«ΕΣΥ ΕΙΣΑΙ ΝΕΚΡΟΣ»

«ΕΣΥ ΕΙΣΑΙ ΝΕΚΡΟΣ»

Πρώτα σας παρουσιάζουμε τους πρωταγωνιστές: Ο Παναγιώτης, ο οικοδόμος, είναι Βορειοηπειρώτης, ενώ ο Αγαμέμνονας, ο εργολάβος, είναι Ελλαδίτης.

Και τώρα σας αναφέρουμε το γεγονός: Ο Παναγιώτης, αφού έμαθε καλύτερα κι απέδιδε περισσότερο στη δουλειά – πέρασαν χρόνια κι είχε εξειδικευτεί στο σοβάτισμα – καθώς έπινε τσίπουρο σε ψησταριά με το αφεντικό του, παίρνει την απόφαση, το θάρρος και ζητάει αύξηση μισθού. 

Αραδιάζει στον Αγαμέμνονα μια σειρά από «πειστικά» στοιχεία, ευαισθητοποίησης: 

«Με το σημερινό μεροκάματο, που μου δίνεις, δεν τα βγάζω πέρα. Πληρώνω ενοίκιο, μεγαλώνω μωρό, τρέφω, καθημερινά 5 στόματα … είμαι κομμένος, φτωχός.».

Λέει κι άλλα, πολλά και διάφορα στον εργολάβο, για να ενισχύσει τη θέση του ατόμου, που έχει ανάγκη για λεφτά, για να μπορεί να ανταπεξέλθει στις δυσκολίες της ζωής του.

Του λέει το αφεντικό:

«Εγώ έχω δικό μου σπίτι στο Κεφαλάρι, εξοχικό στο Λαγονήσι, ενοικιάζω οροφοδιαμέρισμα στη Δροσιά, έχω πλούσιο τραπεζικό λογαριασμό, αυτή τη δουλίτσα, που σε πήρα κι εσένα να φας ένα κομμάτι ψωμί, κλπ, κλπ. Εγώ είμαι φτωχός. Εσύ, φίλε μου, λυπάμαι πολύ που θα σου το πω. Εσύ είσαι νεκρός».

Σχετικά άρθρα: