Η Αλβανία είναι κράτος της μαφίας

Η Αλβανία είναι κράτος της μαφίας

Συνέντευξη του Fatos Lubonja

Ο Αλβανός πρωθυπουργός Edi Rama έφτασε στην Ολλανδία, όπου θα συναντηθεί με τον ομόλογό του, Mark Rutte. Ενώ ο Rama επισκέπτεται αυτή τη χώρα, τα ολλανδικά μέσα ενημέρωσης πήραν σε συνέντευξη τον δημοσιογράφο και συγγραφέα Fatos Lubonja. Ο τελευταίος παραχώρησε συνέντευξη στο portal Sargasso, όπου λέει ότι ο Ολλανδός πρωθυπουργός δεν πρέπει να εμπιστεύεται το Rama.

Στη συνέντευξη λέει ότι στην Αλβανία δεν υπάρχει καμία πρόοδος κι η κατάσταση σε αυτή τη χώρα επιδεινώνεται διαρκώς. Ο Αλβανός συγγραφέας, καταδικασμένος σε 17 χρόνια φυλάκιση επί κομμουνισμού, λέει ότι η Αλβανία είναι κράτος της μαφίας και διευκολύνεται στη λειτουργία αυτή από τον σημερινό πρωθυπουργό.

Για να αποδείξει την κατάσταση στην Αλβανία, που  βρίσκεται εκτός των ευρωπαϊκών απαιτήσεων, ο Lubonja αναφέρει δύο παραδείγματα:

Σαν πρώτο παράδειγμα, αναφέρει την ομιλία του πρωθυπουργού της χώρας στη Σκόδρα κατά την περσινή προεκλογική εκστρατεία. Απαντώντας σε παράπονο επιχειρηματιών για έλλειψη εργαζομένων, τους συμβούλεψε να πάρουν προσωπικό από το Μπαγκλαντές, που εργάζονται περισσότερο και μιλάνε λιγότερο, εφόσον δεν ξέρουν αλβανικά.

Σύμφωνα με το Lubonja, το Σοσιαλιστικό Κόμμα με το Rama αρχηγό, δεν είναι καθόλου αντάξιο του ονόματος που φέρει. Αυτό αποδείχνεται κάλλιστα από το γεγονός που, όταν  ο Rama κάλεσε ξένους επιχειρηματίες να επενδύσουν στην Αλβανία, τους είπε: «ελάτε, γιατί εδώ δεν θα σας ενοχλήσουν συνδικάτα, γιατί δεν υπάρχουν συνδικάτα.»

Στο δεύτερο παράδειγμα, ο Lubonja αναφέρει το εμπόριο ναρκωτικών. Αναφέρει τον αριθμό των ατόμων που συνελήφθησαν στην Ευρώπη για διακίνηση κοκαΐνης. Οι 266 Αλβανοί λέει συνελήφθησαν κατά το 2018 και 2020. Η Αλβανία βρίσκεται στην κορυφή της λίστας, πάνω από τη Βραζιλία και την Κολομβία.

«Πώς είναι δυνατόν μια τόσο μικρή χώρα να παράγει τόσο πολύ έγκλημα; Αυτό συμβαίνει επειδή η Αλβανία έχει γίνει κράτος μαφίας. Αυτό επιβεβαιώνεται και από έναν Ιταλό εισαγγελέα, ο οποίος λέει ότι η Αλβανία έχει γίνει σαν η Καλαβρία του ’60».

Σύμφωνα με τον Lubonja, το πιο σημαντικό ερώτημα στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις είναι: Ποιος θα ωφεληθεί από την ένταξη της Αλβανίας στην ΕΕ;

Σύμφωνα με τον ίδιο, τα μεγαλύτερα οφέλη θα πάνε σε λάθος ανθρώπους, στην παντοδύναμη μαφία και στους διεφθαρμένους πολιτικούς που αγοράζουν την ψήφο.

Ο Lubonja λέει ότι ο Edi Rama είναι ένας αυτάρκης ηγέτης.

«Έχει αποκλείσει τον ανταγωνισμό. Μια δημοκρατία ζει με τις πιθανότητες της αλλαγής στην εξουσία. Οι αυταρχικοί πολιτικοί όπως ο Ράμα, απενεργοποιούν αυτόν τον μηχανισμό και παρουσιάζουν τον εαυτό τους  απευθείας στο κοινό ως ο μοναδικός ηγέτης του λαού.

Έχει μάλιστα, εδώ και μερικά χρόνια, το δικό του τηλεοπτικό μέσο για να προσελκύει το κοινό. Ακολουθεί το παράδειγμα του Μπερλουσκόνι: Πολλή προπαγάνδα, πολύ θέαμα».

Ο Lubonja βρίσκει επίσης πολύ οδυνηρή τη στάση αδιαφορίας των περισσότερων δημοσιογράφων στην Αλβανία.

«Υπάρχουν αρκετές πληροφορίες για την κατάσταση στη χώρα. Όμως, ο Rama ξέρει πώς να καλύπτει τα πάντα.

Έχει, επίσης, μεγάλη υποστήριξη από το εξωτερικό, ένας από τους βασικούς του συμβούλους είναι ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας, ο Tony Blair», εκφράζεται λέει ο Lubonja.»

Από τον αλβανικό τύπο

Σχετικά άρθρα: