Επιστολή προς τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας κ. Κυριάκο ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ από φορείς του Πωγωνίου για την κατασκευή του οδικού δικτύου

Επιστολή προς τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας κ. Κυριάκο ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ από φορείς του Πωγωνίου για την κατασκευή του οδικού δικτύου

Η ιστοσελίδα μας, “epimenoume.gr” την υπόθεση κατασκευής του αυτοκινητοδρόμου, που σε οδηγεί στην επαρχία του Πωγωνίου, ωσότου ενταχτεί σε σχέδιο προτεραιότητας, θεωρεί ότι πρέπει να βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα προβολής, ως άμεση αναγκαιότητα. Είναι μια υπόθεση αυτή, που πρέπει να απασχολεί σοβαρά και την Αλβανική και την Ελληνική πολιτεία.

Για το σκοπό αυτό δημοσιεύουμε την επιστολή που εστάλη πριν από λίγο καιρό από αντιπροσωπεία φορέων και σωματίων της περιοχής στον Πρωθυπουργό της Ελλάδος, κ. Κυριάκο Μητσοτάκη.

289951626_720837488989957_226131276190012818

«Αξιότιμε Πρωθυπουργέ της Ελλάδας κ. Κυριάκο Μητσοτάκη!

Ως εκπρόσωποι των 7 χωριών του διχοτομημένου Πωγωνίου, που βρίσκεται μέσα στην αλβανική επικράτεια, θα θέλαμε να επικοινωνούσαμε μαζί Σας για χαρούμενα, ευχάριστα γεγονότα. Δυστυχώς όμως, η απελπιστική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει τα χωριά μας, δεν μας το επιτρέπει αυτό.

Δεν έχουμε σκοπό να Σας αραδιάσουμε τα πολλαπλά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι του Πωγωνίου, αλλά θα σταθούμε σε ένα βασικό μόνο, που το θεωρούμε ζωτικής σημασίας για την επιβίωση της περιοχής αυτής πριν την πλήρη ερήμωσή της. Και αυτό δεν είναι άλλο, από την παντελή έλλειψη ενός στοιχειωδώς οδικού δικτύου.

Από το 1990, οπότε αποκαταστάθηκαν οι δημοκρατικοί θεσμοί στην Αλβανία, έχουμε γίνει αποδέκτες άπειρων υποσχέσεων από πολιτικούς των δύο πλευρών: Ελλάδας και Αλβανίας. Επί πρωθυπουργίας Κωνσταντίνου Καραμανλή, το άνοιγμα της συνοριακής διάβασης των Δρυμάδων και η κατασκευή του οδικού άξονα προς τα χωριά του Πωγωνίου, ενταγμένο σε Περιφερειακό Πρόγραμμα Ανάπτυξης, επιδοτούμενο από την Ε.Ε. και την Ελληνική Κυβέρνηση, με την συγκατάθεση και της Αλβανικής, είχε έρθει προ των πυλών. Δυστυχώς όμως, η οικονομική κρίση, στην οποία περιήλθε τότε η χώρα μας, συνέβαλε αρνητικά στην υλοποίησή του και παραμένει μετέωρο μέχρι και σήμερα.

Στην τελευταία περιοδεία στα χωριά μας προ ημερών, ο Υφυπουργός Εξωτερικών της Κυβέρνησή σας, κύριος Φραγκογιάννης, διαπίστωσε επιτόπου την κρισιμότητα της κατάστασης.

Η παντελής έλλειψη οδικής σύνδεσης της περιοχής αυτής, από την άλλη πλευρά με το Αργυρόκαστρο, καθιστά την παρέμβασή Σας λυτρωτική για τις τύχες της μελλοντικής ύπαρξης αυτής της κοιτίδας του Ελληνισμού, με ένδοξη ιστορία ελληνικού πολιτισμού και περισσή φυσική ομορφιά, που λέγεται Πωγώνι.

Επίσης, το άνοιγμα του τελωνείου των Δρυμάδων, θα έχει ευεργετικές υπηρεσίες και στον γειτονικό Δήμο του Πωγωνίου της ελληνικής επικράτειας.

Κύριε Μητσοτάκη, ήμαστε πεπεισμένοι πως η ιστορική συγκυρία Σας, ως Πρωθυπουργός της Ελλάδας, Σας δίνει την ευχέρεια να συνδέσετε το όνομά Σας όχι μόνον με την υλοποίηση ενός τόσου σημαντικού έργου για την περιοχή μας, αλλά και να μείνετε στις καρδιές των Πωγωνισίων, που θα σας ευγνωμονούν αιωνίως!

Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση!
Με σεβασμό και βαθιά εκτίμηση!

Δημήτρης Πασπάλης, Διαχειριστής του Δημοτικού Διαμερίσματος Πωγωνίου.
Κώστας Πάνος, Πρόεδρος της Ένωσης Πωγωνισίων.
Θεοδόσης Μάντζαρης, Πρόεδρος της Ένωσης Πανταχού Πολυτσανιτών.
Αλκιβιάδης Νταλές, Πρόεδρος της Αδελφότητας Σχωριαδιτών « Η Γέννησης της Θεοτόκου».
Βασίλης Καλούδης, Πρόεδρος του Συλλόγου Τσιατιστινών «Μεταμόρφωση της Σωτήρος».
Βασίλης Ράφτης, Πρόεδρος Συλλόγου Χλωμιωτών «Αγία Παρασκευή».
Αριστοτέλης Ρίζος, Πρόεδρος του Συλλόγου Σωπικής.»

Στο εξώφυλλο: Φωτογραφία από πρόσφατη επίσκεψη Κυβερνητικού Κλιμακίου στο Πωγώνι.

Σχετικά άρθρα: