίου της Κυπριακής Δημοκρατίας.

ibna

Σχετικά άρθρα: