Ζαχάροβα: Η Ρωσία μπορεί να χτυπήσει στόχους σε εδάφη χωρών που δίνουν όπλα στην Ουκρανία

Ζαχάροβα: Η Ρωσία μπορεί να χτυπήσει στόχους σε εδάφη χωρών που δίνουν όπλα στην Ουκρανία

H Μόσχα προειδοποιεί ότι μπορεί να στοχεύσει στρατιωτικές βάσεις στη Βρετανία και σε άλλες χώρες του ΝΑΤΟ ως «επιθέσεις αντιποίνων» μετά την «προκλητική» υποστήριξη του Βρετανού υπουργού των Ενόπλων Δυνάμεων για βομβαρδισμό της Ρωσίας από την Ουκρανία.

Η Μαρία Ζαχάροβα, εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, δήλωσε ότι θα μπορούσαν να επιτραπούν επιδρομές εναντίον κρατών – μελών του ΝΑΤΟ που παρέχουν όπλα στην Ουκρανία, όπως μετέδωσε η «Daily Mail».

 «Καταλαβαίνουμε σωστά ότι, για χάρη της διατάραξης της επιμελητείας των στρατιωτικών προμηθειών, η Ρωσία μπορεί να χτυπήσει στρατιωτικούς στόχους στο έδαφος εκείνων των χωρών του ΝΑΤΟ που προμηθεύουν όπλα στο καθεστώς του Κιέβου; Σε τελική ανάλυση, αυτό οδηγεί άμεσα σε θανάτους και αιματοχυσία στο ουκρανικό έδαφος. Από όσο καταλαβαίνω, η Βρετανία είναι μια από αυτές τις χώρες», ανέφερε η Ζαχάροβα.

Οι δηλώσεις της εκπροσώπου του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών έρχονται μία μέρα μετά τη συνέντευξή του Βρετανού υπουργού Ενόπλων Δυνάμεων, Τζέιμς Χίπι. Υποστήριξε ότι είναι θεμιτό η Ουκρανία να χρησιμοποιεί δυτικά όπλα -και μάλιστα βρετανικά- για να χτυπήσει στρατιωτικούς στόχους σε ρωσικό έδαφος.

Τα ουκρανικά χτυπήματα που διαταράσσουν τις αλυσίδες ανεφοδιασμού του ρωσικού στρατού είναι «απόλυτα νόμιμα», κατά τον Βρετανό υπουργό.

Οι δηλώσεις του Βρετανού υπουργού ήρθαν μετά από αυτές του Σεργκέι Λαβρόφ, για το ρόλο του ΝΑΤΟ στον πόλεμο στην Ουκρανία.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι το ΝΑΤΟ εμπλέκεται στον πόλεμο εφόσον ενισχύει με στρατιωτικό εξοπλισμό τους Ουκρανούς.

Ο Λαβρόφ ξεκαθάρισε ότι οι παραδόσεις όπλων από τη Δύση στην Ουκρανία σημαίνουν ότι το ΝΑΤΟ «στην ουσία ενεπλάκη σε πόλεμο με τη Ρωσία» και η Μόσχα θεωρεί τα όπλα αυτά θεμιτούς στρατιωτικούς στόχους.

«Αυτά τα όπλα είναι θεμιτός στόχος για τις ένοπλες δυνάμεις της Ρωσίας στο πλαίσιο της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης» στην Ουκρανία», υποστήριξε ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας στην κρατική τηλεόραση.

Σημειώνατει ότι ο ρωσικός στρατός ανακοίνωσε σήμερα ότι κατέστρεψε σε πλήγμα του «μεγάλη ποσότητα» όπλων που έχουν παραδοθεί στο Κίεβο από τις ΗΠΑ και ευρωπαϊκές χώρες. Η ανακοίνωση έρχεται ενώ εντείνονται οι δυτικές προσπάθειες για τον εξοπλισμό της Ουκρανίας απέναντι στη Μόσχα.

«Υπόστεγα με τεράστια ποσότητα ξένων όπλων και πυρομαχικών, που έχουν παραδοθεί στις ουκρανικές δυνάμεις από τις ΗΠΑ και ευρωπαϊκές χώρες, καταστράφηκαν με πυραύλους υψηλής ακρίβειας Kalibr που ερίφθησαν από τη θάλασσα στο εργοστάσιο αλουμινίου της Ζαπορίζια», στη νοτιοανατολική Ουκρανία, ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

Δεν έχει διευκρινιστεί τι είδους όπλα καταστράφηκαν σε αυτό το πλήγμα, ενώ επίσης δεν έχει καταστεί δυνατό να επιβεβαιωθεί από ανεξάρτητη πηγή η ρωσική ανακοίνωση.

Ο ρωσικός στρατός ανακοίνωσε επίσης ότι πραγματοποίησε αεροπορικά πλήγματα κατά 59 ουκρανικών στόχων, μεταξύ των οποίων 50 στους οποίους βρίσκονταν στρατεύματα και 4 αποθήκες πυρομαχικών.

Εξώφυλλο: Μαρία Ζαχάροβα / φωτ. αρχείου

militaire.gr

Γιώργος Μύτιλης