Η Αλβανία “έσωσε” το Κόσοβο από τις προγραμματισμένες διακοπές ρεύματος

Η Αλβανία “έσωσε” το Κόσοβο από τις προγραμματισμένες διακοπές ρεύματος

Το Κόσοβο ανέστειλε τις προγραμματισμένες διακοπές ρεύματος, με τις οποίες σκόπευε να αντιμετωπίσει την ενεργειακή κρίση, καθώς οι παραγωγοί ενέργειας της γειτονικής Αλβανίας προσφέρθηκαν να παράσχουν τις απαραίτητες ενεργειακές προμήθειες, προκειμένου η αποσχισθείσα σερβική επαρχία να καλύψει τις ανάγκες της.

Η αλβανική KESH παρείχε αρωγή στην κοσοβαρική Kosovo Energy Corp. (KEK), επιτρέποντας στις αρχές το Κοσόβου να μην προχωρήσουν στις περικοπές στην κατανάλωση που ήταν προγραμματισμένο να αρχίσουν τη Δευτέρα το απόγευμα, ανέφερε το κοσοβαρικό Υπουργείο Οικονομίας.

Κάλεσε ωστόσο πολίτες και επιχειρήσεις να δείξουν τη μέγιστη αυτοσυγκράτηση το επόμενο διάστημα στη χρήση ηλεκτρικής ενέργειας.

Το Κόσοβο, χωρίς έξοδο στη θάλασσα και μια από τις πιο φτωχές επαρχίες – χώρες στην Ευρώπη, βασίζεται κυρίως σε εργοστάσια άνθρακα για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, ωστόσο οι γηράσκουσες μονάδες του αδυνατούν να καλύψουν τη ζήτηση. Οι επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας είχαν ανακοινώσει τη Δευτέρα ότι θα αρχίσουν τις δίωρες διακοπές παροχής, καθώς αδυνατούν να καλύψουν το κόστος των εισαγωγών.

capital.gr.

Σχετικά άρθρα: